Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ

Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Αιγύ­πτου Χόσ­νι Μου­μπά­ρακ πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 91 ετών στη μονά­δα εντα­τι­κής φρο­ντί­δας του στρα­τιω­τι­κού νοσο­κο­μεί­ου Γκα­λάα στο Κάι­ρο όπου νοση­λευό­ταν έπει­τα από χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση, μετέ­δω­σε η κρα­τι­κή τηλεόραση.

Ο Μου­μπά­ρακ κυβέρ­νη­σε την Αίγυ­πτο για 30 χρό­νια μέχρι την εκδί­ω­ξή του έπει­τα από μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις στους δρό­μους το 2011.

Συνε­λή­φθη τον Απρί­λιο του 2011, δύο μήνες μετά την παραί­τη­σή του, και έμει­νε στη φυλα­κή και σε στρα­τιω­τι­κά νοσο­κο­μεία μέχρι το 2017, όταν αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος μετά την απαλ­λα­γή του από τις κατη­γο­ρί­ες ότι διέ­τα­ξε τη δολο­φο­νία διαδηλωτών.

Ο Μου­μπά­ρακ είχε κατα­δι­κα­στεί σε ισό­βια κάθειρ­ξη το 2012 με την κατη­γο­ρία της συνω­μο­σί­ας για τη δολο­φο­νία 239 δια­δη­λω­τών στη διάρ­κεια της 18ήμερης εξέγερσης.

Εφε­τείο διέ­τα­ξε την επα­νά­λη­ψη της δίκης και η υπό­θε­ση ενα­ντί­ον του Μου­μπά­ρακ και υψη­λό­βαθ­μών αξιω­μα­τού­χων απο­σύρ­θη­κε. Απαλ­λά­χθη­κε τελι­κά από τις κατη­γο­ρί­ες το 2017.

Κατα­δι­κά­στη­κε ωστό­σο το 2015 μαζί με τους δυο γιους του για κατά­χρη­ση δημο­σί­ων πόρων προ­κει­μέ­νου να ανα­βαθ­μί­σει οικο­γε­νεια­κές ιδιο­κτη­σί­ες. Ο Μου­μπά­ρακ και οι δύο γιοί του κατα­δι­κά­στη­καν σε φυλά­κι­ση τριών χρόνων.

Πολ­λοί Αιγύ­πτιοι που έζη­σαν όλη την περί­ο­δο της δια­κυ­βέρ­νη­σης του Μου­μπά­ρακ θεω­ρούν ότι ήταν μια περί­ο­δος απο­λυ­ταρ­χί­ας και ευνοιο­κρα­τι­κού καπι­τα­λι­σμού. Η ανα­τρο­πή του οδή­γη­σε στη διε­ξα­γω­γή των πρώ­των ελεύ­θε­ρων εκλο­γών στην Αίγυ­πτο, οι οποί­ες έφε­ραν στην εξου­σία τον ισλα­μι­στή πρό­ε­δρο Μοχά­μεντ Μόρσι.

Ο Μόρ­σι έμει­νε μόλις έναν χρό­νο στην εξου­σία καθώς οι μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις το 2013 οδή­γη­σαν στην ανα­τρο­πή του από τον τότε επι­κε­φα­λής των ενό­πλων δυνά­με­ων, τον στρα­τη­γό Άμπ­ντελ Φάταχ Σίσι, ο οποί­ος είναι τώρα πρόεδρος.

Στο μετα­ξύ, πρό­σω­πα της επο­χής του Μου­μπά­ρακ απαλ­λάσ­σο­νται το ένα μετά το άλλο από κατη­γο­ρί­ες σε βάρος τους και νόμοι που περιο­ρί­ζουν τις πολι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες έχουν προ­κα­λέ­σει φόβους μετα­ξύ των ακτι­βι­στών περί επι­στρο­φής του παλαιού καθεστώτος.

Ο Μου­μπά­ρακ υπε­ρα­μυ­νό­ταν πάντο­τε της αθω­ό­τη­τάς του και είχε πει ότι η ιστο­ρία θα τον κρί­νει ως έναν πατριώ­τη που υπη­ρέ­τη­σε με αυτα­πάρ­νη­ση την πατρί­δα του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο