Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

«Έφυ­γε» από τη ζωή σε ηλι­κία 75 ετών ο σκι­τσο­γρά­φος Γιάν­νης Ιωάννου.

Γεν­νη­μέ­νος το 1944 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, έκα­νε σπου­δές στο Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης και από­κτη­σε πτυ­χίο αρχι­τε­κτο­νι­κής το ’68. Φοί­τη­σε στην E.U.P. στο Παρί­σι και από­κτη­σε πτυ­χίο πολε­ο­δο­μί­ας το ΄72. Εργά­στη­κε σε αρχι­τε­κτο­νι­κό γρα­φείο στο Παρί­σι έως το ΄75. Την ίδια χρο­νιά δημο­σί­ευ­σε για πρώ­τη φορά γελοιο­γρα­φί­ες στο πολι­τι­κό περιο­δι­κό “Αντί”.

Τα σκί­τσα του χαρα­κτη­ρί­ζο­νταν από ένα ιδιαί­τε­ρο εικα­στι­κό στιλ αλλά και από μεγά­λη δόση χιού­μορ που συμπλή­ρω­νε τον σχο­λια­σμό της πολι­τι­κής επικαιρότητας.

Δού­λε­ψε σαν γελοιο­γρά­φος, πρώ­τα στο καθη­με­ρι­νό “Βήμα”, με το ψευ­δώ­νυ­μο “ΙΩΑΝΝΟΥ” (76). Στη συνέ­χεια, δημο­σί­ευ­σε στο σατι­ρι­κό “Ποντί­κι”, και έκα­νε το πολι­τι­κό κόμικ “Ο Τρί­τος Δρό­μος” (΄82). Δού­λε­ψε στις εφη­με­ρί­δες “Πρώ­τη”, “Κυρια­κά­τι­κη Ελευ­θε­ρο­τυ­πία”, και συνερ­γά­στη­κε με τα περιο­δι­κά “Ταχυ­δρό­μος”, “Σχο­λια­στής”, κ.λ.π…, με κόμικ όπως “Το Θαύ­μα”, “Ο Ευρω­παί­ος”, και άλλα…

Από το ΄90 εργα­ζό­ταν στις εκδό­σεις της εφη­με­ρί­δας “Έθνος”, ενώ η τελευ­ταία του συνερ­γα­σία ήταν με την “Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών”. Ο Γιάν­νης Ιωάν­νου είχε εκδώ­σει πολ­λά άλμπουμ με σκί­τσα του και έχει συμ­με­τά­σχει σε διε­θνείς εκθέ­σεις γελοιο­γρα­φί­ας. Τα σκί­τσα του δημο­σιεύ­ο­νταν καθη­με­ρι­νά στο blog του, http//:yannis-ioannou.com.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο