Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο ηθοποιός Τάκης Εμμανουήλ

Γεν­νή­θη­κε το 1933 στο Μεσο­λόγ­γι και σπού­δα­σε στη δρα­μα­τι­κή σχο­λή του Ωδεί­ου Αθη­νών, ενώ το 1960 έκα­νε την πρώ­τη του εμφά­νι­ση στη σκη­νή με το έργο «Ιφι­γέ­νεια» του Ευρι­πί­δη, στο αρχαίο θέα­τρο της Επι­δαύ­ρου, με το Αρχαίο Αττι­κό Θέα­τρο. Οι θεα­τρι­κές του εμφα­νί­σεις συνε­χί­στη­καν έως το 1965 σε διά­φο­ρους θιάσους.

Την ίδια χρο­νιά πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε και στον κινη­μα­το­γρά­φο, στην ται­νία «Το Ποτά­μι» του Νίκου Κούν­δου­ρου, με τον οποίο ξανα­συ­νερ­γά­στη­κε το 1963 στις «Μικρές Αφρο­δί­τες». Επί­σης, έπαι­ξε στον «Ζορ­μπά» του Μ.Κακογιάννη (1964), καθώς και σε άλλες ται­νί­ες που έκα­ναν επι­τυ­χία στο εξω­τε­ρι­κό, ξεκι­νώ­ντας διε­θνή καριέ­ρα το 1968.

Το διά­στη­μα 1979 — 1981 σπού­δα­σε στο Λος Αντζε­λες σκη­νο­θε­σία, σενά­ριο και παρα­γω­γή τηλε­ο­πτι­κών προ­γραμ­μά­των. Το 1982 επέ­στρε­ψε στην Ελλά­δα και ασχο­λή­θη­κε με την παρα­γω­γή, ιδρύ­ο­ντας δική του εται­ρεία. Υπήρ­ξε στε­νός φίλος και συνερ­γά­της της Ειρή­νης Παπά.

Στην καριέ­ρα του συμ­με­τεί­χε συνο­λι­κά σε είκο­σι μία ελλη­νι­κές ται­νί­ες, δώδε­κα ξένες παρα­γω­γές, καθώς και σε τηλε­ο­πτι­κές σει­ρές («Ποιος Πλη­ρώ­νει Τον Βαρ­κά­ρη» κ.α.). Επί­σης, έχει γρά­ψει το σενά­ριο και έχει σκη­νο­θε­τή­σει την ται­νία «Μεσά­νυ­χτα Στη Βίλα Νέλ­λη» (1963).

Τα τελευ­ταία χρό­νια είχε αφιε­ρω­θεί στη συγ­γρα­φή μυθι­στο­ρη­μά­των. Το κύκνειο άσμα του ήταν «Η έβδο­μη φωτο­γρα­φία» (2007). Η κηδεία του θα γίνει τη Δευ­τέ­ρα (29/8) από το Α’ νεκρο­τα­φείο Αθη­νών στις 11.00 π.μ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο