Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης

Πέθα­νε σε ηλι­κία 65 ετών ο σκη­νο­θέ­της Γιάν­νης Καρα­χι­σα­ρί­δης, αφή­νο­ντας παρα­κα­τα­θή­κη δεκά­δες θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις και το απο­τύ­πω­μά του στα ΔΗΠΕΘΕ Κοζά­νης (2007–2014) και Βέροιας (1993–2002), όπου είχε δια­τε­λέ­σει καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής, όπως και στο Ελλη­νι­κό Φεστι­βάλ την περί­ο­δο 2001–2006.

O Γιάν­νης Καρα­χι­σα­ρί­δης γεν­νή­θη­κε στην Κοζά­νη το 1955. Από­φοι­τος του Κολε­γί­ου Αθη­νών (τάξη ΄74) και στη συνέ­χεια του Οικο­νο­μι­κού Τμή­μα­τος της Νομι­κής Σχο­λής Αθη­νών. Σπού­δα­σε θέα­τρο στις σχο­λές του Πέλου Κατσέ­λη και του Λεω­νί­δα Τρι­βι­ζά. Σκη­νο­θέ­τη­σε περί­που 70 θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις και 6 όπε­ρες, στις κρα­τι­κές σκη­νές, στα περισ­σό­τε­ρα ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύ­θε­ρο θέα­τρο. Ειδι­κεύ­τη­κε στο πολι­τι­στι­κό μάνατζμεντ.

Από το 1976 συνερ­γά­στη­κε με το Εθνι­κό Θέα­τρο, την Εθνι­κή Λυρι­κή Σκη­νή, το Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών, Δημο­τι­κά Περι­φε­ρεια­κά Θέα­τρα και ελεύ­θε­ρους θιά­σους σε έργα Αρι­στο­φά­νη, Σαίξ­πηρ, Γκολ­ντό­νι, Μολιέ­ρου, Λόρ­κα, Ντά­ριο Φο, Ξενό­που­λου, Κορ­ρέ, Κορο­μη­λά κ.ά.

Το καλο­καί­ρι του 1977 υπέ­γρα­ψε τη σκη­νο­θε­σία στις «Φοί­νισ­σες» του Ευρι­πί­δη με την Άννα Συνο­δι­νού, στο αρχαίο Θέα­τρο της Επι­δαύ­ρου. Την άνοι­ξη του 2000 οργά­νω­σε και σκη­νο­θέ­τη­σε τη συμπα­ρα­γω­γή της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής, του Κρα­τι­κού Θεά­τρου Βορεί­ου Ελλά­δος και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με την αγγλό­φω­νη παρά­στα­ση «Follow the fellow who follows a dream».

Έγρα­ψε σενά­ρια και σει­ρές και σκη­νο­θέ­τη­σε ντο­κι­μα­ντέρ για την τηλε­ό­ρα­ση και δημο­σί­ευ­σε άρθρα με θεω­ρη­τι­κές ανα­λύ­σεις για το θέα­τρο σε λογο­τε­χνι­κά περιοδικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο