Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Πότης Στρατίκης, «πατέρας» του «Μικρού Σερίφη»

Πέθα­νε σε ηλι­κία 93 ετών ο Πανα­γιώ­της (Πότης) Στρα­τί­κης, Έλλη­νας αντι­στα­σια­κός, εκδό­της, συγ­γρα­φέ­ας και δημο­σιο­γρά­φος, δημιουρ­γός του αγα­πη­μέ­νου περιο­δι­κό «Μικρός Σερί­φης» που υπέ­γρα­φε ως Κώστας Φωτεινός.

Ποιος ήταν

Ο Πότης Στρα­τί­κης γεν­νή­θη­κε το 1926 και μεγά­λω­σε στο Κοπα­νά­κι Μεσ­ση­νί­ας. Παρό­λο που η οικο­γέ­νειά του ήταν φτω­χή, ο ίδιος ήταν άρι­στος μαθη­τής. Ενώ φοι­τού­σε στο Γυμνά­σιο Κυπα­ρισ­σί­ας, ξέσπα­σε ο Β΄ Παγκό­σμιος Πόλε­μος και ο νέος, χωρίς να διστά­σει προ­σχώ­ρη­σε στην ΕΠΟΝ, λαμ­βά­νο­ντας έτσι ενερ­γό ρόλο στην Εθνι­κή Αντί­στα­ση. Με την απε­λευ­θέ­ρω­ση και την τρο­μο­κρα­τία σε βάρος του λαού που συμ­με­τεί­χε στην Αντί­στα­ση,  ο Πότης Στρα­τί­κης έφυ­γε, από την γενέ­τει­ρα του και εγκα­τα­στά­θη­κε στην Αθή­να, όπως πολ­λοί άλλοι ανα­ζη­τώ­ντας ασφά­λεια στο ανώ­νυ­μο πλή­θος της πρωτεύουσας.

Το 1946, πέτυ­χε στις εισα­γω­γι­κές εξε­τά­σεις της Παντεί­ου Σχο­λής, αλλά διέ­κο­ψε τα μαθή­μα­τα λίγους μήνες μετά επει­δή δεν μπο­ρού­σε να αντε­πε­ξέλ­θει στις οικο­νο­μι­κές απαι­τή­σεις των σπου­δών. Ανή­συ­χο πνεύ­μα, ξεκί­νη­σε να μαθαί­νει μόνος του ξένες γλώσ­σες. Παράλ­λη­λα, άρχι­σε να χτυ­πά την πόρ­τα στα περιο­δι­κά της επο­χής. Με την επι­μο­νή του, τα κατά­φε­ρε και ξεκί­νη­σε να εργά­ζε­ται στον εκδο­τι­κό χώρο, τον οποίο λάτρευε από παιδί.

Η αρχή έγι­νε με τις μετα­φρά­σεις που έκα­νε για τα περιο­δι­κά Χτυ­πο­κάρ­δι και Τραστ του γέλιου, ενώ δού­λε­ψε και στην παρα­γω­γή του Μικρού Ήρωα. Ακο­λού­θη­σε η Μάσκα, του Από­στο­λου Μαγ­γα­νά­ρη στην οποία εργά­στη­κε αρχι­κά σαν διορ­θω­τής κει­μέ­νων, όμως αργό­τε­ρα μετέ­φρα­ζε αστυ­νο­μι­κά και γου­έ­στερν διη­γή­μα­τα. Άρχι­σε να γρά­φει και ο ίδιος κεί­με­να με πρω­τα­γω­νι­στές τους γνω­στούς ήρω­ες του περιο­δι­κού, όπως ο Ζορ­ρό και το Τσα­κά­λι. Ακο­λού­θη­σαν οι συνερ­γα­σί­ες του με διά­φο­ρα μεγά­λα περιο­δι­κά της επο­χής. Παράλ­λη­λα ασχο­λή­θη­κε πολύ και με τη μετά­φρα­ση λογο­τε­χνι­κών κειμένων.

Η «γέννηση» του Μικρού Σερίφη

Το 1962 απο­φά­σι­σε να κάνει το μεγά­λο βήμα και να προ­χω­ρή­σει ο ίδιος στην έκδο­ση ενός παι­δι­κού περιο­δι­κού. Είχε έτοι­μη την ιδέα, απλώς έπρε­πε να βρει και τον κατάλ­λη­λο συνερ­γά­τη. Όταν συζή­τη­σε το θέμα με τον φίλο του και σχε­δια­στή, Θέμο Ανδρε­ό­που­λο, εκεί­νος του ζήτη­σε να κάνουν μαζί αυτό το εγχεί­ρη­μα. Έτσι την Τρί­τη 13 Νοεμ­βρί­ου του 1962 σε όλα τα περί­πτε­ρα της Αθή­νας εμφα­νί­στη­κε το νέο περιο­δι­κό: ο Μικρός Σερί­φης. Η επι­τυ­χία του περιο­δι­κού αυτού, του οποί­ου τα κεί­με­να υπέ­γρα­φε σαν «Κώστας Φωτει­νός», ήταν μεγά­λη και αυτό ανά­γκα­σε τους δύο συνε­ταί­ρους να προ­χω­ρή­σουν στην έκδο­ση και ενός δεύ­τε­ρου περιο­δι­κού με τους ίδιους ήρω­ες. Έτσι γεν­νή­θη­κε ο Μικρός Καουμπόυ.

Ταυ­τό­χρο­να κατά­φε­ρε να απο­κτή­σει τα δικαιώ­μα­τα για την ελλη­νι­κή έκδο­ση ενός επι­τυ­χη­μέ­νου ξένου κόμικ: του Λού­κυ Λουκ. Λίγα χρό­νια αργό­τε­ρα θα ιδρύ­σει τον Εκδο­τι­κό Οίκο Αδελ­φοί Στρα­τί­κη, σε συνερ­γα­σία με τα αδέλ­φια του Πέτρο και Χρή­στο. Από τότε μέχρι σήμε­ρα, ο Πότης Στρα­τί­κης δεν έπα­ψε ποτέ να ασχο­λεί­ται με τα εκδο­τι­κά πράγ­μα­τα. Έχει γρά­ψει περισ­σό­τε­ρα από είκο­σι βιβλία με θέμα την Αρχαία ελλη­νι­κή ιστο­ρία, ενώ καλεί­ται συχνά σε συζη­τή­σεις φιλο­λο­γι­κού περιεχομένου.

Τον Ιού­νιο του 2006 τιμή­θη­κε από την Ένω­ση Συντα­κτών Περιο­δι­κού και Ηλε­κτρο­νι­κού Τύπου για την προ­σφο­ρά του, ενώ ένα χρό­νο αργό­τε­ρα (Ιού­νιος 2007), το Ίδρυ­μα Προ­α­γω­γής Δημο­σιο­γρα­φί­ας Αθα­να­σί­ου Β. Μπό­τση τον τίμη­σε για την επι­τυ­χη­μέ­νη δια­δρο­μή του στον Περιο­δι­κό Τύπο, αλλά και για το συγ­γρα­φι­κό και μετα­φρα­στι­κό του έργο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο