Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 «Παγωμένη» ανεξαρτησία προκειμένου να γίνει διάλογος ανακοίνωσε ο Πουτζντεμόν – Μη αποδεκτή λέει η Μαδρίτη

Μισό βήμα πίσω έκα­νε στην πολυα­να­με­νό­με­νη ομι­λία του ο Που­τζ­ντε­μόν. Ζήτη­σε αρχι­κά από το κοι­νο­βού­λιο να του δώσει την εντο­λή για να κηρύ­ξει την Κατα­λο­νία ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος, σεβό­με­νος όπως είπε τη βού­λη­ση του κατα­λα­νι­κού λαού. Συνε­χί­ζο­ντας όμως, πρό­τει­νε στο κοι­νο­βού­λιο να ανα­στεί­λει προ­σω­ρι­νά το νόμο που αφο­ρά τη δια­δι­κα­σία εφαρ­μο­γής του απο­τε­λέ­σμα­τος του δημο­ψη­φί­σμα­τος, ώστε να διε­ξα­χθούν συνο­μι­λί­ες. «Η κατα­λα­νι­κή κυβέρ­νη­ση και εγώ προ­τεί­νου­με να ανα­στεί­λει το κοι­νο­βού­λιο τις συνέ­πειες μιας ανα­κή­ρυ­ξης της ανε­ξαρ­τη­σί­ας ώστε να μπο­ρέ­σου­με να ξεκι­νή­σου­με τις επό­με­νες ημέ­ρες έναν διά­λο­γο», είπε, χωρίς επί της ουσί­ας να κηρύ­ξει ανεξαρτησία.

Όπως είπε, θα συμ­μορ­φω­θεί με το απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας, το οποίο χαρα­κτή­ρι­σε «επι­τυ­χη­μέ­νο», αλλά πρώ­τα θα επι­διώ­ξει δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την εξεύ­ρε­ση μιας λύσης με τη Μαδρίτη.

Ο Που­τζ­ντε­μόν είπε ότι η σύγκρου­ση με τη Μαδρί­τη μπο­ρεί να επι­λυ­θεί μέσω δια­πραγ­μά­τευ­σης και πρό­σθε­σε ότι αξί­ζει να γίνει μια προ­σπά­θεια για να ανα­ζη­τη­θεί διε­θνής μεσολάβηση.

«Ζού­με μια εξαι­ρε­τι­κή στιγ­μή, με ιστο­ρι­κές δια­στά­σεις» είπε ο Που­τζ­ντε­μόν, τονί­ζο­ντας ότι «δεν απευ­θύ­νει απει­λές» και ότι το ζήτη­μα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Κατα­λο­νί­ας «δεν είναι εσω­τε­ρι­κή σύγκρου­ση στην Ισπα­νία αλλά ευρω­παϊ­κή υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι πρέ­πει να ανα­λά­βου­με το μερί­διο της ευθύ­νης που μας ανα­λο­γεί. Και ευθύ­νη μας είναι να απο­κλι­μα­κώ­σου­με την έντα­ση», συνέ­χι­σε, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ωστό­σο ότι «εκα­τομ­μύ­ρια Κατα­λα­νοί πολί­τες πιστεύ­ουν ότι η Κατα­λο­νία θα πρέ­πει να έχει το δικό της κράτος».

Μη αποδεκτή” για την ισπανική κυβέρνηση η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και η αναστολή της εφαρμογής της

Η κυβέρ­νη­ση της Ισπα­νί­ας θεω­ρεί ότι η στρα­τη­γι­κή του Κατα­λα­νού προ­έ­δρου Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν, ο οποί­ος σύμ­φω­να με τη Μαδρί­τη κήρυ­ξε εμμέ­σως ανε­ξαρ­τη­σία, είναι “μη απο­δε­κτή”, όπως και η πρό­τα­σή του, αμέ­σως μετά, για ανα­βο­λή της εφαρ­μο­γής της.

“Μια έμμε­ση ανα­κή­ρυ­ξη της ανε­ξαρ­τη­σί­ας που ακο­λου­θεί­ται κατό­πιν από μια σαφή ανα­βο­λή (…) δεν είναι απο­δε­κτή” είπε ένας εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης που μίλη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο