Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Πέθα­νε σε ηλι­κία 81 ετών από ανα­κο­πή καρ­διάς ο Τόλης Βοσκό­που­λος στο 251 Γενι­κό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο σπου­δαί­ος Έλλη­νας τρα­γου­δι­στής έφυ­γε ξαφ­νι­κά λίγες μέρες πριν από τα γενέ­θλια του, που είναι στις  26 Ιουλίου.

Ο Τόλης Βοσκό­που­λος γεννή­θη­κε στις 26 Ιου­λί­ου το 1940) στον Πει­ραιά (Κοκ­κι­νιά). Είναι το δωδέ­κα­το παι­δί της οικο­γέ­νειας (έχει άλλες 11 αδερφές).

Βιογραφία

Θεω­ρεί­ται απο τους σημα­ντι­κό­τε­ρους τρα­γου­δι­στές της γενιάς του. Όταν πρω­το­ξε­κί­νη­σε στο τρα­γού­δι λόγω του στη­σί­μα­τος του στο πάλ­κο, στο τρό­πο ερμη­νεί­ας κι στο τρό­πο ντυ­σί­μα­τος οι φανα­τι­κοί θαυ­μα­στές του τον απο­κα­λού­σαν “πρί­γκι­πα” ή “άρχο­ντα της πίστας”.

Όπως είχε δηλώ­σει κάπο­τε σε συνέ­ντευ­ξη “Ξεκι­νώ­ντας το τρα­γού­δι, “πήρα” μαζί μου τον ηθο­ποιό Βοσκό­που­λο” ενώ επί­σης ήταν ο πρώ­τος τρα­γου­δι­στής που ερμή­νευε όρθιος τα τρα­γού­δια του εν αντι­θέ­σει με την επο­χή του που συνη­θι­ζό­ταν ο καλ­λι­τέ­χνης να ναι καθι­στός. Κατά περιό­δους έχει γρά­ψει τρα­γού­δια τόσο σε στί­χο όσο και μου­σι­κή που έχει συμπε­ρι­λά­βει σε προ­σω­πι­κούς του δίσκους ή τα έχουν ερμη­νεύ­σει άλλοι καλλιτέχνες

Η είσοδος στο καλλιτεχνικό στερέωμα

Πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στο θέα­τρο το 1958 και τον κινη­μα­το­γρά­φο το 1963, μπή­κε στην δισκο­γρα­φία με το τρα­γού­δι Βήμα βήμα του αξέ­χα­στου μου­σι­κο­συν­θέ­τη Λυκούρ­γου Μαρ­κέα. Η καθιέ­ρω­σή του στο “πεντά­γραμ­μο” ήρθε με τη “Άγω­νία” το 1968 (σύν­θε­ση Γ. Ζαμπέ­τα) που μέσα σε πολύ λίγο χρο­νι­κό διά­στη­μα ξεπέ­ρα­σε τις 300.000 πωλήσεις.

Έχει ένα ευρύ φάσμα συνερ­γα­σιών ερμη­νεύ­ο­ντας τρα­γού­δια Γιώρ­γου Ζαμπέ­τα, Άκη Πάνου, Θανά­ση Πολυ­καν­δριώ­τη, Μάριου Τόκα, Γιάν­νη Πάριου, Πλέσ­σα, Κατσα­ρού, Βασι­λειά­δη, Δερ­βε­νιώ­τη, Βίρ­βου Λυμπε­ρό­που­λου, Πυθα­γό­ρα, Φοί­βου και πολ­λών άλλων.

Η μαζώ­χτρα, του Αργύ­ρη Εφταλιώτη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο