Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο τρομπετίστας της τζαζ Ρόι Χάργκροβ

Ένας από τους πιο ταλα­ντού­χους τζαζ μου­σι­κούς, ο Αμε­ρι­κα­νός τρο­μπε­τί­στας Ρόι Χάρ­γκροβ πέθα­νε σε ηλι­κία 49 ετών.

Ο επί σει­ρά ετών μάνα­τζερ του Χάρ­γκροβ επι­βε­βαί­ω­σε την Παρα­σκευή τον θάνα­το του τρο­μπε­τί­στα στο NPR, ανα­φέ­ρο­ντας ότι η αιτία θανά­του του ήταν καρ­δια­κή προ­σβο­λή. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο Ρόι Χάρ­γκροβ, ο οποί­ος αντι­με­τώ­πι­ζε μακρο­χρό­νιο πρό­βλη­μα με τα νεφρά, εισή­χθη σε νοσο­κο­μείο της Νέας Υόρκης.

Ο δύο φορές βρα­βευ­μέ­νος με Grammy μου­σι­κός ανα­κα­λύ­φθη­κε από τον Ουί­ντον Μαρ­σά­λις και δεν περιο­ρί­στη­κε μόνο στη τζαζ, συνερ­γά­στη­κε με καλ­λι­τέ­χνες της R&B και σόουλ, τους D’Angelo, Erykah Badu, Common και πολ­λούς άλλους.

Ο Ουί­ντον Μαρ­σά­λις τον ανα­κά­λυ­ψε στη γενέ­τει­ρά του, το Τέξας, όταν ακό­μα ήταν μαθη­τής γυμνα­σί­ου και τον πήρε στη μπά­ντα του παρου­σιά­ζο­ντας τον σε κατα­ξιω­μέ­νους μου­σι­κούς. Μετά από ένα χρό­νο στο Berklee College of Music στη Βοστώ­νη, ο Χάρ­γκροβ ξεκί­νη­σε την καριέ­ρα του με την κυκλο­φο­ρία σόλο άλμπουμ και με εμφα­νί­σεις δίπλα σε αξιό­λο­γους καλ­λι­τέ­χνες της τζαζ όπως οι Σόνι Ρόλινς, Τζά­κι ΜακΛιν και Όσκαρ Πέτερσον.

Πει­ρα­μα­τί­στη­κε με δια­φο­ρε­τι­κά είδη μου­σι­κής και ίδρυ­σε το σχή­μα RH Factor, με το οποίο συν­δύ­α­ζε μετα­ξύ άλλων jazz, funk, hip-hop και soul.

Ως επι­κε­φα­λής μπά­ντας ο Χάρ­γκροβ κέρ­δι­σε δύο Grammy, Καλύ­τε­ρου Λάτιν Τζαζ Άλμπουμ το 1998 για το Habana και το Καλύ­τε­ρου Τζαζ Instrumental Άλμπουμ το 2002 για το «Directions in Music: Live in Massey Hall», μια συνερ­γα­σία με τους Χέρ­μπι Χάν­κοκ και Μάικλ Μπρέκερ.

Στη σελί­δα των θαυ­μα­στών του στο Facebook σε ανάρ­τη­ση ανα­φέ­ρε­ται: «Ο Ρόι έχει εμπνεύ­σει γενιές μουσικών».

Ο τρο­μπε­τί­στας και συν­θέ­της Κίαν Χάρολντ χαρα­κτή­ρι­σε τον Χάρ­γκροβ σε ανάρ­τη­σή του στο Instagram «βασι­λιά στους τρο­μπε­τί­στες της τζαζ ».

Ο Ντον Τσι­ντλ, ο οποί­ος σκη­νο­θέ­τη­σε και πρω­τα­γω­νί­στη­σε στην ται­νία του 2016 «Miles Ahead» δημο­σί­ευ­σε στο Twitter μία φωτο­γρα­φία του με τον Χάρ­γκροβ και έγρα­ψε «Ήσουν μια όμορ­φη ψυχή, ένα νεα­ρό λιο­ντά­ρι, θα μας λεί­ψεις τρομερά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο