Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέλλα: «Δυστυχώς σε μια σειρά επιχειρήσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν εφαρμόστηκαν όπως θα έπρεπε»

Ο συνερ­γά­της μας Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας μίλη­σε στην εκπο­μπή του «Λόγια στα­ρά­τα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ Βέροια) με εκπρό­σω­πους του Συν­δι­κά­του Γάλα­κτος Τρο­φί­μων και Ποτών Ημα­θί­ας και Πέλ­λας οι οποί­οι επι­σή­μα­ναν ότι «σε μια σει­ρά επι­χει­ρή­σεις τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα δεν εφαρ­μό­στη­καν όπως θα έπρεπε»

 ***

Καλε­σμέ­νοι στο ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ και στην εκπο­μπή «Λόγια στα­ρά­τα» με τον δημο­σιο­γρά­φο Αλέ­κο Χατζη­κώ­στα ήταν οι εκπρό­σω­ποι του Συν­δι­κά­του Γάλα­κτος Τρο­φί­μων και Ποτών Ημα­θί­ας-Πέλ­λας Γιάν­νης Διά­κο­γλου (πρό­ε­δρος) και Κυρια­κή (Κού­λα) Χατζη­θε­ο­δω­ρί­δου (αντι­πρό­ε­δρος) την Δευ­τέ­ρα 5/10. Αφορ­μή τα πρό­σφα­τα δεκά­δες κρού­σμα­τα COVID ‑19 σε επι­χει­ρή­σεις των δύο νομών.

Απα­ντώ­ντας σχε­τι­κά τόνι­σαν: «Όταν ξέσπα­σε η παν­δη­μία το συν­δι­κά­το μας ενη­μέ­ρω­σε τους εργα­ζό­με­νους σε όλες τις επι­χει­ρή­σεις για την ανά­γκη να παρ­θούν άμε­σα μέτρα για την ουσια­στι­κή προ­στα­σία της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς. Ο νομός Πέλ­λας μαζί με τον νομό Ημα­θί­ας απα­σχο­λούν την καλο­και­ρι­νή περί­ο­δο χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους στα κον­σερ­βο­ποιεία και τα δια­λο­γη­τή­ρια που είναι διά­σπαρ­τα σε όλη την περιο­χή. Από την αρχή της παν­δη­μί­ας και πριν ξεκι­νή­σουν τη λει­τουρ­γία τους αυτές οι επι­χει­ρή­σεις ζητή­σα­με με ευθύ­νη του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας να τηρη­θούν τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, να μη μεί­νει κανέ­νας χώρος εκτε­θει­μέ­νος στην παν­δη­μία, χωρίς ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας, χωρίς για­τρούς, τεστ, ατο­μι­κά μέσα προ­στα­σί­ας, τήρη­ση απο­στά­σε­ων κλπ.  Κάνα­με παρα­στά­σεις σε ΣΕΠΕ, Τεχνι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση, και ΕΟΔΥ.»

Και συνε­χί­ζο­ντας σημεί­ω­σαν: «Δυστυ­χώς σε μια σει­ρά επι­χει­ρή­σεις τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα δεν εφαρ­μό­στη­καν όπως θα έπρε­πε. Οι εργα­ζό­με­νοι στους χώρους δου­λειάς χωρίς τις απαι­τού­με­νες απο­στά­σεις, τα λεω­φο­ρεία μετα­φο­ράς γεμά­τα κλπ. Επο­μέ­νως τα όσα στη συνέ­χεια συνέ­βη­σαν ήταν ανα­με­νό­με­να». Ανα­φε­ρό­με­νοι στους ελεγ­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς τόνι­σαν ότι μπο­ρεί να έκα­ναν προ­σπά­θειες αλλά ας μην ξεχνά­με ότι αυτοί π.χ ΣΕΠΕ είναι υπο­στε­λε­χω­μέ­νοι». Μετέ­φε­ραν μάλι­στα εικό­νες κατά τη διάρ­κεια των περιο­δειών τους σε μια σει­ρά εργο­στά­σια όπου «δεν υπήρ­χε θερ­μο­μέ­τρη­ση, με τους εργο­δό­τες να ψάχνουν θερ­μό­με­τρα λόγω της παρου­σί­ας μας, ή να υπάρ­χει διά­λεγ­μα των εργα­ζο­μέ­νων στο σχό­λα­σμα σχε­τι­κά με το σε ποια λεω­φο­ρεία θα πήγαι­ναν». Επί­σης ότι «έρχο­νται καθη­με­ρι­νά καταγ­γε­λί­ες από εργα­ζό­με­νους για κρού­σμα­τα σε μεγά­λα εργο­στά­σια του νομού και για εξα­να­γκα­σμό από την εργο­δο­σία να κρα­τη­θούν αυτά κρυ­φά, για να μην εκτε­θεί η επι­χεί­ρη­ση, για να μην χρεια­στεί να στα­μα­τή­σει η παρα­γω­γή, απει­λού­νται και απο­λύ­ο­νται εργαζόμενοι…»

Σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση επα­νέ­φε­ραν τις προ­τά­σεις τους για την λήψη άμε­σων μέτρων όπως:

«Τεστ με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη κρά­τους και εργο­δο­σί­ας σε όλους τους εργα­ζό­με­νους των εργο­στα­σί­ων και στις οικο­γέ­νειες τους «υπήρ­χαν περι­πτώ­σεις που το έκα­ναν με δικά τους έξο­δα»). Κλι­μά­κια του ΕΟΔΥ στις περιο­χές από όπου έρχο­νται οι εργαζόμενοι.

Δια­σφά­λι­ση υγιει­νών συν­θη­κών εργα­σί­ας σε όλα τα εργο­στά­σια, με κάλυ­ψη όλων των ανα­γκαί­ων ατο­μι­κών μέσων προστασίας.

Αναρ­ρω­τι­κή άδεια σε όσους νοσούν και ειδι­κές άδειες με πλή­ρεις απο­δο­χές σε εργα­ζό­με­νους που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες και σε εργα­ζό­με­νους χρειά­ζε­ται να μεί­νουν σε καραντίνα.

Καμία από­λυ­ση, καμία αλλα­γή σύμ­βα­σης. Να μη χαθούν μισθο­λο­γι­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα.

Πλή­ρης ενί­σχυ­ση των νοσο­κο­μεί­ων των δύο νομών (Ημα­θί­ας – Πέλ­λας), όλων των μονά­δων υγεί­ας,  λει­τουρ­γία όλων των ειδι­κο­τή­των για δωρε­άν κάλυ­ψη των υγειο­νο­μι­κών αναγκών. \

Να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως οι πλει­στη­ρια­σμοί πρώ­της κατοι­κί­ας, οι δια­κο­πές σε ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και νερό, λόγω των χρε­ών των εργα­τι­κών οικογενειών.»

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έγι­νε στο χάσι­μο μερο­κά­μα­των από τους εργα­ζό­με­νους λόγω καρα­ντί­νας και τις επι­πτώ­σεις που θα έχει στη συνέ­χεια για την (μη ουσια­στι­κά) δυνα­τό­τη­τα να βγουν στο ταμείο ανερ­γί­ας. Επα­νέ­λα­βαν την απαί­τη­ση «να μην χαθούν μισθο­λο­γι­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα στο όνο­μα της ατο­μι­κής ευθύ­νης», ενώ επα­νέ­λα­βαν το αίτη­μα ειδι­κά για φέτος να μπο­ρούν να μπαί­νουν στο ταμείο ανερ­γί­ας με 50 ένσημα.

Δεν παρέ­λει­ψαν να στιγ­μα­τί­σουν τη στά­ση ΜΜΕ (τοπι­κών και πανελ­λα­δι­κών) απέ­να­ντι στα αιτή­μα­τα τους και τη συνε­χή δρά­ση λέγο­ντας «ότι δεν μας παί­ζουν εξυ­πη­ρε­τώ­ντας τα μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα», ενώ στην κατη­γο­ρία ότι είναι «επαγ­γελ­μα­τί­ες συν­δι­κα­λι­στές» σημεί­ω­σαν ότι και αυτοί είναι επο­χι­κοί εργά­τες και πως οι εργα­ζό­με­νοι τους βλέ­πουν στα­θε­ρά στο πλευ­ρό τους σε αντί­θε­ση με τα εργο­δο­τι­κά-κυβερ­νη­τι­κά συν­δι­κά­τα που δεν έβγα­λαν άχνα για τα προ­βλή­μα­τα στα εργοστάσια».

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκα­ναν στα δια­χρο­νι­κά προ­βλή­μα­τα των επο­χι­κά εργα­ζό­με­νων: «Χαρα­κτη­ρί­στη­καν επι­χει­ρή­σεις του κλά­δου μη επο­χι­κές, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι- κυρί­ως γυναί­κες- εργά­ζο­νται επο­χι­κά. Έτσι απαι­τού­νται 125 μέρες εργα­σί­ας και δύο μήνες που αφαι­ρού­νται. Και όχι 100 μέρες ασφά­λι­σης που ίσχυε παλιά για να βγουν στο ταμείο ανερ­γί­ας. Το ταμείο ανερ­γί­ας έχει κου­τσου­ρευ­τεί, ενώ όταν συμπλη­ρώ­σουν 400 μέρες επι­δο­τού­με­νης ανερ­γί­ας στα τελευ­ταία 4 χρό­νια δεν το δικαιού­νται. Εμείς ζητά­με να εντάσ­σο­νται στο ταμείο της ανερ­γί­ας με 80 ένση­μα χωρίς να αφαι­ρού­νται οι 2 τελευ­ταί­οι εργά­σι­μοι μήνες. Θεώ­ρη­ση βιβλια­ρί­ου υγεί­ας για όσους πραγ­μα­το­ποιούν 30 ημε­ρο­μί­σθια τον χρό­νο. Κατο­χύ­ρω­ση πλή­ρους σύντα­ξης στα βαρέα και ανθυ­γιει­νά. Σύντα­ξη στα 55 για τις γυναί­κες και στα 60 για τους άντρες».

Ανα­φε­ρό­με­νοι στη λει­τουρ­γία του Συν­δι­κά­του σημεί­ω­σαν ότι δημιουρ­γή­θη­κε το 2018 ή έδρα του είναι στο Εργα­τι­κό Κέντρο Νάου­σας (Χρ. Λανα­ρά 56- τηλ. 6973312771, 6936409111, 6936116086) και αριθ­μεί πάνω από 500 μέλη, καλύ­πτο­ντας τους νομούς Ημα­θί­ας και Πέλλας.

Κατα­λή­γο­ντας υπο­γράμ­μι­σαν: «Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους να μη φοβη­θούν! Να καταγ­γεί­λουν την εργο­δο­τι­κή αυθαι­ρε­σία και ασυ­δο­σία. Παίρ­νου­με τη ζωή μας στα χέρια μας! Η υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας μας και των δικαιω­μά­των μας δεν μπαί­νουν στο ζύγι για τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Θα συνε­χί­σου­με στον αγω­νι­στι­κό μας δρό­μο. Έχου­με το δίκιο με το μέρος μας. Είμα­στε το πραγ­μα­τι­κό απο­κού­μπι των εργα­ζο­μέ­νων οι οποί­οι να σπά­σουν το κλί­μα του φόβου και της τρο­μο­κρα­τί­ας και να έλθουν σε επα­φή μαζί μας, δυνα­μώ­νο­ντας τη φωνή μας, τη φωνή της φωνής τους»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο