Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Φίλιπ Κερ, συγγραφέας σύγχρονης νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας

Πέθα­νε σε ηλι­κία 62 ετών ο βρα­βευ­μέ­νος συγ­γρα­φέ­ας Φίλιπ Κερ, δημιουρ­γός μιας από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες σει­ρές στον χώρο της σύγ­χρο­νης νουάρ αστυ­νο­μι­κής λογο­τε­χνί­ας, με ήρωα τον ντε­τέ­κτιβ Μπέρ­νι Γκούντερ.

Ο Φίλιπ Κερ γεν­νή­θη­κε στο Εδιμ­βούρ­γο το 1956. Σπού­δα­σε νομι­κά και συνερ­γά­στη­κε ως αρθρο­γρά­φος στις σελί­δες των “Sunday Times”, της “Evening Standard” και του “New Statesman”. Ως συγ­γρα­φέ­ας έγι­νε παγκό­σμια γνω­στός χάρη στη σει­ρά βιβλί­ων του με ήρωα τον ντε­τέ­κτιβ Μπέρ­νι Γκού­ντερ, που δια­δρα­μα­τί­ζο­νται κυρί­ως στη Γερ­μα­νία των χρό­νων της ναζι­στι­κής κυριαρ­χί­ας και του Β’ Παγκό­σμιου Πολέ­μου. Μάλι­στα το τελευ­ταίο ακυ­κλο­φό­ρη­το βιβλίο του (θα κυκλο­φο­ρή­σει στις 3 Απρι­λί­ου), με τίτλο «Greeks bearing gifts» δια­δρα­μα­τί­ζε­ται στην Αθή­να με τον γνω­στό ήρωα να διε­ρευ­νά μια υπό­θε­ση που πηγαί­νει πίσω στην ελλη­νι­κή Κατο­χή και στους διωγ­μούς των Εβραί­ων της Θεσσαλονίκης.

Βιβλία της σει­ράς, που κυκλο­φο­ρούν στα ελλη­νι­κά από τις εκδό­σεις «Κέδρος», είναι τόμος Η τρι­λο­γία του Βερο­λί­νου (που περι­λαμ­βά­νει τα μυθι­στο­ρή­μα­τα «Οι Βιο­λέ­τες του Μάρ­τη», «Ο χλο­μός εγκλη­μα­τί­ας» και «Γερ­μα­νι­κό ρέκ­βιεμ»), τα έργα «Μοι­ραία Πρά­γα», «‘Ανθρω­πος χωρίς ανά­σα», «Φλό­γα που σιγο­καί­ει», «Η γυναί­κα από το Ζάγκρεμπ», «Αν οι νεκροί δεν ανα­σταί­νο­νται» και «Η άλλη πλευ­ρά της σιω­πής». Ο Φίλιπ Κερ έγρα­ψε κι άλλα μυθι­στό­ρη­μα για μεγά­λους και παι­διά, κάποια από τα οποία κυκλο­φο­ρούν στα ελλη­νι­κά, όπως τα έργα «Γκρι­ντάι­ρον», «Στην κορ­φή του κόσμου», «Το ψοφί­μι», «Στα χνά­ρια του Ακε­να­τόν», «Το μπλε τζί­νι της Βαβυ­λώ­νας» και «Η βασι­λι­κή κόμπρα του Κατμαντού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο