Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πακιστάν: Δεκάδες οι νεκροί από επίθεση βομβιστή καμικάζι μέσα σε τέμενος

Στους 61 ανήλ­θε ο αριθ­μός των νεκρών από την επί­θε­ση βομ­βι­στή καμι­κά­ζι μέσα σε τέμε­νος στην πόλη Πεσα­βάρ, στο βορειο­δυ­τι­κό Πακι­στάν, δήλω­σε εκπρό­σω­πος νοσο­κο­μεί­ου, σε νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό της τραγωδίας.

«Μέχρι στιγ­μής, έχου­με περι­συλ­λέ­ξει 61 πτώ­μα­τα και 60 τραυ­μα­τί­ες λαμ­βά­νουν ιατρι­κή περί­θαλ­ψη. Δεκά­δες άλλοι τραυ­μα­τί­ες έχουν μετα­φερ­θεί σε άλλα νοσο­κο­μεία της πόλης», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Μου­χα­μάντ Ασίμ Χαν από το νοσο­κο­μείο Lady Reading στην Πεσαβάρ.

Το τέμε­νος βρί­σκε­ται μέσα σε ένα αυστη­ρά φυλασ­σό­με­νο συγκρό­τη­μα το οποίο περι­λαμ­βά­νει το αρχη­γείο της επαρ­χια­κής αστυ­νο­μι­κής δύνα­μης και ένα τμή­μα της αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής υπηρεσίας.

Η έκρη­ξη σημειώ­θη­κε την ώρα της προ­σευ­χής σε αυτό το εξαι­ρε­τι­κά ευαί­σθη­το σημείο της πόλης, που βρί­σκε­ται περί­που 50 χιλιό­με­τρα από τα σύνο­ρα με το Αφγα­νι­στάν. Η επί­θε­ση ώθη­σε την κυβέρ­νη­ση να θέσει ολό­κλη­ρη τη χώρα σε κατά­στα­ση συναγερμού.

«Ήταν μια βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση αυτο­κτο­νί­ας», δήλω­σε στο Reuters ο αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας της Πεσα­βάρ, ο Ιτζαζ Χαν. Το τέμε­νος ήταν γεμά­το με έως και 400 πιστούς τη στιγ­μή της έκρη­ξης τόνι­σε, λέγο­ντας ότι οι περισ­σό­τε­ροι από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Σεμπάζ Σαρίφ χαρα­κτή­ρι­σε την έκρη­ξη επί­θε­ση αυτοκτονίας.

Οπτι­κό υλι­κό από το κυβερ­νη­τι­κό δίκτυο PTV δεί­χνει αστυ­νο­μι­κούς και κατοί­κους να προ­σπα­θούν να απο­μα­κρύ­νουν τα συντρίμ­μια από τον τόπο της έκρη­ξης και να μετα­φέ­ρουν στην πλά­τη τους τραυματίες.

Η αστυ­νο­μία ανέ­φε­ρε ότι ο δρά­στης φέρε­ται να πέρα­σε από πολ­λά οδο­φράγ­μα­τα στα οποία υπήρ­χαν δυνά­μεις ασφα­λεί­ας για να μπει στην «Κόκ­κι­νη Ζώνη».

«Βρή­κα­με ίχνη εκρη­κτι­κών», είπε ο Χαν σε δημο­σιο­γρά­φους, προ­σθέ­το­ντας ότι υπήρ­ξε ένα ξεκά­θα­ρο σφάλ­μα ασφα­λεί­ας καθώς ο βομ­βι­στής κατά­φε­ρε να περά­σει μέσα στην πιο ασφα­λή περιο­χή του συγκρο­τή­μα­τος. Ξεκί­νη­σε έρευ­να για το πώς ο δρά­στης πέρα­σε έναν τέτοιο κλοιό ασφα­λεί­ας και αν αυτός είχε βοή­θεια εκ των έσω.

Αμέ­σως ξεκί­νη­σε επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης για να απε­γκλω­βι­στούν οι παγι­δευ­μέ­νοι στα ερεί­πια, με την ορο­φή και έναν τοί­χο του κτι­ρί­ου να έχουν καταρ­ρεύ­σει από την έκρηξη.

Ένας δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου είδε αιμό­φυρ­τους τραυ­μα­τί­ες να βγαί­νουν από το κατε­στραμ­μέ­νο κτί­ριο και ανθρώ­πους χωρίς τις αισθή­σεις τους, προ­φα­νώς νεκρούς, να μετα­φέ­ρο­νται με ασθενοφόρα.

Αξιω­μα­τού­χοι είπαν ότι ο βομ­βι­στής πυρο­δό­τη­σε τον εκρη­κτι­κό μηχα­νι­σμό που έφε­ρε τη στιγ­μή που εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι είχαν παρα­τα­χθεί για να προ­σευ­χη­θούν. Ο υπουρ­γός Άμυ­νας Καουά­τζα Ασίφ είπε στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Geo TV ότι ο βομ­βι­στής στε­κό­ταν στην πρώ­τη σει­ρά των πιστών.

«Πολ­λοί αστυ­νο­μι­κοί είναι θαμ­μέ­νοι κάτω από τα συντρίμ­μια», δήλω­σε ο ίδιος στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο. «Δεν μπο­ρού­με να πού­με πόσοι βρί­σκο­νται ακό­μα κάτω από τα συντρίμ­μια», δήλω­σε ο κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Χατζί Γκου­λάμ Αλί.

Δεν έχει υπάρ­ξει μέχρι στιγ­μής ανά­λη­ψη ευθύ­νης για την επί­θε­ση, τη χει­ρό­τε­ρη που σημειώ­νε­ται στην πόλη από τον Μάρ­τιο του περα­σμέ­νου χρό­νου όταν μια επί­θε­ση αυτο­κτο­νί­ας σε σιι­τι­κό μου­σουλ­μα­νι­κό τζα­μί στη διάρ­κεια της προ­σευ­χής της Παρα­σκευ­ής είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 58 ανθρώ­πους και είχε προ­κα­λέ­σει τον τραυ­μα­τι­σμό σχε­δόν 200.

Ένο­πλοι του Ισλα­μι­κού Κρά­τους είχαν ανα­λά­βει την ευθύ­νη για την επίθεση.

Η Πεσα­βάρ, η οποία βρί­σκε­ται στις παρυ­φές των περιο­χών όπου ζουν οι φυλές, στα σύνο­ρα με το Αφγα­νι­στάν, γίνε­ται συχνά στό­χος ένο­πλων οργα­νώ­σε­ων, ανά­με­σά τους και οι Ταλι­μπάν του Πακιστάν.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο