Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε o Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πέθα­νε τα ξημε­ρώ­μα­τα σε ηλι­κία 73 ετών, ο γνω­στός τρα­γου­δο­ποιός Λου­κια­νός Κηλαη­δό­νης. Ο καλ­λι­τέ­χνης νοση­λευό­ταν τον τελευ­ταίο διά­στη­μα λόγω σοβα­ρών προ­βλη­μά­των υγείας.

Η σύζυ­γός του και βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγε­νά επι­βε­βαί­ω­σε το θάνα­το μέσω του λογα­ρια­σμού της στο Facebook.

Ο Λου­κια­νός Κηλαη­δό­νης γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να και σπού­δα­σε Αρχι­τε­κτο­νι­κή, χωρίς ποτέ να ασκή­σει το επάγ­γελ­μα του αρχι­τέ­κτο­να. Η καλ­λι­τε­χνι­κή του καριέ­ρα άρχι­σε στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’70, όταν έγρα­ψε τη μου­σι­κή για τη θεα­τρι­κή παρά­στα­ση του έργου της Κωστού­λας Μητρο­πού­λου «Η Πόλη μας». Ακο­λού­θη­σε ο δίσκος «Κόκ­κι­νη Κλω­στή» σε στί­χους Νίκου Γκά­τσου με την Δήμη­τρα Γαλά­νη και τον Μανώ­λη Μητσιά. Το 1973 κυκλο­φό­ρη­σαν τα «Μικρoα­στι­κά» σε στί­χους Γιάν­νη Νεγρε­πό­ντη, όπου για πρώ­τη φορά ο Λου­κια­νός Κηλαη­δό­νης ερμη­νεύ­ει δικές του συν­θέ­σεις και στη συνέ­χεια τα «Απλά μαθή­μα­τα πολι­τι­κής οικο­νο­μί­ας», πάλι σε στί­χους Γιάν­νη Νεγρεπόντη.

Ακο­λού­θη­σαν οι δίσκοι «Είμαι ένας φτω­χός και μόνος καου­μπόϋ», «Ψυχραι­μία Παι­διά», «Χαμη­λή πτή­ση», «Τρα­γού­δια για κακά παι­διά», «Για­τί θα γίνω μαρα­γκός», «Fifties και ξερό ψωμί», «Αχ! Πατρί­δα μου γλυ­κειά» που είναι μια κατα­γρα­φή της μου­σι­κής πορεί­ας της Ελλά­δας τα τελευ­ταία 50 χρό­νια. Επό­με­νες δισκο­γρα­φι­κές του δου­λειές ήταν το «Νέα Κυψέ­λη — Νέα Ορλε­ά­νη» που προ­ήλ­θε από την συνερ­γα­σία του με το περί­φη­μο συγκρό­τη­μα της Νέας Ορλε­ά­νης «Preservation Hall Jazz Band» και «Τα φανταρίστικα».

Έγρα­ψε τη μου­σι­κή για τις παρα­στά­σεις του «Ελεύ­θε­ρου Θεά­α­τρου» — «Ελεύ­θε­ρης Σκη­νής» και ήταν βασι­κός συν­θέ­της των παρα­στά­σε­ων του «Θεσ­σα­λι­κού Θεά­τρου» της πρώ­της περιόδου.

Συνερ­γά­στη­κε επί­σης με το Εθνι­κό Θέα­τρο, με το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος, με το Λαϊ­κό Θέα­τρο του Λ. Τρι­βι­ζά, καθώς και με την παι­δι­κή σκη­νή της Ξένιας Καλο­γε­ρο­πού­λου. Έγρα­ψε επί­σης μου­σι­κή για τις ται­νί­ες  «Οι κυνη­γοί» και «Ο θία­σος» του Θόδω­ρου Αγγε­λό­που­λου, «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» του Παντε­λή Βούλ­γα­ρη και «Οι Αθη­ναί­οι» του Βασί­λη Αλε­ξά­κη, καθώς και μου­σι­κή για πολ­λές τηλε­ο­πτι­κές εκπομπές.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο