Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

«Έφυ­γε» από τη ζωή σε ηλι­κία 82 ετών ο σκη­νο­θέ­της Σταύ­ρος Τσιώλης.

Η ανα­κοί­νω­ση για τον θάνα­τό του έγι­νε μέσω της επί­ση­μης σελί­δας του στο Facebook.

Ο Σταύ­ρος Τσιώ­λης γεν­νή­θη­κε στην Τρί­πο­λη στις 6 Οκτω­βρί­ου 1937, σπού­δα­σε κινη­μα­το­γρά­φο στη Σχο­λή Κινη­μα­το­γρά­φου Τηλε­ό­ρα­σης Λ. Σταυ­ρά­κου στην Αθή­να και από το 1958 δού­λε­ψε ως βοη­θός σκη­νο­θέ­τη σε 54 ται­νί­ες, πολ­λές από τις οποί­ες της Φίνος Φιλμ. Η πρώ­τη δική του ται­νία, η οποία βασί­στη­κε και σε δικό του σενά­ριο ήταν Ο μικρός δρα­πέ­της για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκα­νε διε­θνή επι­τυ­χία με την ται­νία Κατά­χρη­σις Εξου­σί­ας. Κατό­πιν εγκα­τέ­λει­ψε τον κινη­μα­το­γρά­φο για μια δεκα­πε­ντα­ε­τία και επα­νήλ­θε το 1985 με ται­νί­ες που έκα­ναν ιδιαί­τε­ρη επι­τυ­χία. Η ται­νία του Μια Τόσο Μακρι­νή Απου­σία απέ­σπα­σε έξι πρώ­τα βρα­βεία στο φεστι­βάλ της Θεσ­σα­λο­νί­κης 1985 ενώ οι Ακα­τα­νί­κη­τοι Ερα­στές το 1988 παί­χτη­κε στο Μου­σείο Μοντέρ­νας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ται­νί­ες του έχουν ένα ιδιαί­τε­ρα προ­σω­πι­κό στυλ καθώς βασί­ζο­νται στο λεπτό χιού­μορ, τους αυτο­σχε­δια­στι­κούς δια­λό­γους και τη χρή­ση, πολ­λές φορές, ερα­σι­τε­χνών ηθο­ποιών. Ένα επα­να­λαμ­βα­νό­με­νο μοτί­βο στα σενά­ριά του απο­τε­λεί η περι­πλά­νη­ση, αρκε­τές φορές στον τόπο κατα­γω­γής του, την Αρκα­δία. Σε πολ­λές ται­νί­ες του χρη­σι­μο­ποί­η­σε ως πρω­τα­γω­νι­στή τον Αργύ­ρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύ­ρος Τσιώ­λης ανα­κοί­νω­σε την προ­σπά­θεια γυρί­σμα­τος της νέας του ται­νί­ας «Γυναί­κες που περά­σα­τε από εδώ». Η ται­νία υλο­ποιεί­ται με χρη­μα­το­δό­τη­ση crowdfunding και κλεί­νει την τρι­λο­γία «Γυναί­κες» (μετά το «Παρα­κα­λώ Γυναί­κες, μην κλαί­τε» και «Ας περι­μέ­νουν οι Γυναί­κες»). Οι ται­νί­ες του έχουν προ­βλη­θεί σε πολ­λά φεστι­βάλ και εκδη­λώ­σεις στην Ελλά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό και έχουν απο­σπά­σει σημα­ντι­κές διακρίσεις.

Ο Σταύ­ρος Τσιώ­λης είχε επί­σης γρά­ψει στί­χους για τρα­γού­δια των ται­νιών του αλλά και για τρα­γου­δι­στές της λαϊ­κής μου­σι­κής. Τα έργα του για το θέα­τρο έχουν κατα­γρα­φεί στο βιβλίο του «Θεα­τρι­κά» (Εκδ. Πανο­πτι­κόν, 2016).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο