Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Η στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η κυριαρχία των Ταλιμπάν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ειρή­νης (ΠΣΕ) εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στον λαό του Αφγα­νι­στάν, ο οποί­ος είκο­σι χρό­νια μετά την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την εισβο­λή στο Αφγα­νι­στάν, τα βάσα­να του συνεχίζονται.

Το ΠΣΕ σημειώ­νει ότι ο λαός του Αφγα­νι­στάν τα τελευ­ταία 30 χρό­νια, δεν είχε ποτέ την ελευ­θε­ρία να απο­φα­σί­σει για το μέλ­λον και τις τύχες του, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η στρα­τιω­τι­κή κατο­χή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η κυριαρ­χία των Ταλι­μπάν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Στην ανα­κοί­νω­σή του το ΠΣΕ, επισημαίνει:

« Το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ειρή­νης (ΠΣΕ) εκφρά­ζει τη βαθιά του ανη­συ­χία για τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις στο Αφγα­νι­στάν. Είκο­σι χρό­νια μετά την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την εισβο­λή στο Αφγα­νι­στάν, τα βάσα­να του λαού του δεν έχουν τελειωμό.

Όταν οι ΗΠΑ ξεκί­νη­σαν τον υπο­τι­θέ­με­νο “Πόλε­μο κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας” το 2001, οι αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές φιλει­ρη­νι­κές δυνά­μεις γνώ­ρι­ζαν καλά την υπο­κρι­σία και τους πραγ­μα­τι­κούς στό­χους της επί­θε­σης στο Αφγα­νι­στάν. Οι Μου­τζα­χε­ντίν, οι Ταλι­μπάν και άλλες εξτρε­μι­στι­κές θρη­σκευ­τι­κές δυνά­μεις, που δημιουρ­γή­θη­καν, χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν και κατευ­θύν­θη­καν για περισ­σό­τε­ρο από μια δεκα­ε­τία από τις ΗΠΑ και τους Ευρω­παί­ους συμ­μά­χους τους με σκο­πό την ανα­τρο­πή της πρώ­της λαϊ­κής κυβέρ­νη­σης στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1980, ανέ­λα­βαν τον έλεγ­χο της χώρας για περισ­σό­τε­ρα από 10 χρό­νια. Η διε­θνι­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη της ΕΣΣΔ που είχε συμ­βά­λει σε τερά­στια πρό­ο­δο σε όλους τους κοι­νω­νι­κούς τομείς δια­στρε­βλώ­θη­κε και παρα­ποι­ή­θη­κε για ιδε­ο­λο­γι­κούς λόγους. Το 2001, αφού υπη­ρέ­τη­σαν τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, οι Ταλι­μπάν έγι­ναν ο “στό­χος” των παλιών αφε­ντι­κών τους.

Η προ­σαρ­μο­γή της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και του ΝΑΤΟ στην κεντρι­κή Ασία είχε κατά νου την αντι­πα­ρά­θε­ση με τη Ρωσία και την Κίνα. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους, εκα­τομ­μύ­ρια εκτο­πί­στη­καν και έγι­ναν πρό­σφυ­γες. Πάνω από δύο τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια δαπα­νή­θη­καν όλα αυτά τα χρό­νια από τους ιμπε­ρια­λι­στές για στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις και εγκα­τά­στα­ση και χρη­μα­το­δό­τη­ση πρό­θυ­μων καθε­στώ­των μαριο­νέ­τας στην Καμπούλ. Η προ­σο­δο­φό­ρα επι­χεί­ρη­ση οπί­ου «άνθι­σε» και πολ­λα­πλα­σιά­στη­κε τα τελευ­ταία είκο­σι χρόνια.

Αυτές τις μέρες η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν άρχι­σε την απο­χώ­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων από τη χώρα μετά από μακρές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις (που ξεκί­νη­σαν από την κυβέρ­νη­ση Τραμπ) με τις δυνά­μεις των Ταλι­μπάν. Η χώρα παρα­δί­δε­ται στον “προη­γού­με­νο εχθρό” με άμε­σο κίν­δυ­νο για “θεσμι­κό σκο­τα­δι­σμό” και τον φοντα­με­ντα­λι­σμό. Οι ΗΠΑ δεν φεύ­γουν από το Αφγα­νι­στάν για λόγους περι­κο­πής των εξό­δων. Οι προ­τε­ραιό­τη­τές τους στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό απαι­τούν τέτοια ανα­προ­σαρ­μο­γή και ανα­διά­τα­ξη του στρα­τού τους.

Μετα­ξύ πολ­λών άλλων θεμά­των, η νέα κατά­στα­ση θα προ­σθέ­σει νέα κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα για τους ανθρώ­πους του Αφγα­νι­στάν, ιδιαί­τε­ρα για τις γυναί­κες της χώρας. Ο κίν­δυ­νος υπάρ­χει για την ισχυ­ρό­τε­ρη εμφά­νι­ση του θρη­σκευ­τι­κού φοντα­με­ντα­λι­σμού στην περιο­χή, οπλι­σμέ­νη σε μεγά­λο βαθ­μό με τον στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό που αφή­νουν οι ΗΠΑ πίσω τους, ενώ οι ανη­συ­χί­ες για ένα νέο κύμα προ­σφύ­γων αυξάνονται.

Το ΠΣΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στο λαό του Αφγα­νι­στάν, ο οποί­ος, τα τελευ­ταία 30 χρό­νια, δεν είχε ποτέ την ελευ­θε­ρία να απο­φα­σί­σει για το μέλ­λον και τις τύχες του. Η στρα­τιω­τι­κή κατο­χή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η κυριαρ­χία των Ταλι­μπάν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο