Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παιχνίδια ΗΠΑ και ΕΕ με τις πατέντες των εμβολίων

Υπέρ μιας προ­σω­ρι­νής άρσης των πατε­ντών για τα εμβό­λια κατά του κορο­νοϊ­ού, εμφα­νί­ζο­νται τις τελευ­ταί­ες ώρες με δηλώ­σεις τους τόσο ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν, όσο και η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν. 

Παρό­τι η συζή­τη­ση ντύ­νε­ται με διά­φο­ρες «περι­κο­κλά­δες» κι ενώ έχει γίνει εδώ πεδίο «αντι­πα­ρά­θε­σης» μετα­ξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με δηλώ­σεις ένθεν κακεί­θεν, ξεκά­θα­ρο είναι ότι καμία σχέ­ση δεν έχει με την κατάρ­γη­ση των πατε­ντών που απο­τε­λούν το «θεμέ­λιο λίθο» του φαρ­μά­κου και των εμβο­λί­ων-εμπό­ρευ­μα και το βασι­κό εμπό­διο για να ικα­νο­ποι­η­θεί κι αυτή η λαϊ­κή ανάγκη.

Αντί­θε­τα η συζή­τη­ση αυτή ανοί­γει ξεκά­θα­ρα την ώρα που Κίνα και Ρωσία εντεί­νουν τη λεγό­με­νη διπλω­μα­τία των εμβο­λί­ων, τα ισχυ­ρό­τε­ρα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη έχουν «καπα­ρώ­σει» πολ­λα­πλά­σιες δόσεις εμβο­λί­ων σε σχέ­ση με τον πλη­θυ­σμό τους, συμ­βάλ­λο­ντας και με αυτόν τον τρό­πο στους ακό­μα πιο αργούς ρυθ­μούς των εμβο­λια­σμών στις λιγό­τε­ρο ανα­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, οι «ανη­συ­χί­ες» για την επί­δρα­ση στις καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες και των επό­με­νων κυμά­των της παν­δη­μί­ας και μάλι­στα με μεταλ­λαγ­μέ­να στε­λέ­χη του ιού μεγα­λώ­νουν, αλλά και στο φόντο των πιέ­σε­ων και άλλων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας να βάλουν κι αυτοί το «δάχτυ­λο στο μέλι» της δια­σφα­λι­σμέ­νης ‑με κρα­τι­κό χρή­μα που πλη­ρώ­νουν οι λαοί- κερ­δο­φο­ρί­ας της αγο­ράς των εμβο­λί­ων με τη συμ­με­το­χή τους σε κομ­μά­τια της δια­δι­κα­σί­ας παρα­γω­γής, την ώρα που οι φαρ­μα­κο­βιο­μή­χα­νοι, που έχουν καπα­ρώ­σει την πατέ­ντα, έχουν ήδη εξα­σφα­λί­σει δυσθε­ώ­ρη­τα κέρδη.

«Στηρίζει» την πρόταση του ΠΟΥ ο Μπάιντεν

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ δήλω­σε χθες ότι στη­ρί­ζει την πρό­τα­ση του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας περί άρσης της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στα εμβό­λια. «Ναι, θα μιλή­σω για αυτό αργό­τε­ρα σήμε­ρα», απά­ντη­σε στους δημο­σιο­γρά­φους, όταν ρωτή­θη­κε για το θέμα αυτό, μετά από μια ομι­λία του στο Λευ­κό Οίκο.

Η εκπρό­σω­πος των ΗΠΑ για θέμα­τα Εμπο­ρί­ου, Κάθριν Τάι, εξέ­δω­σε μια ανα­κοί­νω­ση λίγο μετά τη δήλω­ση του Μπάι­ντεν, στην οποία δήλω­νε ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση στη­ρί­ζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προ­σω­ρι­νά ορι­σμέ­να πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, ώστε να βοη­θη­θούν οι χώρες να αντι­με­τω­πί­σουν την παν­δη­μία. «Η κυβέρ­νη­ση πιστεύ­ει ακρά­δα­ντα στην προ­στα­σία της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, αλλά, προ­κει­μέ­νου να τερ­μα­τι­στεί η παν­δη­μία, στη­ρί­ζει την άρση αυτής της περι­φρού­ρη­σης για τα εμβό­λια της Covid-19», είπε η Τάι.

Πρό­σθε­σε ότι οι ΗΠΑ θα συμ­με­τά­σχουν στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις στους κόλ­πους του ΠΟΥ για να δια­σφα­λί­σουν ότι η άρση θα υλο­ποι­η­θεί, όμως προει­δο­ποί­η­σε ότι οι συζη­τή­σεις αυτές μπο­ρεί να πάρουν χρό­νο. Οι απο­φά­σεις του ΠΟΥ πρέ­πει να εγκρι­θούν ομό­φω­να από όλα τα μέλη του.

Σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter ο γγ του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, έγρα­ψε ότι η δέσμευ­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου και της εκπρο­σώ­που των ΗΠΑ για θέμα­τα Εμπο­ρί­ου Κάθριν Τάι να στη­ρί­ξουν την άρση των πατε­ντών είναι ένα «πανί­σχυ­ρο παρά­δειγ­μα» της αμε­ρι­κα­νι­κής ηγε­σί­ας στην αντι­με­τώ­πι­ση των παγκό­σμιων υγειο­νο­μι­κών προκλήσεων.

«Έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid και η ΕΕ

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση είναι «έτοι­μη να συζη­τή­σει» άρση της πατέ­ντας για τα εμβό­λια κατά της Covid, είπε και η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρω­παϊ­κή Ένωση είναι επί­σης έτοι­μη να συζη­τή­σει προ­τά­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης κατά απο­τε­λε­σμα­τι­κό και ρεα­λι­στι­κό τρό­πο», ισχυ­ρί­στη­κε και είπε ότι «για τον λόγο αυτόν είμα­στε έτοι­μοι να συζη­τή­σου­με με ποιον τρό­πο η πρό­τα­ση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιω­μά­των πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας επί των εμβο­λί­ων κατά της Covid-19 μπο­ρεί να συμ­βά­λει στην εκπλή­ρω­ση των στό­χων αυτών».

Σε ισχύ το εμπάργκο εξαγωγών από τις ΗΠΑ

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πάντως ότι στο πλαί­σιο του σφο­δρού οικο­νο­μι­κού και γεω­πο­λι­τι­κού αντα­γω­νι­σμού γύρω από τα εμβό­λια, κρά­τη όπως οι ΗΠΑ και η Βρε­τα­νία έχουν απα­γο­ρεύ­σει σχε­δόν κάθε εξα­γω­γή εμβο­λί­ου ή συστα­τι­κών εμβο­λί­ων, οι ΗΠΑ ακό­μα παζα­ρεύ­ουν πώς θα πωλη­θούν σε άλλα κρά­τη δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου της «AstraZeneca» που παρά­γε­ται στο έδα­φός τους και το οποίο δεν χρη­σι­μο­ποιεί­ται στο εσω­τε­ρι­κό «επει­δή δεν το χρειά­ζε­ται η χώρα». Αντί­στοι­χους μηχα­νι­σμούς ελέγ­χου των εξα­γω­γών έχει προ­ω­θή­σει η ΕΕ, που έχει επί­σης παραγ­γεί­λει πολ­λα­πλά­σιες δόσεις από αυτές που χρειά­ζε­ται ο πλη­θυ­σμός της.

Δυσθεώρητα κέρδη και «δαπάνες»

Την ίδια στιγ­μή, τερά­στια ποσά, με χρή­μα­τα των λαών, απο­κο­μί­ζουν οι φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες που εμπο­ρεύ­ο­νται ένα τόσο κρί­σι­μο αγα­θό, έχο­ντας καρ­πω­θεί τη δου­λειά εκα­τομ­μυ­ρί­ων επι­στη­μό­νων και εργα­ζο­μέ­νων για την ανά­πτυ­ξη και παρα­γω­γή εμβο­λί­ων. Σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, «θα χρεια­στούν επι­πρό­σθε­τα 35 — 45 δισ. δολά­ρια την ερχό­με­νη χρο­νιά για να εμβο­λιά­σου­με την πλειο­νό­τη­τα των ενη­λί­κων στον κόσμο».

Εξάλ­λου, οι συνο­λι­κές παγκό­σμιες δαπά­νες για εμβό­λια κατά της COVID-19 προ­βλέ­πε­ται να φθά­σουν τα 157 δισ. δολά­ρια έως το 2025, σύμ­φω­να με έκθε­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας δεδο­μέ­νων Υγεί­ας «IQVIA Holding». Η IQVIA ανα­μέ­νει το πρώ­το κύμα των εμβο­λια­σμών να φθά­σει περί­που στο 70% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού έως τα τέλη του 2022. Μετά τον αρχι­κό εμβο­λια­σμό πιθα­νόν να ακο­λου­θή­σουν επα­να­λη­πτι­κές δόσεις. Οι δαπά­νες για εμβό­λια ανα­μέ­νε­ται να είναι μεγα­λύ­τε­ρες φέτος, στα 54 δισ. δολά­ρια, καθώς σε όλο τον κόσμο είναι σε εξέ­λι­ξη εκστρα­τεί­ες μαζι­κού εμβο­λια­σμού. Ανα­μέ­νε­ται να μειω­θούν στη συνέ­χεια για να φθά­σουν τελι­κά τα 11 δισ. δολά­ρια το 2025, καθώς οι αυξα­νό­με­νες ποσό­τη­τες των εμβο­λί­ων θα οδη­γή­σουν σε πτώ­ση τιμών.

Από τους μεγά­λους κερ­δι­σμέ­νους της παν­δη­μί­ας είναι η αμε­ρι­κα­νι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία «Pfizer» με αστρο­νο­μι­κά ανα­με­νό­με­να κέρ­δη το 2021, καθώς τα έσο­δα από τα εμβό­λια θα φτά­σουν ακό­μη και τα 26 δισ. δολά­ρια, απο­τε­λώ­ντας πάνω από το 1/3 του ετή­σιου εισο­δή­μα­τος του ομί­λου. Το σκεύ­α­σμα, που ανα­πτύ­χθη­κε σε συνερ­γα­σία με τη γερ­μα­νι­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή «BioNTech», απέ­φε­ρε κέρ­δη της τάξε­ως των 3,5 δισ. δολα­ρί­ων στην «Pfizer», κατά τους πρώ­τους μήνες του 2021. Το εμβό­λιο τιμο­λο­γεί­ται (οι δύο δόσεις) στα 39 δολά­ρια στις ΗΠΑ και στα 30 στην Ευρώ­πη, ενώ μέχρι τα μέσα Απρί­λη υπο­γρά­φτη­καν συμ­φω­νί­ες για περί­που 1,6 δισ. δόσεις για το 2021.

Πηγή: 902.gr

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο