Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας — Περισσότερα από 152 εκατομμύρια παιδιά στα κάτεργα του καπιταλισμού

Παρά τον δια­κη­ρυγ­μέ­νο από τα Ηνω­μέ­να Έθνη στό­χο για την εξά­λει­ψη της παι­δι­κής εργα­σί­ας έως το 2025, ο ρυθ­μός μεί­ω­σής της παρα­μέ­νει πολύ πιο αργός από αυτόν που θα οδη­γού­σε στην επί­τευ­ξη του στό­χου. Η παι­δι­κή εργα­σία συνε­χί­ζει να απο­τε­λεί φαι­νό­με­νο γερά ριζω­μέ­νο στην φύση του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, ιδιαί­τε­ρα στις περιο­χές που μαστί­ζο­νται από μεγά­λα ποσο­στά φτώχειας. 

Σύμ­φω­να με τις πιο πρό­σφα­τες εκτι­μή­σεις (2017) που παρα­θέ­τει ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Εργα­σί­ας (ILO), στην παι­δι­κή εργα­σία (ηλι­κί­ες 5–14 ετών), βρί­σκο­νται παγκο­σμί­ως, 152 εκατ. παι­διά (64 εκατ. κορί­τσια και 88 εκατ. αγό­ρια) αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας 10% όλων των παι­διών. Σχε­δόν τα μισά από τα παι­διά που εργά­ζο­νται ‑73 εκατ. σε από­λυ­τους όρους- βρί­σκο­νται σε επι­κίν­δυ­νη εργα­σία που θέτει σε κίν­δυ­νο την υγεία, την ασφά­λεια και την ηθι­κή ανά­πτυ­ξή τους. 

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των παι­διών στην απα­σχό­λη­ση, που προ­κύ­πτει από τον υπο­λο­γι­σμό τόσο της παι­δι­κής εργα­σί­ας όσο και της απα­σχό­λη­σης παι­διών άνω της νόμι­μης ηλι­κί­ας εργα­σί­ας (15–17 ετών), φθά­νει τα 218 εκατ. Αυτός είναι ο καπι­τα­λι­σμός εν έτει 2019. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο