Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πίσω από κάθε πατέρα, μια μάνα ηρωίδα

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Δύσκο­λη δου­λειά, λει­τούρ­γη­μα, ενα­σχό­λη­ση, ιδιό­τη­τα, καθή­κον… κάτι απ’ όλα αυτά ή και όλα μαζί – άλλο λιγό­τε­ρο άλλο περισ­σό­τε­ρο, ίσως και άλλα πολ­λά ακό­μη, συν­θέ­τουν τη ζωή του κάθε πατέ­ρα. Σχο­λή για πατέ­ρες δεν υπάρ­χει. Ψηλα­φη­τά βαδί­ζεις με τις αρχές, τα ιδα­νι­κά και τις γνώ­σεις που κατά­φε­ρες (αν) να απο­κτή­σεις στη ζωή σου. Και το σύστη­μα δίδει μέσα και εργα­λεία στους λίγους και προ­σθέ­τει την ένδεια στους πολ­λούς. Όσα όμως και να πού­με για τον ρόλο του, υπο­λεί­πε­ται τρα­γι­κά του μεγα­λεί­ου της κάθε μητέ­ρας. Και τα χρό­νια περ­νά­νε γρή­γο­ρα. Μια ανά­σα, η ζωή. Ξαφ­νι­κά ανα­ρω­τιέ­σαι πότε το βρέ­φος των 49 cm έγι­νε τρια­ντά­χρο­νος άντρας ή εικο­σι­τε­τρά­χρο­νη γυναί­κα. Κι αν είχες να δώσεις και το έπρα­ξες, έχεις απέ­να­ντί σου δυο ολο­κλη­ρω­μέ­νους ανθρώ­πους με επί­γνω­ση της κοι­νω­νι­κής τους θέσης και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα να δια­μορ­φώ­σουν τη μοί­ρα τους έξω από τις αλυ­σί­δες της ταξι­κής κοι­νω­νί­ας. Με αξί­ες και ιδα­νι­κά, φιλα­γνω­σία, αγά­πη για την τέχνη, τον έρω­τα, τη ζωή.

Μπο­ρεί πολ­λές μικρές στιγ­μές απ’ τη ζωή τους να μην τις πρό­λα­βες ή να σου διέ­φυ­γαν στον κυκε­ώ­να των δικών σου προ­βλη­μά­των, αλλά κατά­φε­ρες να συμ­βά­λεις στη δια­μόρ­φω­ση δύο ολο­κλη­ρω­μέ­νων προ­σω­πι­κο­τή­των. Που δεν χρειά­ζε­ται να είναι «καλό­τυ­χες» για να προ­χω­ρή­σουν στη ζωή τους, αλλά τους αρκούν τα όπλα και τα εφό­δια που από­κτη­σαν και με τα χρό­νια εμπλου­τί­ζουν. Και η βεβαιό­τη­τα που έχουν σχη­μα­τί­σει πως ο κόσμος αλλά­ζει και θα αλλά­ξει. Ή θα χαθεί.

Τότε, είσαι πατέ­ρας και μπο­ρείς να κοι­τά­ζεις μ’ ευγνω­μο­σύ­νη την κάθε μάνα που γνω­ρί­ζεις στη ζωή σου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο