Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Ο Γιώρ­γος Καρυ­πί­δης έφυ­γε από τη ζωή σε ηλι­κία 73 ετών, βεβα­ρη­μέ­νος από σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που αντι­με­τώ­πι­ζε εδώ και αρκε­τά χρό­νια. Ανή­κε στη γενιά των Ελλή­νων σκη­νο­θε­τών που γνώ­ρι­ζαν την κινη­μα­το­γρα­φι­κή τέχνη εξί­σου καλά στη θεω­ρία και στην πράξη. 

Από την φιλ­μο­γρα­φία του ξεχώ­ρι­σε η ται­νία «Στη σκιά του φόβου», η πιο αντι­προ­σω­πευ­τι­κή της κινη­μα­το­γρα­φι­κής ματιάς του, που κινή­θη­κε ανά­με­σα στη φαντα­σία και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, στη μνή­μη και στην ενο­χή, στον παραι­σθη­τι­κό φόβο και τις ψυχι­κές «ανα­σκα­φές». Τελευ­ταία ται­νία του η «Ουτο­πία» (2004).

Ο Γιώρ­γος Καρυ­πί­δης γεν­νή­θη­κε το 1946 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Παρα­κο­λού­θη­σε μαθή­μα­τα ζωγρα­φι­κής στην Ακα­δη­μία Τεχνών στο Άμστερ­νταμ και κινη­μα­το­γρά­φου στην Ακα­δη­μία Κινηματογράφου.

Εργά­στη­κε ως σκη­νο­θέ­της ντο­κι­μα­ντέρ στο Βερο­λί­νο. Σκη­νο­θέ­τη­σε σχε­δόν 100 ντο­κι­μα­ντέρ για την ελλη­νι­κή τηλεόραση.

Δημο­σί­ευ­σε άρθρα και διη­γή­μα­τα σε περιο­δι­κά και εφη­με­ρί­δες. Η μικρού μήκους ται­νία του «Θεό­φι­λος, ο ζωγρά­φος» (1979), πήρε το Α΄ βρα­βείο στο Φεστι­βάλ Θεσσαλονίκης.

Η πρώ­τη μεγά­λου μήκους ται­νία του «Επι­κίν­δυ­νο παι­χνί­δι» (1982) πήρε το βρα­βείο της Ένω­σης Κρι­τι­κών και η δεύ­τε­ρη «Στη σκιά του φόβου» (1988) τιμή­θη­κε με έξι βρα­βεία στο Φεστι­βάλ Θεσ­σα­λο­νί­κης ενώ ένα χρό­νο μετά, το 1989, μοι­ρά­στη­κε τα Κρα­τι­κά Βρα­βεία Καλύ­τε­ρης Ται­νί­ας και Σκη­νο­θε­σί­ας με το «Τοπίο στην ομί­χλη» του Θόδω­ρου Αγγε­λό­που­λου. Το 1991 απέ­σπα­σε, για την ίδια ται­νία, το βρα­βείο καλύ­τε­ρης σκη­νο­θε­σί­ας στο Διε­θνές Φεστι­βάλ Τεχεράνης.

Γύρι­σε επί­σης την «Ανα­μέ­τρη­ση» (1980, κυκλο­φό­ρη­σε στις αίθου­σες και ως «Επι­κίν­δυ­νο παι­χνί­δι»), με πρω­τα­γω­νι­στές τη Ζωή Λάσκα­ρη και τον Άρη Ρέτσο, το «Πεθα­μέ­νο λικέρ» (1992), τους «Μαγε­μέ­νους» (1995). Εξέ­δω­σε δύο συλ­λο­γές διη­γη­μά­των: «Πρω­τα­θλη­τής κατα­δύ­σε­ων» (1992) και «Η διά­λε­κτος του σκορ­πιού» (1998).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο