Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η Νόνικα Γαληνέα

Πέθα­νε σε ηλι­κία 84 ετών η Νόνι­κα Γαλη­νέα. Τη δυσά­ρε­στη είδη­ση έκα­νε γνω­στή η κοσμι­κο­γρά­φος Χρι­στί­να Πολί­τη μέσα από το Instagram της.

«Αντίο αγα­πη­μέ­νη Nόνι­κα. Ήσουν πραγ­μα­τι­κά one of a kind» έγρα­ψε σημειώ­νο­ντας ότι η Νόνι­κα Γαλη­νέα ήταν ένας θρύλος.

Γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να. Παι­διά: Αριέ­τα Μου­τού­ση (ηθο­ποιός) Αμα­λία Μου­τού­ση (ηθο­ποιός) Αλέ­ξια Μου­τού­ση. Γονείς: Πέτρος Γαλη­νέ­ας, Dorette Καραϊ­ω­ση­φό­γλου. Εκπαί­δευ­ση: Τελειό­φοι­τος Αγγλι­κής Σχο­λής. Σπου­δές στη Φλω­ρε­ντία, στο Παρί­σι και την Ελβε­τία. Από­φοι­τος της Δρα­μα­τι­κής Σχο­λής του Λον­δί­νου και του Θεά­τρου Τέχνης, στην Αθήνα.

Καριέ­ρα: Η στα­διο­δρο­μία της ξεκι­νά­ει με το Θέα­τρο Τέχνης. Συνερ­γά­ζε­ται με τον Κάρο­λο Κουν, την Κατί­να Παξι­νού, τον Δημή­τρη Χορν, την Άννα Συνο­δι­νού, τον Αλέ­ξη Μινω­τή, τον Δημή­τρη Μυράτ κ.α. Από το 1969, έζη­σε και συνερ­γά­στη­κε με τον Αλέ­κο Αλε­ξαν­δρά­κη. Μαζί, δημιούρ­γη­σαν δύο θεα­τρι­κές σκη­νές, το Θέα­τρο Ιλί­σια και το Στού­ντιο Ιλί­σια. Στη συνέ­χεια, συνερ­γά­στη­κε με το Εθνι­κό θέα­τρο, το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος και το Αμφι­θέ­α­τρο. Επί­σης, έκα­νε πολ­λές συνερ­γα­σί­ες με το Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών και παρα­στά­σεις στη Μεγά­λη και στη Μικρή Επί­δαυ­ρο, καθώς και στο Covent Garden, στο Λονδίνο.

Έχει συνερ­γα­στεί με ανα­γνω­ρι­σμέ­νους καλ­λι­τέ­χνες όπως ο Μίνως Βολα­νά­κης, ο Γιάν­νης Κόκ­κος, ο Σπύ­ρος Ευαγ­γε­λά­τος, ο Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης, ο Ανδρέ­ας Βου­τσι­νάς, ο Stuart Burge, ο Διο­νύ­σης Φωτό­που­λος, η Θεώ­νη Aldredge, ο Νίκος Πετρό­που­λος κ.α. Κατά τη διάρ­κεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγά­λο διά­στη­μα του χρό­νου της, ζει στο Λον­δί­νο. Έχει μετα­φρά­σει δεκα­ε­πτά θεα­τρι­κά έργα, πολ­λά εκ των οποί­ων έχουν δημοσιευτεί.

Έχει εκδώ­σει την αυτο­βιο­γρα­φία της: «Η ζωή μου» εκδό­σεις Λιβά­νη 2005, «Επέ­στρε­φε» εκδό­σεις Ιανός, 2007.

Δια­κρί­σεις: Το 2006, βρα­βεύ­τη­κε με το έπα­θλο Κυβέ­λη, για την προ­σφο­ρά της στο ελλη­νι­κό θέα­τρο. Δια­κρί­θη­κε επί­σης για την προ­σφο­ρά της στο θέα­τρο με το βρα­βείο Νίκος Κούρ­κου­λος το 2017.

Το 2013, συμπλη­ρώ­νει πενή­ντα χρό­νια στο θέατρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο