Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε σε ηλικία 56 ετών η Ρίκα Βαγιάνη

Πέθα­νε σε ηλι­κία 56 ετών η Ρίκα Βαγιά­νη ύστε­ρα από μια άνι­ση μάχη με τον καρ­κί­νο. Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες νοση­λευ­τό­ταν στην εντα­τι­κή, δίνο­ντας με αξιο­πρέ­πεια τον δικό της αγώ­να. Η Μαρί­κα Ζού­λα (ή Ρίκα Βαγιά­νη, όπως την ήξε­ραν όλοι), ήταν κόρη του δημο­σιο­γρά­φου Οδυσ­σέα Ζού­λα και της Βαρ­βά­ρας Δρά­κου. Γεν­νή­θη­κε στο Παγκρά­τι το 1962 και απο­φοί­τη­σε από την Ανω­τέ­ρα Σχο­λή Δρα­μα­τι­κής Τέχνης του Εθνι­κού Θεά­τρου το 1982.

Λίγοι ξέρουν πώς προ­έ­κυ­ψε το όνο­μα Βαγιά­νη. Είναι τα αρχι­κά από το όνο­μα της μητέ­ρας της Βαρ­βά­ρας και του δεύ­τε­ρου γάμου της με τον αθλη­τι­κο­γρά­φο Γιάν­νη Δια­κο­γιάν­νη, που ως πατριός της την μεγά­λω­σε σαν κόρη του.

Ήδη, από το 1979 άρχι­σε να εργά­ζε­ται ως ηθο­ποιός στο θέα­τρο, τον κινη­μα­το­γρά­φο και την τηλε­ό­ρα­ση. Έπαι­ξε στο Εθνι­κό, στο Θεσ­σα­λι­κό, σε αρκε­τές ται­νί­ες, αλλά και σε σήριαλ, όπως το Μινό­ρε της Αυγής. Παράλ­λη­λα, είχε ήδη αρχί­σει και την δημο­σιο­γρα­φία σε περιο­δι­κά και εφη­με­ρί­δες, στο ραδιό­φω­νο και την τηλεόραση.

Διε­τέ­λε­σε αρχι­κά συντά­κτης και στη συνέ­χεια διευ­θύ­ντρια σύντα­ξης στα περιο­δι­κά «Cosmopolitan» και «Colt», ενώ αρθρο­γρα­φού­σε στα περιο­δι­κά «Ένα» «Και», «Τέταρ­το» και από το 1994 με καθη­με­ρι­νή στή­λη στην Απο­γευ­μα­τι­νή και από το 2005 στο Έθνος.

Στην τηλε­ό­ρα­ση αρχι­κά δού­λε­ψε σαν ηθο­ποιός και από το 1986 ως παρου­σιά­στρια και δημο­σιο­γρά­φος. Έχει παρου­σιά­σει αμέ­τρη­τες εκπο­μπές στο Μega, το Star, το Seven Χ, το Κανά­λι 5 και από το 1997 άρχι­σε τη συνερ­γα­σία της με την ΕΡΤ στην οποία παρέ­μει­νε μέχρι το 2012.

Ήταν επί­σης ιδρυ­τι­κό στέ­λε­χος του Protagon, ενώ έχει γρά­ψει και δύο παι­δι­κά βιβλία.

Η Ρίκα Βαγιά­νη ήταν παντρε­μέ­νη με το Νίκο Στε­φα­νή και έχει έναν γιο, τον Οδυσσέα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο