Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2021: Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευ­θύ­νει κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης στις εργα­το­ϋ­παλ­λή­λους, στις άνερ­γες, στις μισθω­τές επι­στή­μο­νες, στις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες και στις αγρό­τισ­σες, στις συντα­ξιού­χους, ιδιαί­τε­ρα στις νέες μητέ­ρες, στις μαθή­τριες και φοι­τή­τριες, στις πρό­σφυ­γες — μετα­νά­στριες και τις καλεί να αντλή­σουν δύνα­μη από το σύγ­χρο­νο μήνυ­μα της 8ης Μάρ­τη, της Παγκό­σμιας Μέρας της Γυναίκας.
Είναι μια μέρα κρί­κος στον καθη­με­ρι­νό αγώ­να για την ισο­τι­μία και τη χει­ρα­φέ­τη­ση της γυναί­κας, για την ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών με βάση τις δυνα­τό­τη­τες του 21ου αιώνα.

🔻 Ένα χρό­νο από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας και το ξεδί­πλω­μα της νέας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης, η ζοφε­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώ­νει ο λαός, ιδιαί­τε­ρα οι γυναί­κες από τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις, ανα­δει­κνύ­ει την αδι­κία, την εκμε­τάλ­λευ­ση και τη σήψη του καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου.

Η ραγδαία ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης, της τεχνο­λο­γί­ας δεν συνο­δεύ­ε­ται από τη μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρό­νου και τη γενι­κό­τε­ρη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών ζωής και εργα­σί­ας για τις εργα­το­ϋ­παλ­λή­λους, τις αυτοαπασχολούμενες.

Αντί­θε­τα, χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων, ανδρών και γυναι­κών, αυξά­νο­ντας την εκμε­τάλ­λευ­ση. Η γενί­κευ­ση της τηλερ­γα­σί­ας, που τεί­νει να μονι­μο­ποι­η­θεί σε ορι­σμέ­νους κλά­δους, η «ευε­λι­ξία» των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, η προ­ώ­θη­ση των ατο­μι­κών και επι­χει­ρη­σια­κών συμ­βά­σε­ων σε βάρος των κλα­δι­κών, τα υψη­λά επί­πε­δα της γυναι­κεί­ας ανερ­γί­ας και η μισθο­λο­γι­κή ανι­σό­τη­τα, τα ακα­νό­νι­στα και «κυλιό­με­να» ωρά­ρια, ιδιαί­τε­ρα στους χώρους Υγεί­ας, στα supermarket, στον τομέα παρο­χής υπη­ρε­σιών, αφή­νουν βαρύ απο­τύ­πω­μα στις συν­θή­κες ζωής κι εργα­σί­ας των γυναι­κών, στην εργα­τι­κή, λαϊ­κή οικο­γέ­νεια. Χάνε­ται κάθε διά­κρι­ση ανά­με­σα στον εργά­σι­μο και στον ελεύ­θε­ρο χρόνο.

🔻 Η σημε­ρι­νή τρα­γι­κή κατά­στα­ση λόγω της παν­δη­μί­ας της COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ακό­μα και στη «μητρό­πο­λη» του καπι­τα­λι­σμού στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, είναι το δια­χρο­νι­κό απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, που λογα­ριά­ζουν την προ­στα­σία της Υγεί­ας, την πρό­λη­ψη, την ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη και την κάλυ­ψη των λαϊ­κών ανα­γκών ως «κόστος» για το κράτος.
Την ίδια στιγ­μή, ενι­σχύ­ουν άμε­σα ή έμμε­σα τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και στους τομείς της Υγεί­ας — Πρό­νοιας — Φαρ­μά­κου. Μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες, που κυριαρ­χούν και στην Ελλά­δα, οι γυναί­κες της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών τμη­μά­των των μεσαί­ων στρω­μά­των φορ­τώ­θη­καν — εκτός των άλλων — ακό­μα πιο βαριά την ευθύ­νη για την τηλεκ­παί­δευ­ση των παι­διών, τη φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων, των ΑμΕΑ, «μετα­μορ­φώ­νο­νται» σε για­τρούς, νοσο­κό­μες, δασκάλες.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί την εργα­ζό­με­νη, την άνερ­γη, τη συντα­ξιού­χο, τη μαθή­τρια, τη φοι­τή­τρια να μετα­τρέ­ψει την αγα­νά­κτη­ση, το θυμό που βρά­ζει και συνυ­πάρ­χει με την ανα­σφά­λεια για την επό­με­νη μέρα, σε μαχη­τι­κή αγω­νι­στι­κή διεκ­δί­κη­ση. Το αίσθη­μα της απο­μό­νω­σης, η απο­γο­ή­τευ­ση, που βαραί­νει τη σκέ­ψη και τη στά­ση των γυναι­κών, μπο­ρεί να σπά­σει στους χώρους δου­λειάς, στις σχο­λές, στις εργα­τι­κές — λαϊ­κές γει­το­νιές, δυνα­μώ­νο­ντας τη «φωνή» των μαζι­κών αγώ­νων σε σύγκρου­ση με τις οικο­νο­μι­κές — κοι­νω­νι­κές — πολι­τι­κές αιτί­ες που οδη­γούν στην απα­ξί­ω­ση της ζωής μας.

Το πρώ­το και κύριο εμπό­διο στην ανά­γκη και στη δυνα­τό­τη­τα να ανα­πτύσ­σε­ται πολύ­πλευ­ρα ο εργα­ζό­με­νος άνθρω­πος, γυναί­κα και άνδρας, είναι ο καπι­τα­λι­σμός: Το κίνη­τρο του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, που δια­πο­τί­ζει και καθο­ρί­ζει τα πάντα στην οικο­νο­μία και στην κοι­νω­νία, ο ανε­λέ­η­τος αντα­γω­νι­σμός μετα­ξύ μονο­πω­λί­ων και καπι­τα­λι­στι­κών κρατών.


PDF Logo

🔻 Ανακοίνωση ΚΕ του ΚΚΕ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ 2021


🔻 Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη και τη στή­ρι­ξή της σε όσες και όσους τόλ­μη­σαν και έβγα­λαν στο φως απο­τρό­παιες πρά­ξεις σεξουα­λι­κής ή άλλης μορ­φής εργο­δο­τι­κής βίας, ακό­μα και περι­στα­τι­κά σεξουα­λι­κής βίας ή παρε­νό­χλη­σης ανή­λι­κων κορι­τσιών και αγο­ριών. Με την τόλ­μη τους συνέ­βα­λαν ώστε οι ένο­χοι να φτά­σουν τελι­κά στη Δικαιο­σύ­νη. Ωστό­σο, τα φώτα πρέ­πει να στρα­φούν σε όλους εκεί­νους τους κοι­νω­νι­κούς και οικο­νο­μι­κούς παρά­γο­ντες, που δημιουρ­γούν τους δρά­στες — τέρα­τα, αλλά και τους κατα­να­γκα­σμούς που φιμώ­νουν τα θύμα­τα. Δεν πρό­κει­ται για μεμο­νω­μέ­νες ακραί­ες ατο­μι­κές συμπε­ρι­φο­ρές. Υπάρ­χει ένα βαθύ­τε­ρο σάπιο κοι­νω­νι­κό — οικο­νο­μι­κό υπό­βα­θρο, το οποίο δημιουρ­γεί μαζι­κά σάπιες αξί­ες, που επι­δρούν στη συνεί­δη­ση και τη στά­ση ζωής. Το θερ­μο­κή­πιο τέτοιων εγκλη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων είναι ο φόβος της ανερ­γί­ας, η εργα­σια­κή — οικο­νο­μι­κή ανα­σφά­λεια, οι ανοι­χτοί ή συγκα­λυμ­μέ­νοι εκβια­σμοί. Στη βάση της καπι­τα­λι­στι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας για την κυριαρ­χία του ενός ή του άλλου επι­χει­ρη­μα­τι­κού ομί­λου δια­μορ­φώ­νο­νται οι πιέ­σεις από τους «ισχυ­ρούς οικο­νο­μι­κούς και πολι­τι­κούς παρά­γο­ντες». Αυτές είναι οι αιτί­ες που βυθί­ζουν τις νέες και τους νέους στη σήψη της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του πολι­τι­σμού, του αθλη­τι­σμού, ακό­μα και της σεξουα­λι­κό­τη­τας του ανθρώπου.

Το σάπιο κοι­νω­νι­κό — πολι­τι­κό κατε­στη­μέ­νο ανα­γκά­ζε­ται να κατα­δι­κά­σει τις πιο ακραί­ες συνέ­πειές του, προ­κει­μέ­νου να παρα­πλα­νή­σει τον λαό και να δημιουρ­γή­σει επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό. Έτσι, τολ­μά να μιλά για «ανθρώ­πι­νες αξί­ες», «κοι­νω­νι­κό κρά­τος», «κώδι­κες δεο­ντο­λο­γί­ας» κι άλλα, που δήθεν θα ελέγ­χουν π.χ. την ατο­μι­κή αλα­ζο­νεία, την «κατά­χρη­ση της ατο­μι­κής εξου­σί­ας» και της βίαι­ης συμπε­ρι­φο­ράς, αφή­νο­ντας στο απυ­ρό­βλη­το τον πυρή­να της καπι­τα­λι­στι­κής ιδιο­κτη­σί­ας και εξου­σί­ας, που έχει συστα­τι­κά του στοι­χεία τη βία, την κατα­στο­λή, τη χει­ρα­γώ­γη­ση, τον ανορθολογισμό.

🔻 Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναί­κες, τη νεο­λαία να «σπά­σουν» τη σιω­πή για τις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες της πολύ­μορ­φης βίας σε βάρος τους. Η ατο­μι­κή προ­στα­σία, η καταγ­γε­λία και κατα­δί­κη της πολύ­μορ­φης βίας σήμε­ρα μπο­ρούν και πρέ­πει να είναι στοι­χεία της εργα­τι­κής, της λαϊ­κής, της νεο­λαι­ί­στι­κης πάλης, και όχι απο­μο­νω­μέ­να ή σε αντι­πα­ρά­θε­ση με αυτήν. Για­τί το προ­σω­πι­κό θάρ­ρος, η αντο­χή απέ­να­ντι σε τέτοια φαι­νό­με­να, μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί μόνο στο έδα­φος της συλ­λο­γι­κό­τη­τας, της συνα­δελ­φι­κό­τη­τας, της αλλη­λεγ­γύ­ης, των κοι­νών ταξι­κών συμ­φε­ρό­ντων, που είναι το πραγ­μα­τι­κό «δίχτυ ασφα­λεί­ας» κάθε γυναί­κας, κάθε νέας και νέου. Η «ασπί­δα προ­στα­σί­ας» χτί­ζε­ται μέσα στον συλ­λο­γι­κό αγώ­να για τις σύγ­χρο­νες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, για να ξερι­ζω­θεί η γενε­σιουρ­γός μορ­φή βίας, δηλα­δή η ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και καταπίεση.

🔻 Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναί­κες να απορ­ρί­ψουν τις πολι­τι­κές της ΕΕ, της κυβέρ­νη­σης και των αστι­κών κομ­μά­των δήθεν περί «ισό­τη­τας των φύλων», που εντεί­νουν την επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών αλλά και των ανδρών, ισο­πε­δώ­νο­ντάς τα προς τα κάτω.

ΟΓΕ Ομοσπονδίες Σωματεία Φοιτητές 8 Μάρτη 2021 1

ΕΕ και αστι­κά κυβερ­νη­τι­κά κόμ­μα­τα — ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ — στο όνο­μα των «ίσων ευκαι­ριών» και της «ισο­κα­τα­νο­μής» των οικο­γε­νεια­κών ευθυ­νών μετα­ξύ των δύο φύλων, κατάρ­γη­σαν δικαιώ­μα­τα, όπως την 5ετή δια­φο­ρά στα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης γυναι­κών και ανδρών, την απα­γό­ρευ­ση της νυχτε­ρι­νής εργα­σί­ας στη βιο­μη­χα­νία. Με πρό­σχη­μα τη «συμ­φι­λί­ω­ση επαγ­γελ­μα­τι­κής και προ­σω­πι­κής, οικο­γε­νεια­κής ζωής», συνε­χί­ζουν να επε­κτεί­νουν τα ωρά­ρια — λάστι­χο, την «ευε­λι­ξία» ακό­μα και στις άδειες τοκε­τού — λοχεί­ας — μητρό­τη­τας, δίνο­ντας την «ελευ­θε­ρία» στην καπι­τα­λι­στι­κή εργο­δο­σία να απα­σχο­λεί την εργα­ζό­με­νη μέχρι να γεν­νή­σει ή αμέ­σως μετά τον τοκε­τό. Αυτά τα μέτρα δεν εξαν­θρω­πί­ζουν την εργα­σια­κή ζού­γκλα για τις γυναί­κες, δεν αμβλύ­νουν το πρό­βλη­μα της έλλει­ψης κρα­τι­κών μέτρων προ­στα­σί­ας της μητρό­τη­τας και στή­ρι­ξης της οικο­γέ­νειας (άδειες μητρό­τη­τας για όλες, μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας στους χώρους δου­λειάς, δομές φρο­ντί­δας ηλι­κιω­μέ­νων, προ­σχο­λι­κή και ειδι­κή αγω­γή, δημιουρ­γι­κή απα­σχό­λη­ση παι­διών). Αντί­θε­τα, ενι­σχύ­ουν στην πρά­ξη την παρω­χη­μέ­νη αστι­κή αντί­λη­ψη και πολι­τι­κή πρα­κτι­κή, σύμ­φω­να με την οποία η φρο­ντί­δα της οικο­γέ­νειας απο­τε­λεί σχε­δόν απο­κλει­στι­κά ατο­μι­κή — οικο­γε­νεια­κή ευθύνη.

Το «Σχέ­διο Ανά­πτυ­ξης» της κυβέρ­νη­σης ΝΔ και της Επι­τρο­πής Πισ­σα­ρί­δη, όπως και οι θέσεις της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, πατώ­ντας πάνω στις Οδη­γί­ες και τους στό­χους της ΕΕ, απο­βλέ­πουν στο κέρ­δος των καπι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων που θα φέρει η αύξη­ση της γυναι­κεί­ας απασχόλησης.

Οι δια­κη­ρύ­ξεις περί «ισό­τη­τας» ανδρών και γυναι­κών στο νόμο δεν σημαί­νουν ισό­τη­τα στην πραγ­μα­τι­κή ζωή, ούτε στα­θε­ρό­τη­τα στην εργα­σία, ούτε απαλ­λα­γή από την ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, πάνω στην οποία εμφα­νί­ζο­νται νέες μορ­φές πρό­σθε­της κατα­πί­ε­σης του γυναι­κεί­ου φύλου.

Σήμε­ρα, ωστό­σο, λόγω της μαζι­κής συμ­με­το­χής των γυναι­κών στην κοι­νω­νι­κή εργα­σία, αρχί­ζουν να σπά­νε οι παρα­δο­σια­κοί κοι­νω­νι­κοί ρόλοι των δύο φύλων, έτσι όπως είχαν δια­μορ­φω­θεί επί αιώ­νες. Υπάρ­χει πρό­ο­δος στη συμ­βο­λή και των δύο γονέ­ων στην ανα­τρο­φή των παι­διών και τις μετα­ξύ τους υπο­χρε­ώ­σεις. Έχει ωρι­μά­σει η ανά­γκη να προ­χω­ρή­σουν αλλα­γές ακό­μα και στο αστι­κό Οικο­γε­νεια­κό Δίκαιο, ώστε να δια­σφα­λί­ζο­νται οι κοι­νές ευθύ­νες των δύο γονέ­ων απέ­να­ντι στο παι­δί, ακό­μα και μετά το διαζύγιο.
Όμως, οι οικο­νο­μι­κές και κοι­νω­νι­κές εξαρ­τή­σεις, το άγχος και οι δυσκο­λί­ες της καθη­με­ρι­νό­τη­τας σακα­τεύ­ουν την προ­σω­πι­κό­τη­τα της γυναί­κας και του άντρα, σμπα­ρα­λιά­ζουν τις ανθρώ­πι­νες σχέ­σεις, πολύ περισ­σό­τε­ρο τις σχέ­σεις μετα­ξύ των δια­ζευγ­μέ­νων γονιών, με αρνη­τι­κή επί­δρα­ση στις σχέ­σεις τους με το παι­δί. Αυτή η κατά­στα­ση δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται κυρί­ως με νομι­κές — δικα­στι­κές ρυθ­μί­σεις, που δεν πατά­νε γερά πάνω σε μέτρα οικο­νο­μι­κής — κοι­νω­νι­κής στή­ρι­ξης των γονέ­ων, ιδιαί­τε­ρα σε ένα κρα­τι­κό δίκτυο δωρε­άν υπη­ρε­σιών σε θέμα­τα οικο­γε­νεια­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού, συμ­βου­λευ­τι­κής γονέ­ων κ.α.

🔻 Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναί­κες να δουν πιο βαθιά τις αιτί­ες για την απώ­λεια δικαιω­μά­των της εργα­τι­κής τάξης σε όλο τον κόσμο, για τα δει­νά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, αλλά και για τους επι­κίν­δυ­νους συμ­βι­βα­σμούς μετα­ξύ των καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, δηλα­δή την «ιμπε­ρια­λι­στι­κή ειρή­νη με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο των λαών».

Η αγο­ρά μαζι­κά σύγ­χρο­νου πολε­μι­κού εξο­πλι­σμού της χώρας μας από άλλες χώρες — μέλη του ΝΑΤΟ, η διευ­κό­λυν­ση διέ­λευ­σης –  στάθ­μευ­σης αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων δεν απο­τε­λεί — όπως ισχυ­ρί­ζο­νται — φρού­ριο προ­στα­σί­ας από τις τούρ­κι­κες διεκ­δι­κή­σεις, αλλά συμ­με­το­χή και μαγνή­τη εμπλο­κής της Ελλά­δας σε πιο γενι­κευ­μέ­νες πολε­μι­κές συρράξεις.

Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει τους πρό­σφα­τους βομ­βαρ­δι­σμούς στη Συρία από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, ως ένα ακό­μα παρά­δειγ­μα που εκθέ­τει όσους καλ­λιερ­γού­σαν προσ­δο­κί­ες για την προ­ε­δρία του Μπάι­ντεν. Και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ δια­κη­ρύσ­σει τον ανε­λέ­η­το αντα­γω­νι­σμό της με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κράτη.

🔻 Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη της στις γυναί­κες πρό­σφυ­γες και τις μετα­νά­στριες, η οποία χρειά­ζε­ται να στη­ρί­ζε­ται στην κοι­νή δρά­ση του εργα­τι­κού, λαϊ­κού κινή­μα­τος της χώρας μας κι άλλων χωρών, ώστε η λαϊ­κή θέλη­ση να επι­βά­λει την απε­μπλο­κή της χώρας μας και γει­το­νι­κών χωρών από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους ευρω­α­τλα­ντι­κούς ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, το κλεί­σι­μο των ΝΑΤΟι­κών βάσε­ων, την απόρ­ρι­ψη κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας. Αυτή είναι η καλύ­τε­ρη ασπί­δα προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι στη δικαιο­λο­γη­μέ­νη ανη­συ­χία για την κατά­στα­ση στην περιο­χή της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Μεσογείου.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναί­κες να πρω­το­στα­τή­σουν με τη συμ­με­το­χή τους στο ριζο­σπα­στι­κό γυναι­κείο κίνη­μα, στο εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, στο κίνη­μα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων των πόλε­ων και κωμο­πό­λε­ων, όπως και των αγρο­τών ενά­ντια στα μονο­πώ­λια και τις κυβερ­νή­σεις τους, στον εργο­δο­τι­κό και κυβερ­νη­τι­κό συν­δι­κα­λι­σμό, ώστε να δια­μορ­φώ­νο­νται «ρωγ­μές» στο μέτω­πο των δυνά­με­ων του ταξι­κού αντιπάλου.

πάλης 8 Μάρτη γυναίκες μόχθου ΠΑΜΕ

🔻 Η ιστο­ρι­κή επέ­τειος της 8ης Μάρ­τη, αφιε­ρω­μέ­νη στους σκλη­ρούς απερ­για­κούς αγώ­νες των εργα­τριών του 19ου αιώ­να για ίσα μερο­κά­μα­τα ανδρών και γυναι­κών, για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δου­λειάς, για λιγό­τε­ρες ώρες εργα­σί­ας θυμί­ζει: Το πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κό στην Ιστο­ρία των κοι­νω­νιών, της ταξι­κής πάλης είναι να μην υπο­τάσ­σε­σαι σε αρνη­τι­κούς συσχε­τι­σμούς, αλλά να παλεύ­εις για να τους αλλά­ξεις. Η Ιστο­ρία δεί­χνει ότι υπήρ­χαν και καμπές οπι­σθο­δρό­μη­σης, αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­σης, από τις οποί­ες η ανθρω­πό­τη­τα τελι­κά βγή­κε με τη δρά­ση όχι κάποιων «φωτι­σμέ­νων» ξεχω­ρι­στών πολι­τι­κών ηγε­τών, αλλά των κατα­πιε­ζό­με­νων μαζών, που αξιο­ποί­η­σαν τις αντι­κει­με­νι­κές δυνα­τό­τη­τες. Από την επα­να­στα­τι­κή εργα­τι­κή πάλη όλου του 20ού αιώ­να, από την ανά­πτυ­ξη της επα­να­στα­τι­κής κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, μελε­τώ­ντας την καπι­τα­λι­στι­κή εξέ­λι­ξη και τον πρώ­το κύκλο περά­σμα­τος στο σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό, κατα­κτιέ­ται η ανα­γέν­νη­ση του κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Η ΚΕ του ΚΚΕ νιώ­θει βαθιά την ευθύ­νη της να αντα­πο­κρι­θεί στην ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ ως φορέα επα­να­στα­τι­κών ιδε­ών και οργα­νω­τή της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης για τη μόνη κοι­νω­νία που μπο­ρεί να απαλ­λά­ξει τη γυναί­κα και τον άνδρα από κάθε μορ­φή οικο­νο­μι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και κοι­νω­νι­κής κατα­πί­ε­σης και ανι­σο­τι­μί­ας, τη σοσια­λι­στι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή. Σε αυτόν το στό­χο βαδί­ζει και προς το 21ο Συνέ­δριο του Κόμματος.

5 Μάρ­τη 2021
Η ΚΕ του ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο