Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παίρνει μέτρα το YouTube για τα σχόλια των παιδόφιλων, τα οποία πληθαίνουν

Το YouTube θα απε­νερ­γο­ποι­ή­σει τη δυνα­τό­τη­τα σχο­λια­σμού σχε­δόν σε όλα τα αναρ­τη­μέ­να βίντεο που δεί­χνουν παι­διά έως 18 ετών, σε μια προ­σπά­θεια «να προ­στα­τεύ­σει καλύ­τε­ρα τα παι­διά και τις οικογένειες».

Αρκε­τές εται­ρεί­ες (Nestle, At&T, Hasbro κ.α.) είχαν ενο­χλη­θεί και είχαν την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα στα­μα­τή­σει να δια­φη­μί­ζο­νται στο YouTube, όταν απο­κα­λύ­φθη­κε ότι οι δια­φη­μί­σεις τους εμφα­νί­ζο­νταν δίπλα σε επι­θε­τι­κά ή σεξουα­λι­κά σχό­λια που έκα­ναν παι­δό­φι­λοι, κάτω από βίντεο με παι­διά. Το θέμα είχε για πρώ­τη φορά «σκά­σει» το 2017 και τότε το YouTube είχε δηλώ­σει ότι θα πάρει μέτρα. Όμως, ένα πρό­σφα­το δημο­σί­ευ­μα του περιο­δι­κού Wired απο­κά­λυ­ψε ότι η κατά­στα­ση στο μετα­ξύ επι­δει­νώ­θη­κε μάλ­λον, παρά βελτιώθηκε.

Έτσι, μετά το νέο «θόρυ­βο» που ξεση­κώ­θη­κε και αφού ήδη την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα αφαί­ρε­σε δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια σχό­λια, το YouTube απο­φά­σι­σε πλέ­ον να μπλο­κά­ρει εξ ορι­σμού τη δυνα­τό­τη­τα σχο­λια­σμού σχε­δόν όλων των βίντεο με μικρά παι­διά, κάτι που θα γίνει στα­δια­κά σε διά­στη­μα μερι­κών μηνών, σύμ­φω­να με το BCC και τα πρα­κτο­ρεία Ρόι­τερς και Γαλλικό.

Σύμ­φω­να με τη νέα πολι­τι­κή, στα βίντεο με πολύ μικρά παι­διά αυτό­μα­τα θα είναι απε­νερ­γο­ποι­η­μέ­νη η δυνα­τό­τη­τα σχο­λια­σμού από τρί­τους. Αυτό πιθα­νό­τα­τα θα αφο­ρά ακό­μη και τα βίντεο με τα παι­διά τους, που αναρ­τούν οι γονείς. Σε βίντεο με μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας παι­διά και με εφή­βους το μπλο­κά­ρι­σμα των σχο­λί­ων δεν θα είναι αυτό­μα­το, αλλά θα γίνε­ται, όταν το βίντεο προ­σελ­κύ­σει παι­δο­φι­λι­κά σχό­λια, κάτι το οποίο θα εντο­πί­ζε­ται από «έξυ­πνο» λογι­σμι­κό με τον κατάλ­λη­λο αλγόριθμο.

Το YouTube ανέ­φε­ρε ότι έχει ανα­πτύ­ξει πλέ­ον ένα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό σύστη­μα που μπο­ρεί να εντο­πί­σει τα απα­ρά­δε­κτα σχό­λια σε βίντεο με παι­διά και να τα αφαι­ρέ­σει αμέ­σως μόνο του χωρίς ανθρώ­πι­νη παρέμ­βα­ση. Ακό­μη, έκα­νε γνω­στό ότι απα­γό­ρευ­σε τελεί­ως ορι­σμέ­να κανά­λια (π.χ. FilthyFrankCilps) που κρί­θη­καν ότι έθε­ταν σε κίν­δυ­νο τα παι­διά, όπως κάποια στα οποία σοκα­ρι­στι­κό περιε­χό­με­νο παρεμ­βαλ­λό­ταν ανά­με­σα σε καρτούν.

Υπάρ­χει και ο αντί­λο­γος στο μπλο­κά­ρι­σμα του σχο­λια­σμού, καθώς τα σχό­λια που αφή­νουν οι «φαν» στα βίντεο, βοη­θούν τους αλγό­ριθ­μους του YouTube, ώστε στη συνέ­χεια να «σερ­βί­ρουν» στους χρή­στες περιε­χό­με­νο πιο κοντά στις προ­τι­μή­σεις τους. Επί­σης ορι­σμέ­νοι δημιουρ­γοί βίντεο εξέ­φρα­σαν ανη­συ­χία ότι η απε­νερ­γο­ποί­η­ση των σχο­λί­ων στα βίντεο τους θα επη­ρε­ά­σει αρνη­τι­κά την ανά­πτυ­ξη των κανα­λιών που έχουν στο YouTube.

«Κατα­νο­ού­με ότι τα σχό­λια απο­τε­λούν ένα σημα­ντι­κό μέσο ώστε οι δημιουρ­γοί να δημιουρ­γή­σουν ένα ακρο­α­τή­ριο και να συν­δε­θούν μαζί του. Από την άλλη όμως, ξέρου­με ότι αυτό (σ.σ. η απε­νερ­γο­ποί­η­ση πολ­λών σχο­λί­ων) είναι το σωστό πράγ­μα που πρέ­πει να κάνου­με για να προ­στα­τεύ­σου­με την κοι­νό­τη­τα του YouTube», ανα­φέ­ρει το τελευ­ταίο σε ανα­κοί­νω­ση του.

Πάντως, παρά τη νέα πολι­τι­κή για τα βίντεο με παι­διά, τα σχό­λια θα παρα­μεί­νουν μέρος του αλγο­ρίθ­μου που κάνει συστά­σεις στους χρή­στες τι να παρα­κο­λου­θή­σουν. Επί­σης, ορι­σμέ­νοι δημιουρ­γοί βίντεο με παι­διά, που έχουν κανά­λι στο YouTube, θα δια­τη­ρή­σουν το δικαί­ω­μα σχο­λια­σμού, εφό­σον δεσμευ­θούν ότι θα παρα­κο­λου­θούν προ­σε­κτι­κά και θα περιο­ρί­ζουν όταν πρέ­πει, τα σχό­λια που θα αναρτώνται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο