Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ: Στη Γερμανία ανακαλύφθηκαν απολιθώματα του ίσως παλαιότερου πιθήκου που περπάτησε όρθιος

Η ανα­κά­λυ­ψη στη Γερ­μα­νία των απο­λι­θω­μέ­νων οστών ενός αρχαί­ου πιθή­κου ηλι­κί­ας 11,62 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών, του Δανού­βιου (Danuvius guggenmosi), δεί­χνει ότι πιθα­νώς οι πρώ­τοι πίθη­κοι που στά­θη­καν όρθιοι στα δύο πόδια τους, δεν εξε­λί­χθη­καν στην Αφρι­κή, όπως είναι η έως τώρα κυρί­αρ­χη αντί­λη­ψη, αλλά στην Ευρώπη.

Τα απολιθωμένα οστά του Δανούβιου

Τα απο­λι­θω­μέ­να οστά του Δανούβιου

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής την καθη­γή­τρια παλαιο­αν­θρω­πο­λο­γί­ας Μαντε­λάιν Μπέ­με του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τίμπιν­γκεν, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Nature», έκα­ναν λόγο για «ορό­ση­μο στην παλαιο­αν­θρω­πο­λο­γία» και για «ευρή­μα­τα που μπο­ρούν να φέρουν επα­νά­στα­ση στην άπο­ψή μας για την ανθρώ­πι­νη εξέ­λι­ξη».

Οι επι­στή­μο­νες βρή­καν στη Βαυα­ρία της Νότιας Γερ­μα­νί­ας 37 οστά (χωρίς κανέ­να πλή­ρες κρα­νίο) που ανή­καν σε ένα ενή­λι­κο αρσε­νι­κό, δύο ενή­λι­κα θηλυ­κά και ένα παι­δί. Εκτι­μά­ται ότι επρό­κει­το για ένα μικρό­σω­μο πίθη­κο, που είχε ύψος έως ένα μέτρο και βάρος 17 έως 31 κιλά, ο οποί­ος θα μπο­ρού­σε να είχε υπάρ­ξει κοι­νός πρό­γο­νος των κατο­πι­νών μεγα­λύ­τε­ρων πιθή­κων (χιμπα­τζή­δων, γοριλ­λών, ουρα­κο­τά­γκων, μπο­νό­μπο) και των ανθρώ­πων στην Ευρώπη.

Το ασυ­νή­θι­στο στην ανα­το­μία του είναι πως ενώ τα χέρια του ήσαν μακριά για να κρέ­με­ται από τα δέντρα, τα πόδια του έμοια­ζαν με ανθρώ­πι­να. Αυτό υπο­δη­λώ­νει ότι κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα ‑αντί­θε­τα με όλους τους γνω­στούς πιθή­κους- ήταν ικα­νός να στα­θεί όρθιος στα δύο πόδια του πάνω στα δέντρα ή και να περ­πα­τή­σει όρθιος στο έδα­φος, πολύ πριν εμφα­νι­στούν οι πρώ­τοι άνθρω­ποι στη Γη.

Danuvius guggenmosiDanuvius guggenmosiDanuvius guggenmosi

Ο ηλι­κί­ας 4,4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών Αρδι­πί­θη­κος ήταν σίγου­ρα δίπο­δος. Ο αρχαιό­τε­ρος διπο­δι­σμός ‑το «σήμα κατα­τε­θέν» της ανθρω­πό­τη­τας- μέχρι τώρα είχε βρε­θεί στον Σαχε­λάν­θρω­πο του Τσαντ που έζη­σε πριν έξι εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Αν ο Danuvius όντως στε­κό­ταν στα δύο πόδια του, τότε η κατα­γω­γή του διπο­δι­σμού θα πρέ­πει να μετα­τε­θεί πολύ παλαιό­τε­ρα. Επι­πλέ­ον, η Αφρι­κή θα χάσει την πρω­τιά του διπο­δι­σμού υπέρ της Ευρώπης.

Ορι­σμέ­νοι επι­στή­μο­νες, όπως ο Ντέι­βιντ Μπί­γκαν του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τορό­ντο, υπο­στη­ρί­ζουν ότι πράγ­μα­τι οι πρώ­τοι όρθιοι πρό­γο­νοι του ανθρώ­που εμφα­νί­στη­καν στην Ευρώ­πη και αργό­τε­ρα μετα­κι­νή­θη­καν στην Αφρι­κή, αντι­στρέ­φο­ντας έτσι την καθιε­ρω­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή αφή­γη­ση της εξέ­λι­ξης. Μετα­ξύ άλλων, υπο­στη­ρί­ζει ότι ένας άλλος πίθη­κος της Ευρώ­πης (o Rudapithecus) μπο­ρού­σε να βαδί­σει στα δύο πόδια του, αλλά βασί­ζε­ται και σε σχε­τι­κά ευρή­μα­τα στην Ελλά­δα, κυρί­ως στην ανα­κά­λυ­ψη του Γραι­κο­πι­θή­κου ηλι­κί­ας 7,2 εκατ. ετών, καθώς και απο­λι­θω­μά­των από πατη­μα­σιές στην Κρή­τη ηλι­κί­ας 5,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ετών που θα μπο­ρού­σαν να έχουν γίνει από δίπο­δους ανθρωπίδες.

Άλλοι επι­στή­μο­νες πάντως ‑παρά και τα νέα ευρή­μα­τα- εμφα­νί­ζο­νται σκε­πτι­κι­στές για τη θεω­ρία περί εμφά­νι­σης του διπο­δι­σμού στην Ευρώ­πη και ανα­μέ­νουν περισ­σό­τε­ρες ανα­κα­λύ­ψεις για να πειστούν.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο