Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παλαιστινιακό… μη κράτος προβλέπει το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ

Επι­βρά­βευ­ση της κατο­χής της Παλαι­στι­νια­κής γης στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Δυτι­κής Όχθης, αλλά και μελ­λο­ντι­κές υπο­σχέ­σεις για …ανε­ξάρ­τη­το Παλαι­στι­νια­κό κρά­τος με πρω­τεύ­ου­σα «στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ», την ίδια ώρα που δηλώ­νε­ται ότι η «Ιερου­σα­λήμ θα είναι η αδιαί­ρε­τη πρω­τεύ­ου­σα του Ισρα­ήλ», συμπε­ρι­λαμ­βά­νει το σχέ­διο «181» του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ.

xartis palaistini trump

Ο χάρ­της που σκια­γρα­φεί το σχέ­διο του Τραμπ (πηγή: Twitter@realDonaldTrump)

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ ανήρ­τη­σε στο «Twitter» ένα χάρ­τη που σκια­γρα­φεί επί χάρ­του το προ­τει­νό­με­νό του σχέ­διο για τη Μέση Ανα­το­λή. Ο χάρ­της εμφα­νί­ζει εδά­φη υπό παλαι­στι­νια­κό έλεγ­χο σε κάποιες περιο­χές της Δυτι­κής Όχθης, που θα είναι όμως πλή­ρως περι­κυ­κλω­μέ­να από το Ισρα­ήλ, με οδι­κές προ­σβά­σεις στην Ιορ­δα­νία. Οι εβραϊ­κοί οικι­σμοί στη Δυτι­κή Όχθη τίθε­νται υπό ισραη­λι­νό έλεγ­χο, όπως ολό­κλη­ρη η κοι­λά­δα του Ιορ­δά­νη. Οι εποι­κι­σμοί θα ενώ­νο­νται με το υπό­λοι­πο Ισρα­ήλ, μέσω «δρό­μων εξυ­πη­ρέ­τη­σης» που τεμα­χί­ζουν ακό­μα παρα­πά­νω τα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη. Η περιο­χή νότια της Γάζας στην έρη­μο Νεγκέβ θα μετα­φερ­θεί στον έλεγ­χο των Παλαι­στι­νί­ων. Σύμ­φω­να με το χάρ­τη, η σύν­δε­ση της Δυτι­κής Όχθης με τη Λωρί­δα της Γάζας θα γίνει μέσω ενός… τού­νελ που θα περ­νά­ει κάτω από το Ισραη­λι­νό κράτος…

Η προ­τει­νό­με­νη παλαι­στι­νια­κή πρω­τεύ­ου­σα στο αμε­ρι­κα­νι­κό ειρη­νευ­τι­κό σχέ­διο για τη Μέση Ανα­το­λή είναι το Αμπού Ντις, μια γει­το­νιά στα προ­ά­στια της Ιερου­σα­λήμ, δήλω­σε ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

Παρου­σιά­ζο­ντας την πρό­τα­σή του μαζί με τον Ισραη­λι­νό υπη­ρε­σια­κό πρω­θυ­πουρ­γό Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου στο Λευ­κό Οίκο, το σχέ­διο προ­βλέ­πει την ισραη­λι­νή κυριαρ­χία (αλλά όχι επι­σή­μως προ­σάρ­τη­ση…) στην Κοι­λά­δα του Ιορ­δά­νη (που απο­τε­λεί το 30% της Δυτι­κής Όχθης), άμε­σες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις Ισραη­λι­νών και Παλαι­στι­νί­ων πάνω σε «λεπτο­με­ρείς χάρ­τες» που θα δια­σφα­λί­ζουν την «ασφά­λεια του Ισρα­ήλ στα ανα­το­λι­κά του σύνο­ρα». Ισχυ­ρί­στη­κε ότι βάσει του σχε­δί­ου του, «θα διπλα­σια­στούν» τα εδά­φη που θα έχουν «υπό την ευθύ­νη τους» οι Παλαι­στί­νιοι, πως δεν θα χρεια­στεί να ξεσπι­τω­θεί κανέ­νας Παλαι­στί­νιος ή Ισραη­λι­νός, μολο­νό­τι την ίδια ώρα δεν θα θιχτούν τα εδά­φη των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων Εβραί­ων εποί­κων που ζουν στην κατε­χό­με­νη παλαι­στι­νια­κή γη.

Όσο για το «κρά­τος της Παλαι­στί­νης», αυτό φαί­νε­ται να είναι ένα άθροι­σμα κατα­κερ­μα­τι­σμέ­νων εδα­φών. Πάντως ανέ­φε­ρε το θα υπάρ­ξει τετρα­ε­τές πάγω­μα νέων εβραϊ­κών εποι­κι­σμών, ανε­ξαρ­τή­τως της στά­σης που θα τηρή­σει η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή στο σχέ­διο των ΗΠΑ, αλλά και αφο­πλι­σμός της «Χαμάς» και απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Λωρί­δας της Γάζας, ώστε να εξα­λει­φθεί «η τρο­μο­κρα­τία και ο εξτρε­μι­σμός». Ανα­φέ­ρε­ται ακό­μα συνέ­χι­ση του ρόλου που παί­ζει η Ιορ­δα­νία ως εγγυ­ή­τρια των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Ο Τραμπ επα­νέ­λα­βε πως το σχέ­διό του δίνει μία «ιστο­ρι­κή ευκαι­ρία» και είπε ότι «η Μέση Ανα­το­λή αλλά­ζει ραγδαία… Πρέ­πει να φρο­ντί­σου­με τη νεο­λαία της περιο­χής…», αυτή που ματώ­νει από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, που στη­ρί­ζουν οι ΗΠΑ. Δεν παρέ­λει­ψε να πλέ­ξει το εγκώ­μιο των επι­τευγ­μά­των του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού στην περιο­χή, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι αυτός «κατέ­στρε­ψε 100% το χαλι­φά­το του “Ισλα­μι­κού Κρά­τους” και τον αρχη­γό του Αμπού Μπα­κρ αλ Μπαγκντάντι».

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός εξή­ρε την ιδιαί­τε­ρα ευνοϊ­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ υπέρ των ισραη­λι­νών συμ­φε­ρό­ντων, καλώ­ντας τους Παλαι­στί­νιους να έρθουν σε δια­πραγ­μά­τευ­ση και να κατα­λή­ξουν σε μία «λύση», ανα­γνω­ρί­ζο­ντας «το εβραϊ­κό κρά­τος του Ισρα­ήλ». Τόνι­σε ότι το ζήτη­μα των παλαι­στι­νί­ων προ­σφύ­γων «θα πρέ­πει να λυθεί έξω από το κρά­τος του Ισρα­ήλ», ότι οι Παλαι­στί­νιοι Δυτι­κής Όχθης και Λωρί­δας Γάζας θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να συν­δε­θούν μετα­ξύ τους. Παρό­ντες στην παρου­σί­α­ση ήταν οι πρέ­σβεις των Μπα­χρέιν, Ομάν και Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμιράτων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει

Η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή απέρ­ρι­ψε το σχέ­διο των ΗΠΑ, θεω­ρώ­ντας πως πρό­κει­ται για προ­σβο­λή και όχι για «λύση του αιώ­να». Κανέ­νας Παλαι­στί­νιος δεν μπο­ρεί να δεχτεί ένα ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος χωρίς την Ιερου­σα­λήμ πρω­τεύ­ου­σά του, δήλω­σε από­ψε ο πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς.

«Είναι αδύ­να­το, για οποιο­δή­πο­τε παι­δί, Άρα­βα ή Παλαι­στί­νιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερου­σα­λήμ», τόνι­σε ο πρό­ε­δρος Αμπάς. «Λέω στον Τραμπ και στον Νετα­νιά­χου: Η Ιερου­σα­λήμ δεν πωλεί­ται, όλα τα δικαιώ­μα­τά μας δεν πωλού­νται. Και η συμ­φω­νία σας, η συνω­μο­σία, δεν θα περά­σει», υποστήριξε.

Ο Παλαι­στί­νιος πρό­ε­δρος έκα­νε τις δηλώ­σεις αυτές από τη Ραμά­λα, στο τέλος μιας συνε­δρί­α­σης των παλαι­στι­νια­κών οργα­νώ­σε­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της «Χαμάς», στό­χος της οποί­ας ήταν να απο­φα­σι­στεί ποια πολι­τι­κή πρέ­πει να ακο­λου­θη­θεί μετά την ανα­κοί­νω­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού σχε­δί­ου στην Ουά­σιγ­κτον. Στην πόλη της Γάζας άρχι­σαν κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στην πολι­τι­κή των ΗΠΑ.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ιορ­δα­νί­ας, Αϊμάν Σαφά­ντι, δήλω­σε σήμε­ρα ότι ο μόνος δρό­μος για συνο­λι­κή και διαρ­κή ειρή­νη στη Μέση Ανα­το­λή είναι η εγκα­θί­δρυ­ση ανε­ξάρ­τη­του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους επί τη βάση των συνό­ρων του 1967 και με την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ πρω­τεύ­ου­σά του.

Ο Αμπάς επί­σης δέχθη­κε τηλε­φώ­νη­μα του προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, συζη­τώ­ντας το σχέ­διο Τραμπ. Ο Αρα­βι­κός Σύν­δε­σμος ανα­κοί­νω­σε πως θα συνε­δριά­σει εκτά­κτως το Σάβ­βα­το στο Κάι­ρο για να εκτι­μή­σει την πρό­τα­ση και να καθο­ρί­σει τη στά­ση του.

Η Ρωσία θα μελε­τή­σει το αμε­ρι­κα­νι­κό ειρη­νευ­τι­κό σχέ­διο για τη Μέση Ανα­το­λή, αλλά το κύριο είναι να εκφρά­σουν την άπο­ψή τους γι’ αυτό οι Παλαι­στί­νοι και οι εκπρό­σω­ποι των άλλων αρα­βι­κών χωρών, δήλω­σε ο ειδι­κός απε­σταλ­μέ­νος του Ρώσου προ­έ­δρου για τη Μέση Ανα­το­λή και τις χώρες της Αφρι­κής, υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μιχα­ήλ Μπογκντάνοφ.

Το σχέ­διο του Ντό­ναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανα­το­λή είναι μονά­χα μια συμ­φω­νία μετα­ξύ των ΗΠΑ και του Ισρα­ήλ, δήλω­σε σήμε­ρα σύμ­βου­λος του προ­έ­δρου του Ιράν, απορ­ρί­πτο­ντάς το ως πρό­τα­ση «επι­βο­λής και κυρώσεων».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο