Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παλαιστίνιοι: «Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στη Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι»

Σήμε­ρα σήμε­ρα συμπλη­ρώ­νε­ται ένας χρό­νος από την έναρ­ξη της μεγά­λης πορεί­ας επι­στρο­φής, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις έχουν δολο­φο­νή­σει εν ψυχρώ πάνω από 200 άοπλους δια­δη­λω­τές — ανά­με­σά τους παι­διά (40 τον αριθ­μό), δημο­σιο­γρά­φοι, ιατρι­κό προ­σω­πι­κό — και τραυ­μα­τί­στη­καν πάνω από 27.000.

palestine5

Το Ισρα­ήλ — με την ανο­χή των συμ­μά­χων τους, μετα­ξύ των οποί­ων και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση — κατα­πα­τώ­ντας κάθε έννοια του διε­θνούς δικαί­ου και ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, με απί­στευ­τη βαρ­βα­ρό­τη­τα υλο­ποιεί καθη­με­ρι­νή, με διά­φο­ρους τρό­πους σχέ­διο εξό­ντω­σης ενός λαού που ζητά το αυτο­νό­η­το, την πατρί­δα του, την πατρί­δα του που του την έκλε­ψαν. Το κρά­τος τρο­μο­κρά­της όταν δεν πυρο­βο­λεί εν ψυχρώ παι­διά, βομ­βαρ­δί­ζει κατοι­κη­μέ­νος περιο­χές, γκρε­μί­ζει σπί­τια και οικι­σμούς, και μόνι­μα έχει σε ισχύ ένα εξο­ντω­τι­κό αποκλεισμό.

palestine3

«Θα παρα­μεί­νου­με ριζω­μέ­νοι στη Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμά­ρι» είναι το μήνυ­μα της φετι­νής «Ημέ­ρας Παλαι­στι­νια­κής Γης». «Σήμε­ρα γιορ­τά­ζου­με την 43η επέ­τειο της Παλαι­στι­νια­κής Ημέ­ρας της Γης. Τιμού­με όλους εκεί­νους που αφιέ­ρω­σαν τη ζωή τους στην κατα­πο­λέ­μη­ση των παρα­βιά­σε­ων, της κατο­χής και της κατα­πά­τη­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των. Απο­τί­ου­με φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώ­πους που έχουν θυσιά­σει τη ζωή τους για εμάς, για ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον για τα παι­διά μας και τις επό­με­νες γενιές ώστε να μπο­ρούν να ζουν με Δικαιο­σύ­νη, Ειρή­νη και Ελευ­θε­ρία» ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του ο επι­κε­φα­λής της διπλω­μα­τι­κής απο­στο­λής της Παλαι­στί­νης στην Ελλά­δα, πρέ­σβης Τουμπάσι.

palestine2

Με αφορ­μή την Ημέ­ρα αυτή, ο κ. Του­μπά­σι τονί­ζει πως «δια­τρα­νώ­νου­με και πάλι το ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μα του παλαι­στι­νια­κού λαού στην αυτο­διά­θε­ση και τη δημιουρ­γία ενός Παλαι­στι­νια­κού Κρά­τους στα σύνο­ρα του 1967 με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ».

palestine1

Μιλώ­ντας για την Ημέ­ρα αυτή, ο πρέ­σβης Του­μπά­σι είπε πως «σήμε­ρα γύρω από τα εδά­φη Παλαι­στί­νης καθώς και άλλων Αρα­βι­κών χωρών, πραγ­μα­το­ποιού­νται πολ­λές δια­μαρ­τυ­ρί­ες και πρω­το­βου­λί­ες για να σημα­το­δο­τή­σουν αυτή τη σημα­ντι­κή ημέ­ρα» και προ­σέ­θε­σε: «Για τους Παλαι­στι­νί­ους, η Ημέ­ρα της Γης παρου­σιά­ζει μια ευκαι­ρία όχι μόνο για να σημα­το­δο­τή­σει ένα ιστο­ρι­κό γεγο­νός, αλλά και για σκέ­ψη νέων και δημιουρ­γι­κών τρό­πων και μεθό­δων για περαι­τέ­ρω αντί­στα­ση στην κλο­πή εδα­φών από τους Ισραη­λι­νούς. Είναι επί­σης μια ευκαι­ρία να καλέ­σου­με τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να επι­λέ­ξει να στα­θεί στη σωστή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας εκπλη­ρώ­νο­ντας τις ευθύ­νες της καθι­στώ­ντας το Ισρα­ήλ υπεύ­θυ­νο για τα εγκλή­μα­τα πολέ­μου και την κλο­πή της γης. Δηλα­δή, η Διε­θνής Κοι­νό­τη­τα θα πρέ­πει να επι­βά­λει κυρώ­σεις στο Ισρα­ήλ μέχρις ότου το Ισρα­ήλ απο­συρ­θεί από τα κατε­χό­με­να εδά­φη του 1967, τερ­μα­τί­σει το καθε­στώς του απαρτ­χάιντ και να συμ­μορ­φω­θεί με το διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νο δικαί­ω­μα επι­στρο­φής όλων των Παλαι­στι­νί­ων προ­σφύ­γων». Μέχρι σήμε­ρα, συνέ­χι­σε ο Παλαι­στί­νιος πρέ­σβης, «η διε­θνής κοι­νό­τη­τα δεν κατά­φε­ρε να εφαρ­μό­σει τους μηχα­νι­σμούς που θα μπο­ρού­σαν να απο­τρέ­ψουν τον αποι­κι­σμό της Δυτι­κής Όχθης και την κατα­στρο­φή της Γάζας» και συμπλή­ρω­σε: «Τα τελευ­ταία γεγο­νό­τα και οι μονο­με­ρείς απο­φά­σεις εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ απο­τε­λούν σαφή από­δει­ξη της ευνοιο­κρα­τί­ας που απο­λαμ­βά­νει το Ισρα­ήλ εις βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού, δηλα­δή την ανα­γνώ­ρι­ση της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ και την από­φα­ση να μετα­κι­νη­θεί εκεί η Αμε­ρι­κα­νι­κή Πρε­σβεία, καθώς και την ανα­γνώ­ρι­ση των κατα­κτη­θέ­ντων Υψί­πε­δων του Γκο­λάν ως εδά­φη του Ισραήλ».

palestine4

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο