Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο συνθέτης Γιώργος Ζήκας

«Απο­κλει­σμέ­νος στη Σαλο­νί­κη»… πέθα­νε απρό­σμε­να σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι στο κέντρο της πόλης ο συν­θέ­της Γιώρ­γος Ζήκας σε ηλι­κία 70 ετών.

Γεν­νη­μέ­νος στη Θεσ­σα­λο­νί­κη το Μάιο του 1949, αυτο­δί­δα­κτος και «εμπει­ρι­κός] ξεκί­νη­σε μετά από καλ­λι­τε­χνι­κή περι­πλά­νη­ση χρό­νων να γρά­φει τρα­γού­δια στα 30 του, με παρό­τρυν­ση του Διο­νύ­ση Σαββόπουλου.

Έκτο­τε κυκλο­φό­ρη­σε σει­ρά δίσκων και συνερ­γά­στη­κε με δεκά­δες μεγά­λους καλ­λι­τέ­χνες (Γ.Νταλάρας, Ελέ­νη Τσα­λι­γο­πού­λου, Κώστας Μακε­δό­νας, Ελευ­θε­ρία Αρβα­νι­τά­κη κ.α) ενώ τρα­γου­δού­σε και ο ίδιος τα τρα­γού­δια του.

Τα τελευ­ταία χρό­νια μοι­ρα­ζό­ταν το χρό­νο του μετα­ξύ Θεσ­σα­λο­νί­κης και Πάρου, ενώ μεθαύ­ριο (Κυρια­κή 22 Δεκεμ­βρί­ου) είχε προ­γραμ­μα­τι­σθεί και θα γινό­ταν, στις 9 το βρά­δυ, η παρου­σί­α­ση του δεύ­τε­ρου βιβλί­ου του, με τίτλο: «ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ» και υπό­τι­τλο «αυθαί­ρε­τα- αυθόρ­μη­τα- αυτο­νό­η­τα» (εκδό­σεις «Ιδιό­χει­ρον») για το οποίο θα μιλού­σαν (στη Μου­σι­κή σκη­νή «Βεντέ­τα» στο κέντρο της πόλης) ο Θωμάς Κορο­βί­νης και ο Δημή­τρης Ζερβουδάκης.

Είχε προη­γη­θεί στο 2001 η έκδο­ση, με τίτλο: «Απο­κλει­σμέ­νος στη Σαλο­νί­κη»  (από τις εκδό­σεις «Εξά­ντα» και το πολι­τι­στι­κό ραδιό­φω­νο της ΕΡΤ 9.58”) με κεί­με­να από εκπο­μπές του στις οποί­ες μετέ­φε­ρε ψηφί­δες από την μου­σι­κή και κοι­νω­νιο­λο­γι­κή τοι­χο­γρα­φία της σύγ­χρο­νης ιστο­ρί­ας της Θεσσαλονίκης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο