Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου

Πέθα­νε σε ηλι­κία 81 ετών ο σπου­δαί­ος Έλλη­νας ζωγρά­φος, χαρά­κτης, γλύ­πτης και καθη­γη­τής της Ανω­τά­της Σχο­λής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθή­νας, Χρό­νης Μπότσογλου.

Ο Χρό­νης Μπό­τσο­γλου γεν­νή­θη­κε το 1941 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Μετά το Γυμνά­σιο, σπού­δα­σε στην ΑΣΚΤ (1960–1965) κοντά στον Γιάν­νη Μόρα­λη. Κατά την περί­ο­δο 1970 έως 1972, πραγ­μα­το­ποί­η­σε σπου­δές στην École Supérieure des Beaux Arts του Παρι­σιού. Το έτος 1989 εξε­λέ­γη καθη­γη­τής ζωγρα­φι­κής στην ΑΣΚΤ, στην οποία διε­τέ­λε­σε και πρύ­τα­νης (2001–2006).

Παράλ­λη­λα με τη ζωγρα­φι­κή, ασχο­λεί­το με τη χαρα­κτι­κή (κυρί­ως οξυ­γρα­φία και λιθο­γρα­φία) και τη γλυ­πτι­κή. Ζού­σε και εργα­ζό­ταν στην Αθήνα.

Είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει περισ­σό­τε­ρες από 30 ατο­μι­κές εκθέ­σεις κυρί­ως στην Ελλά­δα, και είχε συμ­με­τά­σχει σε περισ­σό­τε­ρες από 100 ομα­δι­κές εκθέ­σεις εντός και εκτός της χώρας.

Το 2011 παρου­σί­α­σε στην Αθή­να τη συλ­λο­γή του «Ερω­τι­κά», απο­τε­λού­με­νη από ακουα­ρέ­λες, ανά­γλυ­φα σε μπρού­τζο και σχέ­δια με γρα­φί­τη με θέμα την ερω­τι­κή πρά­ξη. Η έκθε­ση αυτή συζη­τή­θη­κε για το προ­κλη­τι­κό περιε­χό­με­νό της.

Η πιο πρό­σφα­τη ατο­μι­κή έκθε­ση έργων του έγι­νε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη την άνοι­ξη του 2013 και περιε­λάμ­βα­νε τοπο­γρα­φί­ες, γεγο­νός που ξάφ­νια­σε τους κριτικούς.

Έχει γρά­ψει σε εφη­με­ρί­δες και περιο­δι­κά άρθρα για την τέχνη, ενώ εξέ­δω­σε τρία βιβλία:

- Ημε­ρο­λό­για ταξί­δια (εκδό­σεις Γαβρι­η­λί­δη, Αθή­να 1994),

- Ψευ­το­δο­κί­μια (εκδό­σεις Καστα­νιώ­τη, Αθή­να 2000) και

- Το χρώ­μα της σπου­δής (εκδό­σεις Πατά­κη, Αθή­να 2005).

Εξέ­δω­σε επί­σης μία ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή με τίτλο Σπου­δή στο μαύ­ρο (εκδό­σεις Περί­τε­χνον, Αθή­να 1998).

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο