Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς, ο δημιουργός του «Εκείνος και… Εκείνος»

Ο Κώστας Μουρ­σε­λάς γεν­νή­θη­κε στον Πει­ραιά το 1932. Το 1951, πρω­το­ε­τής φοι­τη­τής της Νομι­κής, συλ­λαμ­βά­νε­ται ως στέ­λε­χος της ΕΠΟΝ και δικά­ζε­ται από έκτα­κτο στρα­το­δι­κείο της επο­χής (υπό­θε­ση Μπελογιάννη).

Για χρό­νια σπού­δα­ζε βιο­λί, που το διέ­κο­ψε όταν άρχι­σε να τον θέλ­γει το θέα­τρο. Σπού­δα­σε νομι­κά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικη­γό­ρου εγκα­τέ­λει­ψε τη δικη­γο­ρία και διο­ρί­στη­κε ως δημό­σιος υπάλ­λη­λος μέχρι το 1969, οπό­τε τον απέ­λυ­σε η Χού­ντα. Έκτο­τε αφο­σιώ­θη­κε ολο­κλη­ρω­τι­κά ‑και επαγ­γελ­μα­τι­κά πια- στο γρά­ψι­μο. Έργα του παί­χτη­καν από θιά­σους του Ελεύ­θε­ρου Θεά­τρου, από το Εθνι­κό Θέα­τρο, από το Θέα­τρο Τέχνης, από το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος, από Δημο­τι­κά Θέα­τρα, καθώς και από θιά­σους του εξω­τε­ρι­κού (Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Κύπρος).

Μερι­κοί τίτλοι γνω­στών θεα­τρι­κών έργων του είναι: «Ενυ­δρείο», «Μαχαί­ρι στο κόκα­λο», «Οι φίλοι», «Το αυτί του Αλέ­ξαν­δρου», «Η κυρία δεν πεν­θεί», «Επι­κίν­δυ­νο φορ­τίο», «Ω! τι κόσμος μπα­μπά!», «Το δίκα­νο», «Ημι­τε­λής συνου­σία», κ.ά.

Στο πλα­τύ κοι­νό έγι­νε γνω­στός από τηλε­ο­πτι­κές παρου­σιά­σεις έργων του («Μικρές αγγε­λί­ες», «Σιγά η πατρί­δα κοι­μά­ται», «Το ρολόι») και από την περί­φη­μη σατι­ρι­κή σει­ρά του «Εκεί­νος και… Εκεί­νος», με πρω­τα­γω­νι­στές τους Β. Δια­μα­ντό­που­λο και Γ. Μιχα­λα­κό­που­λο (130 θεα­τρι­κά μονόπρακτα).

Το 1989 ο Μουρ­σε­λάς ξαφ­νιά­ζει το ελλη­νι­κό κοι­νό με το πρώ­το πολυ­σέ­λι­δο συναρ­πα­στι­κό μυθι­στό­ρη­μά του «Βαμ­μέ­να Κόκ­κι­να Μαλ­λιά», που υπήρ­ξε το πιο σημα­ντι­κό λογο­τε­χνι­κό γεγο­νός της δεκα­ε­τί­ας του ’90. )ι πωλή­σεις του ξεπέ­ρα­σαν, συνο­λι­κά, τις δια­κό­σιες χιλιά­δες αντί­τυ­πα και μετα­φρά­στη­κε στα αγγλι­κά, γαλ­λι­κά, γερ­μα­νι­κά, τουρ­κι­κά και εβραϊ­κά. Ακο­λού­θη­σαν διη­γή­μα­τα, νου­βέ­λες, καθώς και το μυθι­στό­ρη­μα «Το παι­χνί­δι των τεσ­σά­ρων» που το συνέ­γρα­ψε με τους Π. Τατσό­που­λο, Γ. Σκούρ­τη και Α. Σου­ρού­νη.  Το 1999 παρου­σιά­ζει το Μυθι­στό­ρη­μα «Κλει­στόν λόγω μελαγ­χο­λί­ας» (22 εκδό­σεις) και τελευ­ταίο του έργο τα Διη­γή­μα­τα — Νου­βέ­λες «Ο πόθος καί­ει τα σωθικά».

Έχει γρά­ψει, ακό­μη, αισθη­τι­κά δοκί­μια, καθώς και πολ­λές επι­φυλ­λί­δες δημο­σιευ­μέ­νες στην εφη­με­ρί­δα «Τα Νέα», στη στή­λη «Κου­βε­ντιά­ζο­ντας».

Η κηδεία του θα γίνει την Τρί­τη 18 Ιου­λί­ου, στις 5 το από­γευ­μα, στο νεκρο­τα­φείο της Κηφισιάς.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο