Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Άλβαρες, μορφή-κλειδί στην απόκρουση της εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων

Ο Χοσέ Ραμόν Φερ­νά­ντες Άλβα­ρες, άλλο­τε στρα­τιω­τι­κός που δια­δρα­μά­τι­σε καί­ριο ρόλο στον Κόλ­πο των Χοί­ρων ως ένας από τους διοι­κη­τές των επα­να­στα­τι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων της Κού­βας υπό την ηγε­σία του Φιδέλ Κάστρο, συμ­βάλ­λο­ντας να απο­κρου­στεί η  οργα­νω­μέ­νη από τις ΗΠΑ εισβο­λή, πέθα­νε την Κυρια­κή σε ηλι­κία 95 ετών.

Ο Φερ­νά­ντες κατέ­λη­ξε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες χθες, σύμ­φω­να με κρα­τι­κά ΜΜΕ. Η κατά­στα­ση της υγεί­ας του επι­δει­νω­νό­ταν τα τελευ­ταία χρό­νια κι είχε εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο πριν από αρκε­τούς μήνες.

Ο Φερ­νά­ντες εντά­χθη­κε στις ένο­πλες δυνά­μεις της Κού­βας τη δεκα­ε­τία του 1940 και εκπαι­δεύ­θη­κε και στις ΗΠΑ. Εντά­χθη­κε στην αντί­στα­ση ενα­ντί­ον της δικτα­το­ρί­ας του Φουλ­χέν­σιο Μπα­τί­στα τη δεκα­ε­τία του 1950· συνε­λή­φθη και φυλα­κί­στη­κε το 1956. Παρέ­μει­νε στη φυλα­κή μέχρι τον θρί­αμ­βο της επα­νά­στα­σης υπό τον Κάστρο, το 1959.

Μετά την επι­κρά­τη­ση των επα­να­στα­τι­κών δυνά­με­ων, ο Φερ­νά­ντες τέθη­κε επι­κε­φα­λής της εκπαί­δευ­σης των μονά­δων της πολι­το­φυ­λα­κής, λόγω της πολύ­χρο­νης εμπει­ρί­ας του στις ένο­πλες δυνά­μεις. Ονο­μά­στη­κε κομα­ντά­ντε το 1961 και απο­στρα­τεύ­θη­κε με τον βαθ­μό του ταξί­αρ­χου των επα­να­στα­τι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων το 1966.

Ο πρώ­ην στρα­τιω­τι­κός υπη­ρέ­τη­σε επί δεκα­ε­τί­ες σε υψη­λό­βαθ­μες θέσεις στις ένο­πλες δυνά­μεις, στην κυβέρ­νη­ση και στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα. Χρη­μά­τι­σε μετα­ξύ άλλων σύμ­βου­λος της προ­ε­δρί­ας της Κού­βας, υπουρ­γός Παι­δεί­ας και πρό­ε­δρος της Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής της χώρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο