Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Πέθα­νε, σε ηλι­κία 74 ετών, ο ποι­η­τής Χρι­στό­φο­ρος Λιο­ντά­κης. Ο Χρι­στό­φο­ρος Λιο­ντά­κης γεν­νή­θη­κε το 1945 στο Ηρά­κλειο Κρή­της και σπού­δα­σε Νομι­κή στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών και Φιλο­σο­φία της Νομι­κής στο Πανε­πι­στή­μιο Σορ­βόν­νης, στο Παρί­σι. Το 1973 κυκλο­φό­ρη­σε η πρώ­τη ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή του με τίτλο «Το τέλος του τοπί­ου». Ανή­κε στην απο­κα­λού­με­νη Γενιά του ’70, μαζί με άλλους συγ­γρα­φείς που άρχι­σαν να δημο­σιεύ­ουν τα έργα τους κατά τη δεκα­ε­τία του 1970, κυρί­ως προς το τέλος της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας και τα πρώ­τα χρό­νια της Μεταπολίτευσης.

Το 2000 έλα­βε το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Ποί­η­σης για τη συλ­λο­γή ποι­η­μά­των του «Με το φως», που δημο­σιεύ­θη­κε το 1999. Επί­σης, για την ίδια συλ­λο­γή ποι­η­μά­των έλα­βε το βρα­βείο του δια­κε­κρι­μέ­νου λογο­τε­χνι­κού περιο­δι­κού «Δια­βά­ζω». Ποι­ή­μα­τά του έχουν μετα­φρα­στεί στα γαλ­λι­κά, γερ­μα­νι­κά, ιτα­λι­κά και αγγλι­κά και έχουν δημο­σιευ­τεί στο περιο­δι­κό «Harvard Review». Το Γαλ­λι­κό υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού του απέ­νει­με το μετάλ­λιο του Ιππό­τη της Τάξε­ως των Τεχνών και των Γραμ­μά­των, ενώ ο Δήμος Ηρα­κλεί­ου του απέ­νει­με το Λογο­τε­χνι­κό Βρα­βείο Νίκος Καζαν­τζά­κης. Το 2012 έλα­βε για το ποι­η­τι­κό έργο του το Βρα­βείο Ιδρύ­μα­τος Κώστα και Ελέ­νης Ουρά­νη της Ακα­δη­μί­ας Αθηνών.

Ο Θάνος Μικρού­τσι­κος έχει μελο­ποι­ή­σει ποι­ή­μα­τά του που έχουν κυκλο­φο­ρή­σει σε CD με τίτλο «Ποί­η­ση με μου­σι­κή: Κων­στα­ντί­νος Καβά­φης-Χρι­στό­φο­ρος Λιοντάκης».

Ο Χρ. Λιο­ντά­κης, εκτός από σπου­δαία ποι­ή­μα­τα, έκα­νε μετα­φρά­σεις Γάλ­λων, κυρί­ως, συγ­γρα­φέ­ων, όπως Σαντάλ, Μπον­φουά, Ρεμπώ, Ζενέ, Καμύ κ.ά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο