Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο φωτογράφος Ρόμπερτ Φρανκ

Ο Αμε­ρι­κα­νός, ελβε­τι­κής κατα­γω­γής, φωτο­γρά­φος Ρόμπερτ Φρανκ, μια μεγά­λη φυσιο­γνω­μία της φωτο­γρα­φί­ας, απε­βί­ω­σε σήμε­ρα σε ηλι­κία 94 ετών στον Κανα­δά, ανέ­φε­ραν σήμε­ρα οι New York Times, επι­κα­λού­με­νοι τον Νεο­ϋρ­κέ­ζο γκα­λε­ρί­στα του, Πίτερ ΜακΓκίλ.

Ο Ρόμπερτ Φρανκ έγι­νε διά­ση­μος με το άλμπουμ «Οι Αμε­ρι­κα­νοί» (Les Americains) που κυκλο­φό­ρη­σε στη Γαλ­λία το 1958 και στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες το 1959, ένα βιβλίο με ασπρό­μαυ­ρες φωτο­γρα­φί­ες που είχε τρα­βή­ξει στα ταξί­δια του στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ένα αλη­θι­νό μανι­φέ­στο ενα­ντί­ον τις παρά­δο­σης που επρό­κει­το να έχει βαθιά επί­δρα­ση στις επό­με­νες γενιές.

Σύμ­φω­να με τη νεο­ϋρ­κέ­ζι­κη εφη­με­ρί­δα, ο θάνα­τός του επήλ­θε στο Ινβερ­νές, στη Νέα Σκωτία.

Πολ­λοί φωτο­γρά­φοι απέ­τι­σαν αμέ­σως φόρο τιμής σε έναν ομό­τε­χνο που επη­ρέ­α­σε εις βάθος τη ματιά τους.

«Ανα­παύ­σου εν ειρή­νη, αμε­ρι­κα­νι­κή μεγα­λο­φυ­ΐα», έγρα­ψε ο Τζέ­ρι Σαλτς, κρι­τι­κός του περιο­δι­κού New York και υπο­ψή­φιος για το βρα­βείο Pulitzer κρι­τι­κής. Κυκλο­φό­ρη­σε το ‘Les Americains’ το 1958. Άλλα­ξε τον κόσμο».

Πολ­λοί ανα­κα­λούν μια φρά­ση του συγ­γρα­φέα Τζακ Κέρουακ, ο οποί­ος είχε γρά­ψει τον πρό­λο­γο των «Αμε­ρι­κα­νών».

«Με τη μικρή φωτο­γρα­φι­κή μηχα­νή του, την οποία σηκώ­νει και χει­ρί­ζε­ται με το ένα χέρι, έβγα­λε μια εικό­να της Αμε­ρι­κής σαν μελαγ­χο­λι­κό ποί­η­μα, κατα­λαμ­βά­νο­ντας τη θέση του ανά­με­σα στους τρα­γι­κούς ποι­η­τές αυτού του κόσμου», είχε γρά­ψει ο συγ­γρα­φέ­ας του «Στο δρόμο».

«Οι Αμε­ρι­κα­νοί» εγγρά­φο­νται στο ρεύ­μα της γενιάς Μπιτ, ενός λογο­τε­χνι­κού και καλ­λι­τε­χνι­κού κινή­μα­τος, όπου το ένστι­κτο υπε­ρι­σχύ­ει των θεμε­λί­ων και των τεχνι­κών της φωτοει­δη­σε­ο­γρα­φί­ας, όπου οι φωτο­γρα­φί­ες είναι σαν χτυ­πη­μέ­νες και όχι πλέ­ον καδραρισμένες.

Το έργο του χαρα­κτη­ρί­ζε­ται απο­καρ­διω­τι­κό κα ανα­τρε­πτι­κό, απο­κα­λύ­πτο­ντας τη σκο­τει­νή πλευ­ρά του «αμε­ρι­κα­νι­κού ονεί­ρου»: τη φτώ­χεια, τον φυλε­τι­κό δια­χω­ρι­σμό, τις ανι­σό­τη­τες και τη μοναξιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο