Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου: Πρεμιέρα με πέντε ελληνικές συμμετοχές

Αρχί­ζει στην Ντό­χα η δεκα­ή­με­ρη μεγά­λη γιορ­τή του κλα­σι­κού αθλη­τι­σμού με τη συμ­με­το­χή 16 Ελλή­νων αθλη­τών και αθλη­τριών. Το 17ο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα ανοι­χτού στί­βου ξεκι­νά το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής (27/9) στην πρω­τεύ­ου­σα του Κατάρ και τα κορυ­φαία αστέ­ρια του αθλή­μα­τος θα είναι εκεί για να κυνη­γή­σουν σπου­δαί­ες επι­δό­σεις, ρεκόρ και φυσι­κά μετάλλια.

Πέντε Έλλη­νες πρω­τα­θλη­τές ξεκι­νούν την προ­σπά­θεια τους την πρώ­τη ημέ­ρα των αγώ­νων, εκ των οποί­ων οι τρεις απο­τε­λούν και τα μεγά­λα ατού της χώρας μας για διά­κρι­ση στη διοργάνωση.

Πρώ­τος ρίχνε­ται στη μάχη της πρό­κρι­σης ο Μίλ­τος Τεντό­γλου. Ο πρω­τα­θλη­τής μας μετέ­χει στο πρώ­το προ­κρι­μα­τι­κό γκρουπ του μήκους και αγω­νί­ζε­ται τρί­τος ανά­με­σα στους 13 άλτες του γκρουπ. Ο πρω­τα­θλη­τής Ευρώ­πης του κλει­στού και ανοι­χτού στί­βου ταξί­δε­ψε στην Ντό­χα με 8.32μ στη θερι­νή σεζόν και 8.38μ στη χει­με­ρι­νή σεζόν. Ο αθλη­τής του Γιώρ­γου Πομά­σκι είναι σε καλή κατά­στα­ση και σε πρώ­τη φάση θα επι­διώ­ξει να πετύ­χει είτε το όριο των 8.15μ και να προ­κρι­θεί στον τελι­κό, είτε η επί­δο­σή του να είναι ανά­με­σα στις 12 κορυ­φαί­ες των δύο γκρουπ. Ο Τεντό­γλου στα 21 χρό­νια του μοιά­ζει ικα­νός να κάνει μια καλή δια­δρο­μή στη διορ­γά­νω­ση και να τη συν­δυά­σει με κάτι παρα­πά­νω από συμ­με­το­χή στον τελι­κό. Ο νικη­τής της προη­γού­με­νης διορ­γά­νω­σης, Λού­βο Μανιόν­γκα (Ν. Αφρι­κή), ο κορυ­φαί­ος φέτος στον κόσμο Γιαν Ετσε­βα­ρία (Κού­βα), αλλά και οι πάντα απο­τε­λε­σμα­τι­κοί Ζαρκ Βίσερ (Ν. Αφρι­κή) και Τζεφ Χέντερ­σον (ΗΠΑ) είναι στη Ντό­χα και δηλώ­νουν έτοι­μοι για έναν δυνα­τό αγώνα.

Με προσ­δο­κί­ες διά­κρι­σης ρίχνο­νται στα προ­κρι­μα­τι­κά του επί κοντώ γυναι­κών οι Κατε­ρί­να Στε­φα­νί­δη και Νικόλ Κυρια­κο­πού­λου. Η Στε­φα­νί­δη είναι μια από τις κορυ­φαί­ες αθλή­τριες που μετέ­χουν στη διορ­γά­νω­ση. Η ολυ­μπιο­νί­κης, παγκό­σμια πρω­τα­θλή­τρια και πρω­τα­θλή­τρια Ευρώ­πης του επί κοντώ κυριαρ­χεί τα τελευ­ταία χρό­νια, αφού κατα­φέρ­νει να εμπνέ­ει σιγου­ριά και αγω­νι­στι­κή βεβαιό­τη­τα. Η αθλή­τρια του Μιτς Κρί­ερ θα αγω­νι­στεί στο β΄ προ­κρι­μα­τι­κό γκρουπ του επί κοντώ και δεν ανα­μέ­νε­ται να έχει πρό­βλη­μα να ξεπε­ρά­σει το 4.60μ που είναι το όριο για απευ­θεί­ας πρό­κρι­ση στον τελι­κό. Στο ίδιο γκρουπ με την Ελλη­νί­δα μετέ­χουν μετα­ξύ άλλων η κορυ­φαία φέτος — αλλά όχι στα­θε­ρή — Τζεν Σουρ με 4.91μ και η επί­σης Αμε­ρι­κα­νί­δα και δεύ­τε­ρη στη διορ­γά­νω­ση του Λον­δί­νου, Σάντι Μόρις.

Η Στε­φα­νί­δη έχει την τέταρ­τη επί­δο­ση ανά­με­σα στις 32 που θα συμμετάσχουν.

Στο α΄ προ­κρι­μα­τι­κό γκρουπ θα αγω­νι­στεί η Νικόλ Κυρια­κο­πού­λου, στον πρώ­το αγώ­να της μετά τον τραυ­μα­τι­σμό στα τέλη Ιου­λί­ου. H αθλή­τρια του Ανδρέα Τσώ­νη έχει ξεπε­ρά­σει τα προ­βλή­μα­τά της, έχει κάνει την προ­πό­νη­ση που θα ήθε­λε και ευελ­πι­στεί σε μια καλή παρου­σία στη διορ­γά­νω­ση. Η «χάλ­κι­νη» το 2015 στη διορ­γά­νω­ση του Πεκί­νου έχει κάνει φέτος 4.72μ, επί­δο­ση που θέλει να βελ­τιώ­σει, προ­κει­μέ­νου να κυνη­γή­σει μια θέση ακό­μη και στο βάθρο των νικητριών.
Τα δια­δο­χι­κά ύψη στον προ­κρι­μα­τι­κό του επί κοντώ: 4,20 μ., 4,35 μ., 4,50 μ., 4,55 μ., 4,60 μ.

Ντε­μπού­το σε Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα κάνει στη Ντό­χα η Στα­μα­τία Σκαρ­βέ­λη. Η 24χρονη αθλή­τρια έχει πετύ­χει φέτος 71.33μ, επί­δο­ση που αν κατα­φέ­ρει να προ­σεγ­γί­σει θα είναι ικα­νή να της δώσει πρό­κρι­ση στον τελι­κό της σφυ­ρο­βο­λί­ας. Το απευ­θεί­ας όριο πρό­κρι­σης στον τελι­κό είναι 72.00 μέτρα. Η Σκαρ­βέ­λη αγω­νί­ζε­ται στο Α΄ προ­κρι­μα­τι­κό γκρουπ μαζί με ακό­μη 14 αθλήτριες.

Στις αθλή­τριες του Μαρα­θω­νί­ου θα πάνε τα πρώ­τα μετάλ­λια τις διορ­γά­νω­σης. Στις 23.59 της Παρα­σκευ­ής θα δοθεί η εκκί­νη­ση του Μαρα­θω­νί­ου με τη συμ­με­το­χή 69 αθλη­τριών και ανά­με­σα τους την Ελλη­νί­δα Γκλό­ρια Πρι­βι­λέ­τζιο. Είναι ο πρώ­τος τελι­κός στην ιστο­ρία της διορ­γά­νω­σης που γίνε­ται βρά­δυ, γεγο­νός που του δίνει ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο ενδια­φέ­ρον. Οι αθλή­τριες θα κλη­θούν να κάνουν επτά στρο­φές των 7 χλμ πριν τερ­μα­τί­σουν στο ίδιο σημείο, όπου θα δοθεί η εκκί­νη­ση. Η Πρι­βι­λέ­τζιο είναι σε καλή κατά­στα­ση, αφού έβγα­λε την προ­ε­τοι­μα­σία χωρίς προ­βλή­μα­τα και στην αρχή της σεζόν ξεπέ­ρα­σε τον εαυ­τό της με 2.35.31. Η αθλή­τρια του Γιάν­νη Περί­φα­νου μετέ­χει για δεύ­τε­ρη φορά στη διορ­γά­νω­ση, αφού έκα­νε ντε­μπού­το πριν δύο χρό­νια στο Λον­δί­νο. Η νική­τρια πριν δύο χρό­νια στο Λον­δί­νο, Ρος Τσε­λί­μο, θα είναι παρού­σα στην εκκί­νη­ση, ωστό­σο το έργο της θα είναι δύσκο­λο, αφού με αξιώ­σεις μετέ­χουν στη διορ­γά­νω­ση και άλλες αθλή­τριες, όπως η Ρουθ Τσεπ­γκέ­τιχ με 2.17.08, που είναι και η κορυ­φαία επί­δο­ση στον κόσμο.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας:

Παρα­σκευή (27/9)

16:30 Μήκος (Α) πρ. Τεντό­γλου (όριο 8,15 μ.)
16:35 100 μ. (Α) πρώ­τος γύρος
16:40 Σφυ­ρο­βο­λία (Γ) πρ. Σκαρ­βέ­λη (όριο 72,00 μ.)
17:10 800 μ. (Γ) πρ.
17:30 Επί κοντώ (Γ) πρ. Στε­φα­νί­δη, Κυρια­κο­πού­λου (όριο 4,60 μ.)
18:05 100 μ. (Α) πρ.
18:10 Σφυ­ρο­βο­λία (Γ) πρ.
18:40 Ύψος (Γ) πρ.
18:55 3.000 μ. στι­πλ (Γ) πρ.
19:25 5.000 μ. (Α) πρ.
20:35 400 μ. εμπ. (Α) πρ.
23:59 Μαρα­θώ­νιος (Γ) Τελι­κός Πριβιλέτζιο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο