Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πέφτουν κεφάλια» στην Κίνα — Αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων μετά την αλλαγή του τρόπου εξέτασης

Οι αρχές της Κίνας ανα­κοί­νω­σαν πάνω από 15.000 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού, αύξη­ση-ρεκόρ που οφεί­λε­ται στον νέο τρό­πο διά­γνω­σης και προσ­διο­ρι­σμού των κρου­σμά­των μόλυν­σης, ενώ οι επι­κε­φα­λής των αρχών της επαρ­χί­ας Χου­μπέι και της πόλης Ουχάν, της εστί­ας της μόλυν­σης, απαλ­λά­χθη­καν από τα καθή­κο­ντά τους.

Συνο­λι­κά στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα έχουν φτά­σει τα 59.805 και οι θάνα­τοι τους 1.367.

Ο εξαι­ρε­τι­κά ανη­συ­χη­τι­κός νέος απο­λο­γι­σμός και τα νέα πει­θαρ­χι­κά μέτρα τρο­φο­δο­τούν τη σενα­ριο­λο­γία κατά την οποία η βαρύ­τη­τα της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο COVID-19 πιθα­νόν είναι ακό­μα και τώρα υποτιμημένη.

Η επαρ­χια­κή επι­τρο­πή υγεί­ας της Χου­μπέι, στην κεντρι­κή Κίνα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 242 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας χθες Τετάρ­τη. Αυτή ήταν μακράν η μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση που έχει κατα­γρα­φεί μέσα σε 24 ώρες από το ξέσπα­σμά της τον Δεκέμ­βριο στην επαρ­χια­κή πρω­τεύ­ου­σα Ουχάν.

Σε όλη την επι­κρά­τεια, ανα­φέρ­θη­καν 254 νέοι θάνα­τοι, και 15.152 νέα κρού­σμα­τα, σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό που δημο­σιο­ποί­η­σε με ασυ­νή­θι­στα μεγά­λη καθυ­στέ­τρη­ση η εθνι­κή επι­τρο­πή υγεί­ας της Κίνας.

Η αλμα­τώ­δης έκρη­ξη των κρου­σμά­των ενδέ­χε­ται να οφεί­λε­ται στον ευρύ­τε­ρο ορι­σμό της μόλυν­σης. Στο εξής, ανα­κοί­νω­σαν οι τοπι­κές αρχές, θα κατα­με­τρώ­νται τα κρού­σμα­τα που έχουν «δια­γνω­στεί κλινικά».

Πλέ­ον πιθα­νόν θα θεω­ρεί­ται επαρ­κής μια ακτι­νο­γρα­φία των πνευ­μό­νων για να επα­λη­θεύ­ε­ται η διά­γνω­ση. Μέχρι τώρα, ήταν απα­ραί­τη­τη η εξέ­τα­ση νου­κλεϊ­νι­κού οξέ­ος. Ο τρό­πος διά­γνω­σης πάντως δεν θα αλλά­ξει στις άλλες επαρχίες.

Οι αρχές δικαιο­λό­γη­σαν τη νέα μέθο­δο επι­κα­λού­με­νες την «καλύ­τε­ρη επί­γνω­ση» της ασθέ­νειας και των συμ­πτω­μά­των της και τη βού­λη­σή τους να χορη­γεί­ται ταχύ­τε­ρα θερα­πεία στους ανθρώ­πους που έχουν μολυνθεί.

«Σε μια επι­δη­μία τέτοιου τύπου, υπάρ­χουν δύο μέθο­δοι: είτε το ευρύ σάρω­μα ώστε να εξα­σφα­λί­ζε­ται πως κανέ­νας ασθε­νής δεν θα περά­σει τα δίχτυα, ή μια πολύ πιο συγκε­κρι­μέ­νη σει­ρά εξε­τά­σε­ων», που όμως παίρ­νει περισ­σό­τε­ρο χρό­νο, είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Κεντά­ρο Ιουά­τα, καθη­γη­τής στο πανε­πι­στή­μιο του Κόμπε (Ιαπω­νία), ειδι­κός στις μολυ­σμα­τι­κές ασθένειες.

Πέφτουν κεφά­λια

«Αυτό είναι πάντα δίλημ­μα», συνέ­χι­σε, κρί­νο­ντας πως είναι «κατα­νοη­τοί» οι λόγοι που οι αρχές της επαρ­χί­ας Χου­μπέι επι­λέ­γουν πλέ­ον την πρώ­τη λύση για να αντι­με­τω­πί­σουν την κρίση.

Σύμ­πτω­ση ή όχι, το κορυ­φαίο στέ­λε­χος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κίνας στη Χου­μπέι, ο Τζιανγκ Τσα­ο­λιάνγκ, απαλ­λά­χθη­κε από τα καθή­κο­ντά του και αντι­κα­τα­στά­θη­κε από τον δήμαρ­χο της Σαγκά­ης Γινγκ Γιονγκ, που έχει φήμη στε­λέ­χους από­λυ­τα κοντά στον πρό­ε­δρο Σι Τζινπίνγκ.

Αλλά πέραν του γραμ­μα­τέα της επαρ­χια­κής οργά­νω­σης και ο γραμ­μα­τέ­ας της κομ­μα­τι­κής οργά­νω­σης της πόλης Ουχάν, ο Μα Γκου­τσιάνγκ, επί­σης καθαιρέθηκε.

Οι απο­πο­μπές ενδέ­χε­ται να μην έχουν τελειώ­σει, καθώς η οργή της κοι­νής γνώ­μης στην Κίνα είναι απτή. Πολ­λοί Κινέ­ζοι κατη­γο­ρούν τις αρχές ότι άργη­σαν πάρα πολύ να αντι­δρά­σουν μπρο­στά στο ξέσπα­σμα της επι­δη­μί­ας, στα πρώ­τα της στά­δια, όταν ακό­μη τα κρού­σμα­τα ήταν λίγα.

Η δυσα­ρέ­σκεια έγι­νε οργή μετά τον θάνα­το την Παρα­σκευή του Λι Γου­εν­λιάνγκ, του 34χρονου οφθαλ­μί­α­τρου που ήταν ένας από τους πρώ­τους για­τρούς που έκρου­σαν τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για την επι­δη­μία. Αφού επι­πλή­χθη­κε από την αστυ­νο­μία για «δια­σπο­ρά φημών», μολύν­θη­κε και ο ίδιος.

Κεφά­λια είχαν ήδη αρχί­σει να πέφτουν στις αρχές της εβδο­μά­δας στη Χου­μπέι, όταν κορυ­φαία στε­λέ­χη της επαρ­χια­κής επι­τρο­πής υγεί­ας είχαν απαλ­λα­χθεί από τα καθή­κο­ντά τους.

«Πολύ νωρίς»

Οι αριθ­μοί που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα βρί­σκο­νται σε δια­με­τρι­κή αντί­θε­ση με αυτούς που είχαν δημο­σιο­ποι­η­θεί μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα, όταν δια­πι­στω­νό­ταν ο χαμη­λό­τε­ρος αριθ­μός νέων κρου­σμά­των του τελευ­ταί­ου δεκα­πεν­θή­με­ρου. Ένας κινέ­ζος ειδι­κός προ­έ­βλε­πε μάλι­στα πως η επι­δη­μία θα έφθα­νε στην «κορύ­φω­σή της» ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρό­ε­δρος της Κίνας Σι Τζιν­πίνγκ εμφα­νί­στη­κε επί­σης αισιό­δο­ξος χθες υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη «θετι­κή εξέ­λι­ξη» της κατάστασης.

Αλλά στη Γενεύη, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΫ) προ­τί­μη­σε να δεί­ξει περισ­σό­τε­ρη επι­φύ­λα­ξη. Ο Μάικ Ράιαν, επι­κε­φα­λής της διεύ­θυν­σης υγειο­νο­μι­κών κρί­σε­ων, τόνι­σε: «νομί­ζω ότι είναι ακό­μη πολύ νωρίς για να προ­σπα­θή­σου­με να προ­βλέ­ψου­με (…) το μέσον ή το τέλος αυτής της επιδημίας».

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους υπερ­θε­μά­τι­σε, προ­τεί­νο­ντας «τη μέγι­στη σύνε­ση», καθώς «αυτή η επι­δη­μία μπο­ρεί να κατευ­θυν­θεί προς οποια­δή­πο­τε κατεύθυνση».

Προς το παρόν, το 99,9% των θανά­των εξαι­τί­ας του COVID-19 παγκο­σμί­ως έχουν κατα­γρα­φεί στην Κίνα. Εκτός της χώρας αυτής, δεν έχει κατα­γρα­φεί παρά μόλις ένας θάνα­τος, αυτός ενός Κινέ­ζου από την Ουχάν στις Φιλιππίνες.

Στην Ιαπω­νία, η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει τετα­μέ­νη πάνω στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Diamond Princess, αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο και σε καρα­ντί­να κοντά στη Γιο­κο­χά­μα: ανα­φέρ­θη­καν 44 νέα κρού­σμα­τα του COVID-19, κάτι που σημαί­νει ότι 218 άνθρω­ποι έχουν μολυν­θεί από τους 710 που έχουν εξε­τα­στεί επί συνό­λου 3.700 επιβαινόντων.

Οι υπουρ­γοί Υγεί­ας της ΕΕ ανα­μέ­νε­ται να συζη­τή­σουν σήμε­ρα για την επι­δη­μία στο συμ­βού­λιό τους στις Βρυξέλλες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο