Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πέρασε» από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η Συμφωνία των Πρεσπών

Κατά πλειο­ψη­φία πέρα­σε από τη Διαρ­κή Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών και Άμυ­νας της Βου­λής το σχέ­διο νόμου «Κύρω­ση της Τελι­κής Συμ­φω­νί­ας για την Επί­λυ­ση των Δια­φο­ρών οι οποί­ες περι­γρά­φο­νται στις Απο­φά­σεις του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιά­με­σης Συμ­φω­νί­ας του 1995 και την Εδραί­ω­ση Στρα­τη­γι­κής Εται­ρι­κής Σχέ­σης μετα­ξύ των Μερών».

Επι­κα­λού­με­νος τις τοπο­θε­τή­σεις των βου­λευ­τών που έλα­βαν το λόγο, ο πρό­ε­δρος της επι­τρο­πής Κ. Δου­ζί­νας ανα­κοί­νω­σε πως προ­κύ­πτει έγκρι­ση «κατά πλειο­ψη­φία» του κυρω­τι­κού νομο­σχε­δί­ου. Εκτός από τους βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στή­ρι­ξη τους εξέ­φρα­σαν οι προ­ερ­χό­με­νοι από το Ποτά­μι Δανέλ­λης και Μαυρωτάς.

Η αντί­θε­ση των αστι­κών κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης στη συμ­φω­νία των Πρε­σπών, όπως και ο «σκυ­λο­κα­βγάς» που έστη­σαν με την κυβέρ­νη­ση, αφο­ρού­σε το ονο­μα­το­λο­γι­κό και τη σύν­θε­ση της επι­τρο­πής, ενώ όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο απέ­φυ­γαν κάθε κου­βέ­ντα περί ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η συζή­τη­ση και επε­ξερ­γα­σία του σχε­δί­ου νόμου ξεκί­νη­σε στις 5 από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας, 21 Ιανουα­ρί­ου και στο διά­στη­μα που ακο­λού­θη­σε μίλη­σαν 38 βου­λευ­τές και όλοι οι ειση­γη­τές και ειδι­κοί αγο­ρη­τές με δικαί­ω­μα δευ­τε­ρο­λο­γί­ας. Η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών εξα­σφά­λι­σε πλειο­ψη­φία από την Επι­τρο­πή, όπως προ­έ­κυ­ψε από τη συζή­τη­ση και τις τοπο­θε­τή­σεις των μελών της Επιτροπής.

Το επό­με­νο στά­διο είναι η εισα­γω­γή της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών στην Ολο­μέ­λεια προ­κει­μέ­νου, αύριο, Τετάρ­τη 23 Ιανουα­ρί­ου, να ξεκι­νή­σει η συζή­τη­ση και να ολο­κλη­ρω­θεί μετά τα μεσά­νυ­χτα της Πέμ­πτης 24 Ιανουα­ρί­ου προς Παρα­σκευή 25 Ιανουαρίου.

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανο­νι­σμού της Βου­λής, μετά την επε­ξερ­γα­σία και την εξέ­τα­ση τoυ νομο­σχε­δί­ου, η αρμό­δια διαρ­κής επι­τρoπή συντάσ­σει και υπoβάλ­λει πρoς στην Ολο­μέ­λεια την έκθε­σή της, στην οποία θα περι­λαμ­βά­νε­ται η θετι­κή εισή­γη­ση της επι­τρο­πής επί του σχε­δί­ου νόμου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο