Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέντε νεκροί σε νυχτερινό κέντρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Κολοράντο Σπρινγκς

Ένας 22χρονος άνδρας «εισέ­βα­λε» σε ντι­σκο­τέκ της κοι­νό­τη­τας ΛΟΑΤΚΙ και άρχι­σε «να πυρο­βο­λεί», σκο­τώ­νο­ντας του­λά­χι­στον πέντε ανθρώ­πους, προ­τού τον ακι­νη­το­ποι­ή­σουν «ηρω­ι­κοί» πελά­τες, τη νύκτα του Σαβ­βά­του προς Κυρια­κή στο Κολο­ρά­ντο Σπρινγκς των ΗΠΑ.

Δεκα­ο­κτώ άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν από το περι­στα­τι­κό που σημειώ­θη­κε λίγο πριν τα μεσά­νυ­κτα, ανα­κοί­νω­σε η αστυ­νο­μία, η οποία διευ­κρί­νι­σε ότι κάποιοι από τους τραυ­μα­τί­ες βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Το Club Q ευχα­ρί­στη­σε χθες Κυρια­κή μέσω του Facebook «τους ηρω­ι­κούς πελά­τες που ακι­νη­το­ποί­η­σαν τον δρά­στη και έβα­λαν τέλος σε αυτή την επί­θε­ση μίσους».

Του­λά­χι­στον δύο όπλα βρέ­θη­καν στο νυχτε­ρι­νό κέντρο. «Μπο­ρώ να επι­βε­βαιώ­σω ότι ο ύπο­πτος χρη­σι­μο­ποί­η­σε του­φέ­κι», δήλω­σε ο ανα­πλη­ρω­τής επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας του Κολο­ρά­ντο Σπρινγκς, ο Έντριαν Βάσκες. «Εισέ­βα­λε στο νυχτε­ρι­νό κέντρο και αμέ­σως άρχι­σε να πυρο­βο­λεί», διευ­κρί­νι­σε ο ίδιος στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

Οι αρχές ταυ­το­ποί­η­σαν τον δρά­στη ως τον Άντερ­σον Λι Όλντριτς, ο οποί­ος συνε­λή­φθη και δια­κο­μί­στη­κε στο νοσοκομείο.

Ο Βάσκες διευ­κρί­νι­σε ότι «του­λά­χι­στον δύο ηρω­ι­κοί άνθρω­ποι στο νυχτε­ρι­νό κέντρο τον αντι­με­τώ­πι­σαν και πάλε­ψαν με τον ύπο­πτο. Κατά­φε­ραν να τον εμπο­δί­σουν να συνε­χί­σει να σκο­τώ­νει και να τραυματίζει».

«Τρομακτικό»

Ο Τζό­σουα Θέρ­μαν, που βρι­σκό­ταν στο νυχτε­ρι­νό κέντρο, διη­γή­θη­κε ότι «υπήρ­χαν πτώ­μα­τα στο πάτω­μα. Υπήρ­χαν σπα­σμέ­να γυα­λιά, σπα­σμέ­να ποτή­ρια, άνθρω­ποι που κλαί­γα­νε». «Ήταν τρο­μα­κτι­κό», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους. «Ήταν το κατα­φύ­γιό μας (…) πού θα πρέ­πει να πάμε;», διε­ρω­τή­θη­κε αυτός ο κάτοι­κος του Κολο­ρά­ντο Σπρινγκς.

Ο 24χρονος Έρον Λέι­νι περιέ­γρα­ψε ένα μικρό νυχτε­ρι­νό κέντρο «όπου όλος ο κόσμος περ­νού­σε καλά, γελού­σε». «Δεν μπο­ρώ να κατα­νο­ή­σω πώς κάποιος μπο­ρεί να εισέλ­θει (στο κέντρο) και να δει τόσο ευτυ­χι­σμέ­νους ανθρώ­πους και τόσο άνε­τους στην κοι­νό­τη­τά τους και να θελή­σει να βάλει τέλος σε αυτό», επεσήμανε.

Το Club Q ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ότι «ανα­στα­τώ­θη­κε από την παρά­λο­γη επί­θε­ση ενα­ντί­ον της κοι­νό­τη­τάς μας».

Το Club Q είχε προ­γραμ­μα­τί­σει για το Σάβ­βα­το μια βρα­διά στην οποία ήταν καλο­δε­χού­με­νοι άνθρω­ποι «κάθε ταυ­τό­τη­τας», με την ευκαι­ρία της Διε­θνούς Ημέ­ρας Μνή­μης Διεμ­φυ­λι­κών που γιορ­τά­ζε­ται στις 20 Νοεμβρίου.

Οι αρχές δεν έχουν ανα­φερ­θεί στο πιθα­νό κίνη­τρο της επί­θε­σης του Άντερ­σον Λι Όλντριτς.

Ένας 21χρονος άνδρας με το ίδιο όνο­μα είχε απει­λή­σει πέρυ­σι τη μητέ­ρα του με αυτο­σχέ­δια βόμ­βα και πολ­λά όπλα σε μια πόλη που βρί­σκε­ται σε από­στα­ση μισής ώρας με το αυτο­κί­νη­το από το Κολο­ρά­ντο Σπρινγκς, όπως ανέ­φε­ρε το γρα­φείο του σερί­φη της κομη­τεί­ας Ελ Πάσο.

Τραγικό προηγούμενο στο Ορλάντο

Η επί­θε­ση αυτή σημειώ­θη­κε την ώρα που αυξά­νο­νται οι εχθρι­κές ενέρ­γειες ενα­ντί­ον των διεμ­φυ­λι­κών, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία ενώ­σε­ων και του FBI.

Στις 12 Ιου­νί­ου 2016 ένας Αμε­ρι­κα­νός αφγα­νι­κής κατα­γω­γής, ο Όμαρ Ματίν, είχε σκο­τώ­σει 49 ανθρώ­πους και είχε τραυ­μα­τί­σει περί­που 50 ακό­μη σε ένα γκέι μπαρ στο Ορλά­ντο της Φλόριντα.

Εξάλ­λου ραγδαία άνο­δο παρου­σιά­ζουν στις ΗΠΑ τα περι­στα­τι­κά μαζι­κών πυρο­βο­λι­σμών, τα οποία από την αρχή του έτους φτά­νουν τα 601, σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση Gun Violence Archive, η οποία ορί­ζει ως τέτοιες τις επι­θέ­σεις στις οποί­ες υπάρ­χουν του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις νεκροί ή τραυ­μα­τί­ες από σφαίρες.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο