Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παλαιστίνη: Γιατροί και νεκροθάφτες στα όριά τους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και φονικού αποκλεισμού

Οι ασθε­νείς και οι ετοι­μο­θά­να­τοι από covid-19 πιέ­ζουν το σύστη­μα υγεί­ας στη Λωρί­δα της Γάζας, με τα νοσο­κο­μεία να βρί­σκο­νται στα πρό­θυ­ρα κατάρ­ρευ­σης, προει­δο­ποιούν υγειο­νο­μι­κοί αξιωματούχοι.

Οι Παλαι­στί­νιοι φοβού­νται ότι ο συν­δυα­σμός της φτώ­χειας, των ελλεί­ψε­ων ιατρι­κών εφο­δί­ων, της επι­φυ­λα­κτι­κό­τη­τας προς τα εμβό­λια, τα ελλι­πή στοι­χεία για την επι­δη­μία κορο­νοϊ­ού αλλά και οι μαζι­κές συγκε­ντρώ­σεις λόγω του Ραμα­ζα­νιού θα επι­τα­χύ­νουν την άνο­δο των κρου­σμά­των covid-19 η οποία ξεκί­νη­σε πριν την έναρ­ξη του ιερού μήνα των μου­σουλ­μά­νων στις 13 Απριλίου.

Υγειο­νο­μι­κοί αξιω­μα­τού­χοι στη Γάζα ανα­φέ­ρουν ότι περί­που το 70% των κλι­νών στις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας είναι κατει­λημ­μέ­νο σε σχέ­ση με το 37% στο τέλος Μαρ­τί­ου. Τις προη­γού­με­νες έξι ημέ­ρες κατα­γρά­φη­καν 86 θάνα­τοι, αύξη­ση 43% σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

“Τα νοσο­κο­μεία είναι σχε­δόν γεμά­τα. Δεν έχου­με φτά­σει ακό­μη σε αυτό το σημείο, όμως τις τελευ­ταί­ες τρεις εβδο­μά­δες έχει αυξη­θεί κατά πολύ ο αριθ­μός των σοβα­ρών και κρί­σι­μων περι­στα­τι­κό, κάτι που προ­κα­λεί ανη­συ­χία”, δήλω­σε ο δρ. Αγια­ντίλ Σαπαρ­μπέ­κοφ επι­κε­φα­λής της ομά­δας Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων στα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

Το ποσο­στό θετι­κό­τη­τας στη Γάζα έφτα­σε το 43% αυτή την εβδο­μά­δα, αν και ο Σαπα­μπέρ­κοφ δήλω­σε ότι ο αριθ­μός ενδέ­χε­ται να είναι διο­γκω­μέ­νος καθώς, λόγω έλλει­ψης δια­γνω­στι­κών τεστ, έλεγ­χοι γίνο­νται μόνο σε όσους ήδη εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα covid-19.

Ο Σαπα­μπέρ­κοφ δήλω­σε επί­σης ότι οι αρχές στη Γάζα δεν είναι σε θέση να εντο­πί­ζουν τα ιδιαί­τε­ρα μολυ­σμα­τι­κά παραλ­λαγ­μέ­να στε­λέ­χη του κορο­νοϊ­ού, κάτι που σημαί­νει ότι δεν υπάρ­χουν στοι­χεία για την εξά­πλω­σή τους στον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

“Καμία εκεχειρία”

Και τα νεκρο­τα­φεία νιώ­θουν την πίε­ση. Στην πόλη της Γάζας ο νεκρο­θά­φτης Μοχά­μαντ αλ Χαρές δήλω­σε ότι θάβει έως και 10 νεκρούς από covid-19 την ημέ­ρα, σε σχέ­ση με έναν ή δύο ημε­ρη­σί­ως πριν ένα μήνα.

“Η περί­ο­δος του πολέ­μου ήταν δύσκο­λη, όμως ο κορο­νο­ϊ­ός είναι ακό­μη πιο δύσκο­λος για εμάς”, επε­σή­μα­νε ο αλ Χαρές που έθα­βε τους νεκρούς του πολέ­μου του 2014.

“Στον πόλε­μο σκά­βα­με τάφους ή θάβα­με τους νεκρούς στη διάρ­κεια της εκε­χει­ρί­ας ή της κατά­παυ­σης του πυρός. Με τον κορο­νο­ϊό δεν υπάρ­χει εκε­χει­ρία”.

Η Γάζα, όπου ζουν 2 εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στί­νιοι, επί χρό­νια έχει περιο­ρι­σμέ­νη πρό­σβα­ση στον έξω κόσμο λόγω του φονι­κού απο­κλει­σμού που της έχει επι­βά­λει το Ισρα­ήλ με τη στή­ρι­ξη της Αιγύπτου.

Οι Παλαι­στί­νιοι καταγ­γέλ­λουν ότι ο απο­κλει­σμός ισο­δυ­να­μεί με συλ­λο­γι­κή τιμω­ρία και ότι έχει απο­δυ­να­μώ­σει εντε­λώς την οικο­νο­μία και τις υγειο­νο­μι­κές δομές της Γάζας, με ελλεί­ψεις σε κρί­σι­μη σημα­σί­ας ιατρι­κά εφό­δια και εξο­πλι­σμό, δυσχε­ραί­νο­ντας την ικα­νό­τη­τά της να αντι­με­τω­πί­σει την πανδημία.

Η κατά­στα­ση στη Γάζα έρχε­ται σε πλή­ρη αντί­θε­ση με αυτή στο Ισρα­ήλ, όπου το 53% των Ισραη­λι­νών είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι κατά της covid-19.

Lockdown στο Ραμαζάνι

Εν μέσω αυξα­νό­με­νων ανη­συ­χιών η Χαμάς θα επι­βά­λει από σήμε­ρα νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας, κλεί­νο­ντας τα τεμέ­νη στα οποία συρ­ρέ­ουν εκα­το­ντά­δες πιστοί για τη βρα­δι­νή προ­σευ­χή στη διάρ­κεια του Ραμαζανιού.

Όμως με περί­που το 49% των κατοί­κων της Γάζας να είναι άνερ­γοι και τις επι­κεί­με­νες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές της 22ας Μαΐ­ου, η Χαμάς δίστα­σε να λάβει πιο δρα­στι­κά μέτρα τα οποία ενδέ­χε­ται να πλή­ξουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την οικονομία.

“Ενδέ­χε­ται να επι­βάλ­λου­με επι­πλέ­ον μέτρα, όμως δεν ανα­μέ­νου­με σε αυτή τη φάση να επι­βάλ­λου­με πλή­ρες lockdown”, εξή­γη­σε ο Έιαντ αλ Μπό­ζομ εκπρό­σω­πος της Χαμάς.

Υγειο­νο­μι­κοί εκτι­μούν ότι οι παρά­γο­ντες που οδή­γη­σαν στην τρέ­χου­σα άνο­δο των κρου­σμά­των είναι μετα­ξύ άλλων η μη τήρη­ση της χρή­σης μάσκας και των μέτρων κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης, αλλά και το άνοιγ­μα των συνό­ρων της Γάζας με την Αίγυ­πτο, κάτι που ενδέ­χε­ται να επέ­τρε­ψε την εισα­γω­γή στον θύλα­κα παραλ­λαγ­μέ­νων στε­λε­χών του κορονοϊού.

Ο σκε­πτι­κι­σμός απέ­να­ντι στα εμβό­λια είναι επί­σης μεγά­λος. Η πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων της Γάζας, το 54,2%, δήλω­σε ότι δεν θα εμβο­λια­στεί ένα­ντι του 30,5% που δήλω­σε ότι θα εμβο­λια­στεί και το 15,3% που είναι ανα­πο­φά­σι­στοι, σύμ­φω­να με έρευ­να που διε­ξή­χθη χθες από το Jerusalem Media and Communications Center.

Μόλις 34.287 άνθρω­ποι έχουν κάνει μια δόση εμβο­λί­ου κατά της covid-19, αν και ο θύλα­κας έχει λάβει 109.600 δόσεις από τον Φεβρουά­ριο από τη Ρωσία, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και το πρό­γραμ­μα COVAX.

“Η επι­φυ­λα­κτι­κό­τη­τα πολ­λών, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των υγειο­νο­μι­κών, να εμβο­λια­στούν παρα­μέ­νει βασι­κή ανη­συ­χία”, είχε ανα­κοι­νώ­σει το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων του ΟΗΕ (OCHA) στις 12 Απριλίου.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο