Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο καλλιτέχνης του λαού της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Γκαμπζόν

Πέθα­νε σε ηλι­κία 80 ετών έπει­τα από σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που αντι­με­τώ­πι­ζε τα τελευ­ταία χρό­νια ο απο­κα­λού­με­νος καλ­λι­τέ­χνης του λαού της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ Ιωσήφ Γκα­μπ­ζόν, βου­λευ­τής της Κρα­τι­κής Δού­μας, μετα­δί­δουν τα ρωσι­κά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκα­μπ­ζόν νοση­λεύ­θη­κε για τελευ­ταία φορά στις 20 Ιου­λί­ου. Τα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που αντι­με­τώ­πι­ζε έγι­ναν γνω­στά το 2005 όταν απο­κά­λυ­ψε ότι έπα­σχε από μία μορ­φή καρ­κί­νου. Τα χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν υπο­βλή­θη­κε σε διά­φο­ρες επεμ­βά­σεις και χημειοθεραπείες.

Ο Γκα­μπ­ζόν γεν­νή­θη­κε στις 11 Σεπτεμ­βρί­ου 1937 στην Ουκρα­νία, κοντά στην περιο­χή του Ντο­νιέ­τσκ. Άρχι­σε να τρα­γου­δά από πολύ μικρός, ενώ όταν ήταν εννέα χρό­νων εμφα­νί­σθη­κε στο Κρεμ­λί­νο για να τρα­γου­δή­σει μπρο­στά στον τότε γενι­κό γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΣΕ Ιωσήφ Στά­λιν το τρα­γού­δι «Πετούν τα απο­δη­μη­τι­κά πουλιά».

Στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση δεν υπήρ­χε άνθρω­πος που να μην γνω­ρί­ζει τον λυρι­κό βαρύ­το­νο. Και εάν υπήρ­χαν κάποιοι, μετά την εμφά­νι­ση του στην ται­νία «17 Στιγ­μές της Άνοι­ξης» σίγου­ρα τον λάτρε­ψαν και αυτοί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο