Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παιδικό φάρμακο βασισμένο στην κάνναβη κυκλοφορεί με την βούλα της ΕΕ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της /

Σε λίγους μήνες σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα κυκλο­φο­ρή­σει το παι­δι­κό φάρ­μα­κο Epidiolex που απευ­θύ­νε­ται σε παι­διά που πάσχουν από κάποιες βαριές μορ­φές επι­λη­ψί­ας όπως το σύν­δρο­μο Dravets που επι­φέ­ρει εκα­το­ντά­δες κρί­σεις το 24ωρο.. 

Σύμ­φω­να με την Σου­η­δι­κή Φαρ­μα­κευ­τι­κή Αρχή το φάρ­μα­κο θα είναι σε μορ­φή λαδιού που περιέ­χει CBO μια από τις ουσί­ες που, σύμ­φω­να με την Αρχή,  βοη­θά στην πρό­λη­ψη επι­λη­πτι­κών κρί­σε­ων και δεν περιέ­χει την ναρ­κω­τι­κή ουσία THC

Η Επο­πτι­κή Αρχή Φαρ­μά­κων της ΕΕ στα τέλη Ιου­λί­ου ενέ­κρι­νε και πρό­τει­νε την χρή­ση του φαρμάκου. 

-Ήταν ανα­με­νό­με­νο. Η έγκρι­ση αφο­ρά όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλώ­νει στην Σου­η­δι­κή ραδιο­τη­λε­ό­ρα­ση εκπρό­σω­πος ο Per Claesson συντο­νι­στης στην Σου­η­δι­κή Φαρ­μα­κευ­τι­κή αρχή. 

20190820 235038

Οι ασθε­νείς ενα­πο­θέ­τουν τις ελπί­δες τους στο φάρ­μα­κο αλλά

- Δεν πρέ­πει να περι­μέ­νου­με πολ­λά από το νέο φάρ­μα­κο, δηλώ­νει ο Tove Hallböök υπεύ­θυ­νος για­τρός για την επι­λη­ψία στο Νοσο­κο­μείο Παί­δων στην πόλη Γκέτεμποργκ

-Η δρά­ση του φαρ­μά­κου είναι περί­που η ίδια όπως των περισ­σο­τέ­ρων αντιε­πι­λη­πτι­κών φαρ­μά­κων αλλά έχει σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες. Από την άλλη όταν κάποιος ασθε­νής πάσχει από σοβα­ρές κρί­σεις θέλει να δοκι­μά­σει τα πάντα, συμπληρώνει.

-Δεν είναι χωρίς προ­βλή­μα­τα η εμφά­νι­ση αυτού του φαρ­μά­κου, δηλώ­νει ο προ­φέ­σο­ρας στην βιο­λο­γι­κή εξάρ­τη­ση Fred Nyberg στο Πανε­πι­στή­μιο της Ουψάλα. 

-Η χρή­ση του φαρ­μά­κου μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει την αίσθη­ση ότι δεν είναι και τόσο επι­κίν­δυ­νο να χρη­σι­μο­ποιεί κανείς την κάν­να­βη και άρα μπο­ρεί και να την καπνίσει. 

Αυτό το κίν­δυ­νο δεν πρέ­πει να τον ξεχνά­με, συμπλη­ρώ­νει ο καθηγητής. 

Αφού λοι­πόν είναι ένα ακό­μη συνη­θι­σμέ­νο αντιε­πι­λη­πτι­κό φάρ­μα­κο με σοβα­ρές μάλι­στα παρε­νέρ­γειες για­τί η ΕΕ προ­χώ­ρη­σε στην έγκρι­ση του;

Για­τί παί­ζουν παι­χνί­δια βασι­σμέ­να στον πόνο των βαριά ασθε­νών δίνο­ντας ελπί­δες που δεν υπάρχουν;

Έχει δίκιο ο καθη­γη­τής που μιλά­ει για την “απε­νο­χο­ποί­η­ση”, την απε­λευ­θέ­ρω­ση της κάν­να­βης μέσω μιας πιό ήπιας μορ­φής με την μορ­φή παι­δι­κού φαρμάκου;

Είναι η αρχή για την νομι­μο­ποί­η­ση της ελεύ­θε­ρης χρήσης;

Το σίγου­ρο είναι ότι η κάν­να­βη μπαί­νει στην ζωή μας όχι από το παρά­θυ­ρο όπως ισχύ­ει μέχρι σήμε­ρα αλλά θριαμ­βευ­τι­κά από την κυρί­ως πόρ­τα και με την βού­λα της ΕΕ. 

Η Σου­η­δία μια από τις πιο φιλε­λευ­θε­ρες κοι­νω­νί­ες του κόσμου έχει τις αντιρ­ρή­σεις της και τους επι­στη­μο­νι­κούς ενδοια­σμούς της. 

Να το σκε­φτούν καλά αυτοί που έχουν εύκο­λη την κρι­τι­κή για την στά­ση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά. 

Η αντί­στα­ση της νέας γενιάς σε κάθε είδους προ­σπά­θεια να “μαλα­κώ­σουν” τα ναρ­κω­τι­κά για να γίνουν ευκο­λό­τε­ρα απο­δε­κτά πρέ­πει να είναι ακαριαία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο