Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο «πατέρας» της Μαφάλντα, ο σκιτσογράφος Κίνο

Ο Αργε­ντί­νος σκι­τσο­γρά­φος Κίνο, ο «μπα­μπάς» της Μαφάλ­ντας, της πανέ­ξυ­πνης μικρής με τις πολ­λές απο­ρί­ες, πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 88 ετών, όπως ανα­κοί­νω­σε ο εκδό­της του, Ντά­νιελ Ντιβίνσκι.

MAFALDA

«Ο Κίνο είναι νεκρός. Όλοι οι καλοί άνθρω­ποι της χώρας και του κόσμου ολό­κλη­ρου θα τον θρη­νή­σουν», έγρα­ψε στον λογα­ρια­σμό του στο Twitter.

Ο Χοα­κίν Σαλ­βα­δόρ Λαβά­δο, όπως ήταν το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα, κατα­γό­ταν από την Ανδα­λου­σία της Ισπα­νί­ας. Γεν­νή­θη­κε το 1932 και σε ηλι­κία 13 ετών μπή­κε στη Σχο­λή Καλών Τεχνών της Μεντό­σα. Στα­μά­τη­σε όμως πολύ νωρίς τις σπου­δές του για να αφιε­ρω­θεί στο μεγά­λο του πάθος: τη γελοιο­γρα­φία και το σκίτσο.

Το δια­ση­μό­τε­ρο δημιούρ­γη­μά του ήταν η «ασε­βής» Μαφάλ­ντα, που γεν­νή­θη­κε από το πενά­κι του το 1964: η μικρή κόρη μιας νοι­κο­κυ­ράς και ενός ασφα­λι­στή που με τις ερω­τή­σεις της και την ωρι­μό­τη­τά της φέρ­νει συνε­χώς σε αμη­χα­νία τους «τρο­μο­κρα­τη­μέ­νους» γονείς της. Η Μαφάλ­ντα ζητά εξη­γή­σεις για τα πάντα: για την κατά­στα­ση των γυναι­κών, τη δικτα­το­ρία, τον υπερ­πλη­θυ­σμό, τον πυρη­νι­κό πόλε­μο, ακό­μη και για τον Φιντέλ Κάστρο, εκφρά­ζο­ντας με τον τρό­πο της τις αγω­νί­ες της γενιάς του ’60.

Όταν κυκλο­φό­ρη­σε στην Ισπα­νία του Φράν­κο, η Μαφάλ­ντα θεω­ρή­θη­κε ανά­γνω­σμα απο­κλει­στι­κά για ενή­λι­κες. Στη Βολι­βία, τη Χιλή, τη Βρα­ζι­λία, τα σκί­τσα του Κίνο λογοκρίθηκαν.

Μετά το πρα­ξι­κό­πη­μα του 1976 στην Αργε­ντι­νή, ο Κίνο έφυ­γε για την Ιτα­λία και στη συνέ­χεια εγκα­τα­στά­θη­κε στην Ισπα­νία. Μετά το απο­τυ­χη­μέ­νο πρα­ξι­κό­πη­μα του 1987 ενα­ντί­ον του προ­έ­δρου της Αργε­ντι­νή Ραούλ Αλφον­σίν, ο Κίνο δημο­σί­ευ­σε ένα σκί­τσο της Μαφάλ­ντας να δηλώ­νει: «Ναι στη δημο­κρα­τία! Ναι στη δικαιο­σύ­νη! Ναι στην ελευ­θε­ρία! Ναι στη ζωή!».

Πρό­σφα­τα ο Κίνο υπέ­στη εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο και, μολο­νό­τι οι για­τροί κατά­φε­ραν αρχι­κά να τον στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν, η υγεία του κατό­πιν επι­δει­νώ­θη­κε ραγδαία, όπως ανέ­φε­ραν τα τοπι­κά μέσα ενημέρωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο