Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος

Έφυ­γε από τη ζωή, σε ηλι­κία 92 ετών, ο ομό­τι­μος καθη­γη­τής Γεω­φυ­σι­κής Βασί­λης Παπα­ζά­χος. Γεν­νή­θη­κε το 1930 στο Σμό­κο­βο Καρ­δί­τσας, όπου τέλειω­σε το Δημο­τι­κό Σχο­λείο και απο­φοί­τη­σε από το 9ο νυχτε­ρι­νό Γυμνά­σιο Αθη­νών. Σπού­δα­σε Φυσι­κή στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών και πήρε διδα­κτο­ρι­κό από το ίδιο Πανε­πι­στή­μιο (1961). Μετεκ­παι­δεύ­τη­κε στις ΗΠΑ (1961–1964) όπου έλα­βε ανώ­τε­ρο δίπλω­μα Γεωφυσικού.

Διο­ρί­σθη­κε βοη­θός στο Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (1956) και επι­με­λη­τής στο ίδιο Ινστι­τού­το (1961). Εκλέ­χτη­κε παμ­ψη­φεί τακτι­κός Καθη­γη­τής Γεω­φυ­σι­κής στο ΑΠΘ (1977), διευ­θυ­ντής του Τομέα Γεω­φυ­σι­κής (1983–1996), Πρό­ε­δρος του Τμή­μα­τος Γεω­λο­γί­ας του ΑΠΘ (1982–1987) και διε­τέ­λε­σε Πρό­ε­δρος του Δ.Σ. του Ινστι­τού­του Τεχνι­κής Σει­σμο­λο­γί­ας και Αντι­σει­σμι­κών Κατα­σκευών — ΙΤΣΑΚ (1983–1999).

Δίδα­ξε επί σει­ρά δεκα­ε­τιών 14 μαθή­μα­τα Γεω­φυ­σι­κής, συνέ­γρα­ψε 9 βιβλία πανε­πι­στη­μια­κού επι­πέ­δου και καθο­δή­γη­σε την εκπό­νη­ση 16 διδα­κτο­ρι­κών δια­τρι­βών. Συγκρό­τη­σε τρεις ερευ­νη­τι­κές ομά­δες (1964, 1977, 1980) από σημα­ντι­κό αριθ­μό νέων επι­στη­μό­νων που κατέ­λα­βαν υψη­λές πανε­πι­στη­μια­κές θέσεις ή στε­λέ­χω­σαν ερευ­νη­τι­κούς ή άλλους φορείς.

Δημο­σί­ευ­σε πάνω από 200 πρω­τό­τυ­πες επι­στη­μο­νι­κές εργα­σί­ες σε διε­θνή επι­στη­μο­νι­κά περιο­δι­κά και πρα­κτι­κά συνε­δρί­ων. Στο επι­στη­μο­νι­κό του έργο υπάρ­χουν πάνω από 1000 ανα­φο­ρές άλλων επι­στη­μό­νων σε διε­θνείς δημο­σιεύ­σεις. Πρω­το­στά­τη­σε στην ίδρυ­ση του πρώ­του Ελλη­νι­κού δικτύ­ου σει­σμο­γρά­φων (1965), του πρώ­του τηλε­με­τρι­κού δικτύ­ου σει­σμο­γρά­φων (1981) και του δικτύ­ου επι­τα­χυν­σιο­γρά­φων του Ινστι­τού­του Τεχνι­κής Σει­σμο­λο­γί­ας και Αντι­σει­σμι­κών Κατα­σκευών (1981).

Συνέ­βα­λε στον αντι­σει­σμι­κό σχε­δια­σμό πολ­λών μεγά­λων τεχνι­κών έργων, στη δια­μόρ­φω­ση της αντι­σει­σμι­κής πολι­τι­κής της χώρας και στην ενη­μέ­ρω­ση των Ελλή­νων πολι­τών πάνω σε θέμα­τα αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας. Δημο­σί­ευ­σε σει­ρά άρθρων πάνω σε γενι­κό­τε­ρα θέμα­τα έρευ­νας και παι­δεί­ας, συμ­με­τεί­χε ενερ­γά σε συν­δι­κα­λι­στι­κά όργα­να του κλά­δου του και ανέ­πτυ­ξε ευρύ­τε­ρη κοι­νω­νι­κή δρά­ση (μέλος διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου δημο­τι­κής επι­χεί­ρη­σης κ.λ.π.).

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο