Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πήρε φωτιά το πρωτάθλημα μετά το …πάρτι του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο

Ο ΠΑΟΚ έκανε… φύλλο και φτερό τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (3–0)

Σε… πάρ­τι μετέ­τρε­ψε ο ΠΑΟΚ το παι­χνί­δι με τον Πανα­θη­ναϊ­κό στο «Από­στο­λος Νικο­λα­ΐ­δης» στο πλαί­σιο της 19ης αγω­νι­στι­κής της Super League, φτά­νο­ντας σε μία εμφα­τι­κή νίκη με 3–0 και ξανα­μπή­κε (κι αυτός) στη διεκ­δί­κη­ση του εφε­τι­νού τίτλου. Το αυτο­γκόλ του Ρου­μπέν στο 44’ και τα «χτυ­πή­μα­τα» της… κόμπρας από τους Ζίβ­κο­βιτς και Κων­στα­ντέ­λια στο ξεκί­νη­μα του δευ­τέ­ρου ημι­χρό­νου, χάρι­σαν μία τερά­στιας αξί­ας και σημα­σί­ας νίκη στον ΠΑΟΚ, που μεί­ω­σε στους 6 βαθ­μούς την από­στα­σή του από την κορυ­φή. Μόλις στο +1 πλέ­ον το προ­βά­δι­σμα του Πανα­θη­ναϊ­κού από την ΑΕΚ, με το πρω­τά­θλη­μα να παίρ­νει… φωτιά.

Ο ΠΑΟΚ ξεκί­νη­σε πολύ πιο συγκρο­τη­μέ­να και πάτη­σε δύο φορές την περιο­χή του Πανα­θη­ναϊ­κού στο πρώ­το τρί­λε­πτο, όμως οι «πρά­σι­νοι» είχαν την πρώ­τη τελι­κή στο ματς στο 4’ με το πλα­σέ του Παλά­σιος που πέρα­σε λίγο άουτ.

Στο 9’ ο Παλά­σιος πήρε μέτρα με την μπά­λα από τη δεξιά πλευ­ρά, γύρι­σε προς τον Τσέ­ριν, όμως το τελεί­ω­μα του Σλο­βέ­νου πήγε χαμη­λά και πάνω στον Κοτάρ­σκι που απέ­κρου­σε ενστικτωδώς.

Η πίε­ση του ΠΑΟΚ στις πρώ­τες πάσες στον Ρου­μπέν δημιούρ­γη­σε σοβα­ρό «θέμα» στον Πανα­θη­ναϊ­κό που δεν μπο­ρού­σε να κυκλο­φο­ρή­σει την μπά­λα με ευκο­λία και τα λάθη που γίνο­νταν στη μεσαία γραμ­μή, δημιουρ­γού­σαν συν­θή­κες ανι­σορ­ρο­πί­ας στην «πρά­σι­νη» άμυνα.

Στο 20’ το σουτ του Χουάν­καρ από καλή θέση έφυ­γε άουτ, ενώ στο 24’ από κλέ­ψι­μο της μπά­λας, ο Κων­στα­ντέ­λιας «σέρ­βι­ρε» προς τον Ολι­βέι­ρα που σού­τα­ρε μετά από μία επα­φή, αλλά η μπά­λα κόντρα­ρε στον Σέν­κε­φελντ, χτύ­πη­σε στο δεξί δοκά­ρι και κατέ­λη­ξε στην αγκα­λιά του Μπρινιόλι.

Ο Πανα­θη­ναϊ­κός άρχι­σε να γίνε­ται πιο πιε­στι­κός μετά το 35’, όμως δεν είχε τρό­πο να φτά­σει σε σωστές εκτε­λέ­σεις μπρο­στά απ’ την εστία του Κοτάρ­σκι. Αντί­θε­τα, λίγο πριν το ημί­χρο­νο, ο ΠΑΟΚ ήταν εκεί­νος που άνοι­ξε το σκορ με αυτο­γκόλ του Ρου­μπέν Πέρεθ. Στο 44’ από βαθιά μπα­λιά και κακό διώ­ξι­μο των Χουάν­καρ και Σέν­κε­φελντ, ο Κων­στα­ντέ­λιας σού­τα­ρε, ο Μπρι­νιό­λι απέ­κρου­σε, αλλά η μπά­λα χτύ­πη­σε πάνω στον Ισπα­νό μέσο και κατέ­λη­ξε στο βάρος της εστί­ας του, για το 1–0 του ΠΑΟΚ.

Στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο ο ΠΑΟΚ ξεκί­νη­σε πετυ­χαί­νο­ντας τον από­λυ­το αιφ­νι­δια­σμό. Μέσα σε μόλις 16 δευ­τε­ρό­λε­πτα από το σφύ­ριγ­μα του Κουλ­μπά­κοφ, ο Νάρεϊ από τα δεξιά έκα­νε τη μπα­λιά προς τον Ολι­βέι­ρα, εκεί­νος με τακου­νά­κι έδω­σε στον Κων­στα­ντέ­λια κι αυτός έδω­σε παράλ­λη­λα στον Ζίβ­κο­βιτς που πλά­σα­ρε για το 2–0.

Στο 52’ ο Ολι­βέι­ρα γύρι­σε τη μπά­λα πριν αυτή βγει άουτ, η άμυ­να του Πανα­θη­ναϊ­κού δεν απο­μά­κρυ­νε, με την μπά­λα να φτά­νει στον Κων­στα­ντέ­λια που έκα­νε το σουτ και νίκη­σε τον Μπρι­νιό­λι για το 3–0 του ΠΑΟΚ, «τελειώ­νο­ντας» το παι­χνί­δι, πριν καλά-καλά… αρχί­σει το δεύ­τε­ρο ημίχρονο.

Στο 54′ Ο Ζίβ­κο­βιτς έβγα­λε τη σέντρα από τα δεξιά με τον Ολι­βέι­ρα να παίρ­νει την κεφα­λιά και να στέλ­νει τη μπά­λα στο δοκά­ρι του Μπρι­νιό­λι, που γλί­τω­σε την τέταρ­τη παρα­βί­α­ση της εστί­ας του.

Οι αλλα­γές που έγι­ναν αμέ­σως από τον Γιο­βά­νο­βιτς δεν άλλα­ξαν το παρα­μι­κρό, ο ΠΑΟΚ είχε φέρει πια τον αγώ­να απο­λύ­τως στα μέτρα του και δίχως να απει­λη­θεί ως το φινά­λε έφτα­σε σε μία πανά­ξια νίκη που «βύθι­σε» τον Πανα­θη­ναϊ­κό σε μεγά­λη εσω­στρέ­φεια, ενό­ψει (και) της κυπελ­λι­κής ρεβάνς της Πέμ­πτης (26/1) στο ίδιο γήπεδο…

Διαι­τη­τής: Αλε­ξέι Κουλ­μπά­κοφ (Λευ­κο­ρω­σία)

Κόκ­κι­νη: 90΄+1 Σέν­κε­φελντ (2η κίτρινη)

Κίτρι­νες: Παλά­σιος, Σέν­κε­φελντ — Αου­γκού­στο, Κου­λιε­ρά­κης, Σβαμπ

Οι συν­θέ­σεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιο­βά­νο­βιτς): Μπρι­νιό­λι, Κώτσι­ρας (57’ Βαγιαν­νί­δης), Σέν­κε­φελντ, Πούγ­γου­ρας, Χουάν­καρ (57’ Πού­χατς), Ρου­μπέν (60’ Τσό­καϊ), Τσέ­ριν, Παλά­σιος, Μπερ­νάρ (60’ Σπό­ραρ), Βέρ­μπιτς, Ιωαν­νί­δης (82’ Σάντσες).

ΠΑΟΚ (Ράζ­βαν Λου­τσέ­σκου): Κοτάρ­σκι, Σάστρε, Ίνγκα­σον, Κου­λιε­ρά­κης (73’ Κάρ­γας), Ράφα Σοά­ρες, Αου­γκού­στο (73’ Ντά­ντας), Σβαμπ, Νάρεϊ (70’ Τάι­σον), Κων­στα­ντέ­λιας (82’ Μπί­σε­σβαρ), Αντρ. Ζίβ­κο­βιτς, Ολι­βέι­ρα (82’ Μπρά­ντον Τόμας).

* Στο ημί­χρο­νο του αγώ­να ο Δημή­τρης Σαρα­βά­κος βρά­βευ­σε τους Τζι­μπρίλ Σισέ και Μάρ­κους Μπεργκ για την προ­σφο­ρά τους στον σύλ­λο­γο, με τους δύο μεγά­λους «κανο­νιέ­ρη­δες» του παρελ­θό­ντος να γνω­ρί­ζουν την απο­θέ­ω­ση από την εξέδρα.

Ανατροπή και νίκη στο 92΄ η ΑΕΚ στη Νεάπολη

Με ανα­τρο­πή και το «χρυ­σό» γκολ του Τσού­μπερ στο δεύ­τε­ρο λεπτό των καθυ­στε­ρή­σε­ων, η ΑΕΚ πήρε πολύ­τι­μη (όπως εξε­λί­χθη­κε το ματς) νίκη με 2–1 επί του Ιωνι­κού στη Νεά­πο­λη, σε ανα­μέ­τρη­ση για τη 19η αγω­νι­στι­κή της Super League. Οι ουρα­γοί Νικαιώ­τες προη­γή­θη­καν στο 38΄ με τον Σεμπά και ως το τελευ­ταίο δεκά­λε­πτο άντε­χαν και έδει­χναν ικα­νοί να πανη­γυ­ρί­σουν την πρώ­τη φετι­νή εντός έδρας νίκη τους. Ο Βίντα όμως ισο­φά­ρι­σε στο 82΄ και το γκολ του Τσού­μπερ έδω­σε στην Ενω­ση τους τρεις βαθ­μούς, που τη φέρ­νουν στο ‑1 από την κορυφή.

Το πρώ­το 20λεπτο είχε την ανα­με­νό­με­νη μορ­φή, με τον «Δικέ­φα­λο» να έχει τον από­λυ­το έλεγ­χο του αγώ­να και συντρι­πτι­κά υπέρ του την κατο­χή και να ανα­ζη­τά τρό­πους για να δια­σπά­σει την πολυ­πρό­σω­πη άμυ­να των γηπε­δού­χων, χωρίς να τα κατα­φέ­ρει. Η πρώ­τη καλή φάση της ΑΕΚ ήταν μία άστο­χη κεφα­λιά του Σιμάν­σκι στο 21΄, αλλά ένα λεπτό αργό­τε­ρα η ομά­δα του Δημή­τρη Σπα­νού έδει­ξε τις δια­θέ­σεις της να «χτυ­πή­σει» στις αντε­πι­θέ­σεις. Αρχι­κά οι παί­κτες του Ιωνι­κού ζήτη­σαν πέναλ­τι για χέρι του Ρότα μέσα στην περιο­χή, ενώ στην εξέ­λι­ξη της φάσης, ο Κάνιας έπια­σε έναν «κεραυ­νό» έξω από την περιο­χή, ο οποί­ος στα­μά­τη­σε στο ορι­ζό­ντιο δοκά­ρι του Αθανασιάδη.

Με τους «κιτρι­νό­μαυ­ρους» να αδυ­να­τούν να βρουν λύσεις δημιουρ­γι­κά, ο Ιωνι­κός σιγά-σιγά «ξεθάρ­ρε­ψε», έψα­ξε με περισ­σό­τε­ρη επι­μο­νή τις αντε­πι­θέ­σεις και σε μία από αυτές κατά­φε­ρε να ανοί­ξει το σκορ. Ηταν το 38ο λεπτό, όταν ο Φαντι­γκά διέ­σχι­σε ανε­νό­χλη­τος το μισό γήπε­δο και πέρα­σε ωραία κάθε­τη στον Σεμπά, ο οποί­ος απέ­φυ­γε με μία προ­σποί­η­ση τον Μου­κου­ντί και με αρι­στε­ρό σουτ νίκη­σε τον Αθα­να­σιά­δη. Η Ενω­ση προ­σπά­θη­σε να απα­ντή­σει πριν τελειώ­σει το ημί­χρο­νο, αλλά ο Χου­τε­σιώ­της απέ­κρου­σε σε κόρ­νερ το καλό φάουλ του Χατζι­σα­φί στο 44΄.

Στα πρώ­τα δευ­τε­ρό­λε­πτα του β΄ μέρους ο Χατζι­σα­φί απεί­λη­σε και πάλι με μακρι­νό σουτ, όμως ο Χου­τε­σιώ­της ήταν ξανά σε ετοι­μό­τη­τα. Ο τερ­μα­το­φύ­λα­κας του Ιωνι­κού έκα­νε νέα μεγά­λη επέμ­βα­ση στο 56΄ (με τη βοή­θεια και του δοκα­ριού) σε κοντι­νή προ­βο­λή του Φαν Βέερτ μετά από εκτέ­λε­ση κόρ­νερ, με το ματς να παί­ζε­ται στο μισό γήπε­δο. Ο Γκα­τσί­νο­βιτς, που επα­νήλ­θε μετά την επέμ­βα­ση που έκα­νε στους κοι­λια­κούς και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ως αλλα­γή, βρέ­θη­κε σε καλή θέση στο 75΄ αλλά σού­τα­ρε άστο­χα, ενώ τρία λεπτά αργό­τε­ρα οι γηπε­δού­χοι έφτα­σαν πολύ κοντά σε δεύ­τε­ρο γκολ. Ο Αθα­να­σιά­δης δεν συγκρά­τη­σε τη μπά­λα στο μάλ­λον αδύ­να­μο σουτ του Ρου­μπου­λά­κου, ο Γού­λε­ρι μπή­κε στη φάση, αλλά ο τερ­μα­το­φύ­λα­κας της ΑΕΚ έσω­σε την εστία του.

Τελι­κά, ο «Δικέ­φα­λος» βρή­κε την ισο­φά­ρι­ση στο 82΄ από στη­μέ­νη φάση. Ο Πάο­λο Φερ­νά­ντες εκτέ­λε­σε το κόρ­νερ, ο Βίντα πήρε την κεφα­λιά και, με το παρ­θε­νι­κό του γκολ με τα κιτρι­νό­μαυ­ρα, έφε­ρε το ματς στα ίσια. Η Ενω­ση πίε­σε για την ολι­κή ανα­τρο­πή, ο Χου­τε­σιώ­της απέ­κρου­σε το σουτ του Μάντα­λου στο 87΄, αλλά στο 92΄ ο Τσού­μπερ υπο­δέ­χθη­κε την πάσα του Μάντα­λου και με δυνα­τό σουτ από πλά­για θέση χάρι­σε τη νίκη στην ΑΕΚ.

Διαι­τη­τής: Σιδη­ρό­που­λος (Δωδε­κα­νή­σου)
Κίτρι­νες: Φαντι­γκά, Βαλε­ριά­νος, Ρομαό, Κάνιας — Βίντα, Σιμάν­σκι, Μου­κου­ντί, Τσούμπερ

Οι συν­θέ­σεις:

ΙΩΝΙΚΟΣ (Δημή­τρης Σπα­νός): Χου­τε­σιώ­της, Γού­λε­ρι (88΄ Μάν­τζης), Σόου­ζα (50΄ Αντού­νες), Βαλε­ριά­νος, Κάνιας, Ρομαό, Τσι­γκρίν­σκι, Μύγας, Σάκιτς, Σεμπά, Φαντι­γκά (76΄ Ρουμπουλάκου)

ΑΕΚ (Ματί­ας Αλμέι­δα): Αθα­να­σιά­δης, Χατζι­σα­φί, Μου­κου­ντί, Βίντα, Ρότα, Σιμάν­σκι (63΄ Γκα­τσί­νο­βιτς), Αμρα­μπατ (74΄ Τσού­μπερ), Γιόν­σον, Πινέ­δα (74΄ Μάντα­λος), Φαν Βέερτ (62΄ Φερ­νά­ντες), Αραούχο

Νέα χαμένη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό

Ατρό­μη­τος και Ολυ­μπια­κός ανα­δεί­χθη­καν ισό­πα­λοι 1–1 στο Περι­στέ­ρι ύστε­ρα από εξαι­ρε­τι­κό παι­χνί­δι, με το οποίο έκλει­σε η αυλαία της 19ης αγω­νι­στι­κής στη Σού­περ Λίγκα.

Με προ­βλή­μα­τα στην ανα­σταλ­τι­κή και αμυ­ντι­κή λει­τουρ­γία, οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» αν και προη­γή­θη­καν δεν κατά­φε­ραν να επω­φε­λη­θούν από την ήττα του Πανα­θη­ναϊ­κού απέ­να­ντι στον ΠΑΟΚ και να μειώ­σουν τη δια­φο­ρά στους 4 βαθ­μούς από τους πρω­το­πό­ρους «πρά­σι­νους».

Οι γηπε­δού­χοι είχαν δύο μεγά­λες ευκαι­ρί­ες σε διά­στη­μα δύο λεπτών στο πρώ­το τέταρ­το, σε φάσεις που ανά­δει­ξαν τις αμυ­ντι­κές αδυ­να­μί­ες του ΟΛυ­μπια­κού. Η πρώ­τη ήταν σε προ­βο­λή του Στρούγ­γη στο 13ο από κόρ­νερ του Ροτά­ριου, με τον Πασχα­λά­κη να «απο­γειώ­νε­ται» για να απο­κρού­σει ψηλά στη γωνία του.

Δύο λεπτά αργό­τε­ρα ο Ρομπάιγ βρέ­θη­κε σε θέση βολής αλλά αστό­χη­σε κι από εκεί­νο το σημείο οι παί­κτες του Κόλ­μαν, αφού απέ­τυ­χαν να αιφ­νι­διά­σουν, φρό­ντι­σαν την ανα­σταλ­τι­κή λει­τουρ­γία τους.

Οι «ερυ­θρό­λευ­κοι» πήραν τον έλεγ­χο του αγώ­να αλλά ήταν ανού­σιοι, αρκού­με­νοι σε δύο σουτ από τον Μπιέλ (24΄) και τον Φορ­τού­νη (34΄), με τον Γιαν­νιώ­τη να επεμ­βαί­νει θετι­κά σε αμφό­τε­ρες τις περιπτώσεις.

Εκ δια­μέ­τρου αντί­θε­το το δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο και σε αυτό συνέ­βα­λε το προ­βά­δι­σμα του Ολυ­μπια­κού στο 54΄, όταν ο Εμβι­λά βρή­κε τον Μπιέλ, ο οποί­ος έβγα­λε κάθε­τα για τον Μπα­κα­μπού που εκτέ­λε­σε τον Γιαν­νιώ­τη ανοί­γο­ντας το σκορ με το 8ο γκολ του στο πρωτάθλημα.

Στο 58΄ και σε γύρι­σμα του Ρέαμ­π­τσιουκ για τον Μπα­κα­μπού, εκεί­νος δεν μπό­ρε­σε να νική­σει τον Γιαν­νιώ­τη με τακου­νά­κι και πήρε το κόρ­νερ. Στο 61΄ η κεφα­λιά του Φρι­τζόν­σον έτει­λε την μπά­λα στο δοκά­ρι και στη συνέ­χεια αστό­χη­σε ο Ντε Μποκ από εξαι­ρε­τι­κή θέση, αλλά στο 64΄ από μπα­λιά του Ρομπάιγ στην πλά­τη της άμυ­νας του Ολυ­μπια­κού ο Φρι­τζόν­σον «κρέ­μα­σε» τον Πασχα­λά­κη και ισοφάρισε.

Το 1–1 έμει­νε τελι­κά ως τη λήξη, αφού στο πρώ­το λεπτό των καθυ­στε­ρή­σε­ων ο Γιαν­νιώ­της απέ­κρου­σε το σουτ σε ωραία ατο­μι­κή προ­σπά­θεια του Χάμες.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ευάγ­γε­λος Μανούχος

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ντε Μποκ — Ροντι­νέι, Μπα­κα­μπού, Μασούρας

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Κρις Κόλ­μαν): Γιαν­νιώ­της, Κεσχρί­ντα, Χατζη­ι­σα­ΐ­ας, Στρούγ­γης, Ντε Μποκ, Έρλιν­γκ­μαρκ (76΄ Οικο­νο­μί­δης), Γκον­ζά­λεθ, Φριν­τζόν­σον (82΄ Τζο­βά­ρας), Ροτά­ριου (88΄ Τζα­βί­δας), Ρομπάιγ, Κιάρ­ταν­σον (82΄ Κωτσόπουλος).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ Γκον­ζά­λεθ): Πασχα­λά­κης, Ροντι­νέι (85΄ Βρου­σάι), Παπα­στα­θό­που­λος, Ντόη, Ρέαμ­π­τσιουκ, Εμβι­λά, Χουάνγκ (69΄ Γκ. Ροντρί­γκες), Φορ­τού­νης (46΄ Μασού­ρας), Χάμες, Μπιέλ (85΄ Σαμα­σέ­κου), Μπα­κα­μπού (69΄ Ελ Αραμπί).

Πηγή: ΑΠΕ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο