Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πίνετε καφέ, κάνει καλό στην υγεία

Η κατα­νά­λω­ση έως τριών καφέ­δων τη μέρα σχε­τί­ζε­ται με μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο εγκε­φα­λι­κού και θανα­τη­φό­ρας καρ­διαγ­γεια­κής νόσου, σύμ­φω­να με μια νέα επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να. Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημο­φι­λή ροφή­μα­τα παγκο­σμί­ως, αλλά έως σήμε­ρα λίγα πράγ­μα­τα είναι γνω­στά για τη μακρο­πρό­θε­σμη επί­πτω­ση του στην καρ­διαγ­γεια­κή υγεία.

Η μελέ­τη, που παρου­σιά­στη­κε σε συνέ­δριο της Ευρω­παϊ­κής Εται­ρεί­ας Καρ­διο­λο­γί­ας στη Γαλ­λία και κατέ­λη­ξε σε καθη­συ­χα­στι­κά συμπε­ρά­σμα­τα, ανέ­λυ­σε στοι­χεία για σχε­δόν 468.700 άτο­μα με μέση ηλι­κία 56 ετών, εκ των οποί­ων το 56% ήσαν γυναί­κες. Οι συμ­με­τέ­χο­ντες χωρί­στη­καν σε τρεις ομά­δες ανά­λο­γα με την ημε­ρή­σια κατα­νά­λω­ση καφέ (καθό­λου το 22%, μισός έως τρεις καφέ­δες το 58% και πάνω από τρεις καφέ­δες το 20%).

«Πρό­κει­ται, από όσο γνω­ρί­ζου­με, για τη μεγα­λύ­τε­ρη μελέ­τη που συστη­μα­τι­κά αξιο­λό­γη­σε τις καρ­διαγ­γεια­κές επι­πτώ­σεις της τακτι­κής κατα­νά­λω­σης καφέ σε ένα πλη­θυ­σμό χωρίς δια­γνω­σμέ­νη καρ­διο­πά­θεια», δήλω­σε η επι­κε­φα­λής ερευ­νή­τρια δρ Τζού­τιτ Σίμον του Πανε­πι­στη­μί­ου Semmelweis της Βουδαπέστης.

«Τα ευρή­μα­τα μας δεί­χνουν ότι η τακτι­κή κατα­νά­λω­ση καφέ είναι ασφα­λής, καθώς ακό­μη και η υψη­λή καθη­με­ρι­νή κατα­νά­λω­ση δεν σχε­τι­ζό­ταν με αρνη­τι­κή καρ­διαγ­γεια­κή έκβα­ση ή θνη­σι­μό­τη­τα κατά τα επό­με­να 10 έως 15 χρό­νια. Αντί­θε­τα, η κατα­νά­λω­ση έως τριών καφέ­δων τη μέρα σχε­τι­ζό­ταν με μικρό­τε­ρους κιν­δύ­νους για εγκε­φα­λι­κό, θάνα­το από καρ­διαγ­γεια­κή νόσο ή άλλη αιτία», πρόσθεσε.

Συγκε­κρι­μέ­να, δια­πι­στώ­θη­κε ότι, σε σχέ­ση με όσους δεν πίνουν καθό­λου καφέ, η ελα­φριά έως μέτρια κατα­νά­λω­ση σχε­τί­ζε­ται με 12% μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο θανά­του από οποια­δή­πο­τε αιτία, 17% μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο θανά­του καρ­διαγ­γεια­κής αιτιο­λο­γί­ας και 21% μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο εγκε­φα­λι­κού επεισοδίου.

Η περαι­τέ­ρω μελέ­τη της καρ­διάς 30.650 ατό­μων μέσω μαγνη­τι­κής τομο­γρα­φι­κής απει­κό­νι­σης έδει­ξε, σύμ­φω­να με τη δρα Σίμον, ότι «σε σχέ­ση με εκεί­νους που δεν πίνουν καφέ, οι καθη­με­ρι­νοί κατα­να­λω­τές έχουν καρ­διά με πιο υγιές μέγε­θος και καλύ­τε­ρη λειτουργία».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο