Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο συνθέτης Μισέλ Λεγκρά

Ο συν­θέ­της Μισέλ Λεγκράν, δημιουρ­γός μου­σι­κών θεμά­των για ται­νί­ες του Ζακ Ντε­μί όπως «Οι Ομπρέ­λες του Χερ­βούρ­γου» και «Τα κορί­τσια του Ροσφόρ», πέθα­νε στη διάρ­κεια της νύχτας στο Παρί­σι σε ηλι­κία 86 ετών, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πός του.

Στη διάρ­κεια μιας στα­διο­δρο­μί­ας 50 και πλέ­ον χρό­νων που του χάρι­σε παγκό­σμια ανα­γνώ­ρι­ση και τρία βρα­βεία Όσκαρ, ο συν­θέ­της συνερ­γά­στη­κε με θρύ­λους όπως ο Ρέι Τσαρλς, ο Όρσον Ουέλς, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινά­τρα, ο Σαρλ Τρε­νέ και η Εντίθ Πιάφ.

Ο Μισέλ Λεγκράν, ο οποί­ος ξεκί­νη­σε τη στα­διο­δρο­μία του με δια­σκευ­ές για τρα­γου­δι­στές, άρχι­σε να συν­θέ­τει μου­σι­κή για ται­νί­ες στη δεκα­ε­τία του 1960 με την εμφά­νι­ση της νου­βέλ βαγκ και συνερ­γά­στη­κε με την Ανιές Βαρ­ντά, τον Ζαν-Λικ Γκο­ντάρ και, κυρί­ως, με τον Ζακ Ντεμί.

Εκτός από τη μου­σι­κή για τις «Ομπρέ­λες του Χερ­βούρ­γου» και τα «Κορί­τσια του Ροσφόρ», που ήταν η αρχή του μιού­ζι­καλ α λα γαλ­λι­κά, η Γαλ­λία του οφεί­λει επί­σης τη μου­σι­κή για τη δρα­μα­τι­κή ται­νία “Peau d’?ne” (ελλη­νι­κός τίτλος: «Αυτός ο υπέ­ρο­χος, παλιός, καλός κόσμος»).

Ο Μισέλ Λεγκράν δού­λε­ψε ακό­μη για τη δημιουρ­γία επι­πλέ­ον μου­σι­κών θεμά­των για μια θεα­τρι­κή εκδο­χή του “ Peau d’?ne” που παρου­σιά­ζε­ται από τον Νοέμ­βριο στο θέα­τρο Marigny του Παρισιού.

Ανα­με­νό­ταν επί­σης να δώσει συναυ­λί­ες στο Παρί­σι τον Απρίλιο.

Ο Μισέλ Λεγκράν κέρ­δι­σε τρία Όσκαρ, για το τρα­γού­δι “ Les moulins de mon coeur”, που περι­λαμ­βά­νε­ται στη μου­σι­κή επέν­δυ­ση της ται­νί­ας «Υπό­θε­ση Τόμας Κρά­ουν» (1969), στη συνέ­χεια για το “Un ?t? 42” (“ Summer of ’42”, 1972) και το «Γεντλ» (1984).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο