Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέντε νεκροί και δύο τραυματίες από επιθέσεις με τόξο, στη Νορβηγία

Άνδρας οπλι­σμέ­νος με τόξο και βέλη σκό­τω­σε πέντε ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σε άλλους δύο χθες Τετάρ­τη στην Κον­γκ­σμπέργκ, στη νοτιο­δυ­τι­κή Νορ­βη­γία, προ­τού συλ­λη­φθεί, ανα­κοί­νω­σε η νορ­βη­γι­κή αστυ­νο­μία, η οποία δεν απο­κλεί­ει το ενδε­χό­με­νο να επρό­κει­το για τρο­μο­κρα­τι­κή ενέργεια.

«Μπο­ρώ δυστυ­χώς να επι­βε­βαιώ­σω ότι έχου­με πέντε νεκρούς και δύο τραυ­μα­τί­ες», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της τοπι­κής αστυ­νο­μί­ας, ο Εϊβίντ Ος, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

Οι δύο τραυ­μα­τί­ες δια­κο­μί­στη­καν σε νοσο­κο­μείο και έχουν εισα­χθεί σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), πάντως, σύμ­φω­να με τον Εϊβίντ Ος, δεν δια­τρέ­χει κίν­δυ­νο η ζωή τους. Ο ένας είναι αστυ­νο­μι­κός εκτός υπη­ρε­σί­ας που βρι­σκό­ταν σε σού­περ μάρ­κετ, μια από τις αρκε­τές τοπο­θε­σί­ες όπου έγι­ναν οι επι­θέ­σεις του άνδρα.

«Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που δια­θέ­του­με αυτή τη στιγ­μή, δεν ενε­χό­ταν παρά μόνο ένα πρό­σω­πο στις πρά­ξεις αυτές», ανέ­φε­ρε ο επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας της Κονγκσμπέργκ.

Τα κίνη­τρα του δρά­στη παρα­μέ­νουν άγνω­στα ως αυτό το στάδιο.

Σύμ­φω­να με το γενι­κά καλά πλη­ρο­φο­ρη­μέ­νο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο TV2, ο φερό­με­νος ως δρά­στης είναι Νορ­βη­γός που προ­ση­λυ­τί­στη­κε στο Ισλάμ και έχει ψυχια­τρι­κό ιστο­ρι­κό. Οι αρχές δεν θέλη­σαν να επι­βε­βαιώ­σουν ή να δια­ψεύ­σουν τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές.

«Βλέ­πο­ντας το πώς εκτυ­λί­χθη­καν τα γεγο­νό­τα, είναι φυσι­κό να εξε­τά­ζου­με εάν επρό­κει­το για τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια», είπε ο Εϊβίντ Ος.

«Ο ύπο­πτος δεν έχει ανα­κρι­θεί και είναι πολύ νωρίς για να κάνου­με υπο­θέ­σεις για τα κίνη­τρά του», πρό­σθε­σε, τονί­ζο­ντας ότι οι ερευ­νη­τές δια­τη­ρούν «όλες τις πιθα­νό­τη­τες ανοι­κτές».

«Φαρέτρα στον ώμο»

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, ο άνδρας κρα­τεί­ται στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα της γει­το­νι­κής πόλης Ντρά­μεν. Δεν ανα­ζη­τεί­ται κανέ­νας άλλος ύπο­πτος.

Η αστυ­νο­μία, που ειδο­ποι­ή­θη­κε στις 18:13 (σ.σ. τοπι­κή ώρα· στις 19:13 ώρα Ελλά­δας), συνέ­λα­βε τον ύπο­πτο στις 18:47 (19:47). Στη μικρή πόλη περί­που 25.000 κατοί­κων, περί­που 80 χιλιό­με­τρα δυτι­κά του Όσλο, η πρό­σβα­ση στα σημεία όπου δια­πρά­χθη­καν οι επι­θέ­σεις είχε απο­κλει­στεί με την ειδι­κή ται­νία που τοπο­θε­τούν ιατρο­δι­κα­στι­κοί στους τόπους εγκλη­μά­των και ήταν παρό­ντες αστυ­νο­μι­κοί, δια­πί­στω­σε αντα­πο­κρι­τής του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Η Χάν­σιν, η οποία είδε εν μέρει την επί­θε­ση, είπε στο TV2 πως άκου­σε παν­δαι­μό­νιο και είδε μια γυναί­κα να προ­σπα­θεί να καλυ­φθεί και «έναν άνδρα στη γωνιά του δρό­μου με βέλη μέσα σε φαρέ­τρα στον ώμο του κι ένα τόξο στο χέρι».

«Μετά, είδα κόσμο να τρέ­χει για να σώσει τη ζωή του. Ανά­με­σά τους ήταν μια γυναί­κα που κρά­τα­γε παι­δί από το χέρι», αφη­γή­θη­κε στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο.

«Τα γεγο­νό­τα αυτά μας συγκλο­νί­ζουν», δήλω­σε η Έρνα Σόλ­μπεργκ, η πρω­θυ­πουρ­γός της Νορ­βη­γί­ας, την τελευ­ταία ημέ­ρα της θητεί­ας της. Σήμε­ρα παρα­χω­ρεί τη θέση της στον ηγέ­τη των Εργα­τι­κών Γιό­νας Γκαρ Στέ­ρε, τον νικη­τή των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της 13ης Σεπτεμβρίου.

Οπλισμένοι αστυνομικοί

Στους κατοί­κους συστά­θη­κε από τις τοπι­κές αρχές να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους, ενώ στην περιο­χή ανα­πτύ­χθη­καν ισχυ­ρές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας και πολ­λά ασθενοφόρα.

Ελι­κό­πτε­ρα της αστυ­νο­μί­ας και ελι­κό­πτε­ρα αερο­δια­κο­μι­δής τραυ­μα­τιών, καθώς και ομά­δα πυρο­τε­χνουρ­γών, επί­σης στάλ­θη­καν επιτόπου.

Η γενι­κή διεύ­θυν­ση της νορ­βη­γι­κής αστυ­νο­μί­ας έδω­σε εντο­λή τα μέλη της -οι αστυ­νο­μι­κοί γενι­κά δεν φέρουν οπλι­σμό στη Νορ­βη­γία- να οπλο­φο­ρούν προ­σω­ρι­νά σε όλη τη χώρα.

Νορ­βη­γι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν στιγ­μιό­τυ­πα που εικο­νί­ζουν μαύ­ρα βέλη, αγω­νι­στι­κά κατά τα φαι­νό­με­να, ριγ­μέ­να κάτω και ένα καρ­φω­μέ­νο σε τοίχο.

Στο παρελ­θόν η Νορ­βη­γία, χώρα παρα­δο­σια­κά ειρη­νι­κή, έχει υπο­στεί αιμα­τη­ρές επι­θέ­σεις οπα­δών της άκρας δεξιάς.

Την 22η Ιου­λί­ου 2011, ο Άντερς Μπέ­ρινγκ Μπράι­βικ δολο­φό­νη­σε 77 ανθρώ­πους, αρχι­κά πυρο­δο­τώ­ντας βόμ­βα κοντά στην έδρα της κυβέρ­νη­σης στο Όσλο (8 νεκροί), προ­τού πάει στο νησά­κι Ούτε­για, όπου ήταν συγκε­ντρω­μέ­να μέλη της νεο­λαί­ας των Εργα­τι­κών, μεταμ­φιε­σμέ­νος σε αστυ­νο­μι­κό, και αρχί­σει να ρίχνει με του­φέ­κι (άλλα 69 θύματα).

Τον Αύγου­στο του 2019, ο Φιλίπ Μάν­σχα­ους άνοι­ξε πυρ μέσα σε τέμε­νος σε προ­ά­στιο του Όσλο, προ­τού τον αφο­πλί­σουν πιστοί χωρίς να υπάρ­ξουν σοβα­ροί τραυ­μα­τι­σμοί. Ο νεο­να­ζί, ρατσι­στής νεα­ρός είχε προη­γου­μέ­νως δολο­φο­νή­σει την υιο­θε­τη­μέ­νη ετε­ρο­θα­λή αδελ­φή του ασια­τι­κής καταγωγής.

Έχουν εξάλ­λου απο­τρα­πεί από τη νορ­βη­γι­κή αστυ­νο­μία διά­φο­ρα σχέ­δια επι­θέ­σε­ων τζιχαντιστών.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο