Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο προπονητής του Eurobasket 87 Kώστας Πολίτης

Ο Κώστας Πολί­της, ο προ­πο­νη­τής της εθνι­κής ομά­δας στο Eurobasket του 1987, απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 76 ετών, έπει­τα από προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που αντι­με­τώ­πι­ζε εδώ και και­ρό. Μόλις τέσ­σε­ρις ημέ­ρες μετά τη συμπλή­ρω­ση 31 ετών από τον αξέ­χα­στο θρί­αμ­βο της 14ης Ιουνίου…

Ο εμβλη­μα­τι­κός “Ευρω-κόουτς” συν­δέ­θη­κε άρρη­κτα με τη μεγα­λύ­τε­ρη επι­τυ­χία στην ιστο­ρία του ελλη­νι­κού μπά­σκετ και την πρώ­τη που έβγα­λε στους δρό­μους όλη τη χώρα. Ανέ­λα­βε το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό μας συγκρό­τη­μα το 1982 και έκλει­σε την καριέ­ρα του σε αυτό μετά την κατά­κτη­ση του ευρω­παϊ­κού πρω­τα­θλή­μα­τος το 1987.

Πέρα από την εθνι­κή ομά­δα, ο Κώστας Πολί­της κοου­τσά­ρι­σε ακό­μα τον Πανα­θη­ναϊ­κό (την ομά­δα όπου πέρα­σε όλη την καριέ­ρα του ως παί­κτης), τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τη Νήαρ Ηστ.

 

Ο Κώστας Πολί­της γεν­νιέ­ται στις 21 Μαρ­τί­ου 1942 στην Και­σα­ρια­νή κι αφού περά­σει από ακα­δη­μί­ες θα βρει λοι­πόν τη θέση του στον Πανα­θη­ναϊ­κό, με τον οποίο θα κατα­κτή­σει το πρω­τά­θλη­μα τη σεζόν 1966–1967.

Ο Πολί­της αγω­νί­στη­κε με την Εθνι­κή Ελλά­δος στο Ευρω­μπά­σκετ του 1961, του 1965 και του 1967, ενώ στο ενερ­γη­τι­κό του ως παί­κτης είχε και ένα Προ­ο­λυ­μπια­κό Τουρ­νουά (1964), ένα Βαλ­κα­νι­κό Πρω­τά­θλη­μα (1964), αλλά και παι­χνί­δια στους Μεσο­γεια­κούς Αγώ­νες (1967).

Ο Κώστας Πολί­της ανα­λαμ­βά­νει τη θέση του ομο­σπον­δια­κού τεχνι­κού στην Εθνι­κή Ομά­δα Ανδρών το 1982, έχο­ντας περά­σει από τους Παί­δες και τους Εφή­βους. Ο πρώ­τος του αγώ­νας στον πάγκο της Εθνι­κής θα έρθει στις 14 Μαΐ­ου 1982 στον αγώ­να Ελλά­δας-Ουγ­γα­ρί­ας (84–91).

Σύμ­φω­να με τον Πανα­γιώ­τη Φασού­λα, ο Πολί­της υπήρ­ξε βασι­κός πρω­τα­γω­νι­στής στην κατά­κτη­ση του Ευρωμπάσκετ:

«Με την παροι­μιώ­δη του ψυχραι­μία, ήταν ο κατάλ­λη­λος άνθρω­πος στην κατάλ­λη­λη θέση. Είχε μοντέρ­να αντί­λη­ψη για την προ­πο­νη­τι­κή και κατα­λά­βαι­νε τι σημαί­νει Εθνι­κή ομά­δα. Φρό­ντι­ζε να περ­νά­νε καλά οι παί­κτες που άφη­σαν αφι­λο­κερ­δώς τα σπί­τια τους και τις δια­κο­πές τους. Δεν υπήρ­χαν κραι­πά­λες, ούτε όμως στρα­τιω­τι­κή βαναυ­σό­τη­τα. Και ήξε­ρε και μπά­σκετ ο Πολί­της, δεν ήταν κανέ­νας άσχετος».

Σε επί­πε­δο συλ­λό­γων, ο Κώστας Πολί­της είχε ανα­λά­βει τις ομά­δες Πανα­θη­ναϊ­κό (δύο φορές), ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Νήαρ Ηστ.

Ως προ­πο­νη­τής του Πανα­θη­ναϊ­κού κατέ­κτη­σε τρία Πρω­τα­θλή­μα­τα Ελλά­δας (1979–80, 1980–81, 1981–82) και δύο Κύπελ­λα Ελλά­δας (1978–79, 1981–82).

Σε ευρω­παϊ­κό επί­πε­δο, οδή­γη­σε τον Πανα­θη­ναϊ­κό στο Φάι­ναλ Φορ του Τελ Αβίβ την σεζόν 1993–94, όπου κατέ­κτη­σε την τρί­τη θέση (έχα­σε στον ημι­τε­λι­κό από τον Ολυ­μπια­κό του Γιάν­νη Ιωαννίδη).

Ως προ­πο­νη­τής του ΠΑΟΚ, οδή­γη­σε τον «Δικέ­φα­λο» στον τελι­κό του Κυπέλ­λου Ελλά­δας το 1988–89 και το 1989–90, αλλά έχα­σε και τις δυο φορές από τον Αρη του Γιάν­νη Ιωαννίδη.

Τέλος, την σεζόν 1998–99 έφθα­σε με την ΑΕΚ στον τελι­κό του Κυπέλ­λου Ελλά­δας, όμως ηττή­θη­κε από τον ΠΑΟΚ.

Ο Κώστας Πολί­της μιλά για το θρί­αμ­βο δύο μέρες μετά το νικη­φό­ρο τελι­κό του Ευρω­μπά­σκετ 1987

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο