Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Μετρό

✔️   Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τα μεγάλα προβλήματα των αστικών συγκοινωνιών

Την αγω­νι­στι­κή του στή­ρι­ξη στους εργα­ζό­με­νους του Μετρό,«που ενώ έρχο­νται καθη­με­ρι­νά αντι­μέ­τω­ποι με τερά­στιες δυσκο­λί­ες, εμπό­δια και ελλεί­ψεις στην εργα­σία τους, σήμε­ρα (σ.σ. χτες) δέχτη­καν και την επί­θε­ση του πρω­θυ­πουρ­γού κ. Μητσο­τά­κη», εκφρά­ζει με ανα­κοί­νω­σή του το ΠΑΜΕ, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τις τερά­στιες ευθύ­νες της σημε­ρι­νής και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων για την κατά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες και ο λαός που τις χρησιμοποιεί.

Στην ανα­κοί­νω­σή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Ο κύριος Μητσο­τά­κης και η κυβέρ­νη­σή του απο­δει­κνύ­ε­ται άξιος συνε­χι­στής της πολι­τι­κής ΣΥΡΙΖΑ “πετάω την μπά­λα στην εξέ­δρα”. Ενώ έχουν και οι δυο κυβερ­νή­σεις τερά­στιες ευθύ­νες για τα προ­βλή­μα­τα και τις ελλεί­ψεις των συγκοι­νω­νιών, Μετρό και λεω­φο­ρεί­ων, κάνουν το μαύ­ρο άσπρο και κατη­γο­ρούν τους εργα­ζό­με­νους που σε αντί­ξο­ες συν­θή­κες εξυ­πη­ρε­τούν καθη­με­ρι­νά εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες πολίτες.

Ας απα­ντή­σει λοι­πόν ο κύριος Μητσο­τά­κης, φταί­ει η κυβέρ­νη­ση ή οι εργα­ζό­με­νοι του Μετρό, που:

  • Στο Μετρό υπάρ­χει έλλει­ψη βάσης οργα­νο­γράμ­μα­τος εκα­το­ντά­δων οδη­γών, τεχνι­τών, εργα­τών δικτύ­ου κ.τ.λ.
  • Στο Μετρό είναι ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νοι 50% των συρ­μών λόγω έλλει­ψης ανταλλακτικών.
  • Η έλλει­ψη εργα­ζο­μέ­νων και συρ­μών έχει οδη­γή­σει σε μεί­ω­ση των δρο­μο­λο­γί­ων και άρα αύξη­ση των καθυ­στε­ρή­σε­ων, με συνέ­πεια οι συρ­μοί να έχουν μετα­τρα­πεί σε σαρ­δε­λο­βά­ρε­λα, όπου ο κοσμά­κης πατά­ει ο ένας τον άλλον, ειδι­κά σε ώρες αιχ­μής και τώρα λόγω των εορ­τών η κατά­στα­ση γίνε­ται χειρότερη.

✔️  Φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι, κύριε πρω­θυ­πουρ­γέ, που εσείς, όπως και ο Τσί­πρας, δεν κάνε­τε προσλήψεις;

✔️  Φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι, κύριε πρω­θυ­πουρ­γέ, που εσείς, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αγο­ρά­ζε­τε ανταλ­λα­κτι­κά για τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς (ΜΜΜ) που χρη­σι­μο­ποιεί ο φτω­χός κόσμος;

✔️  Μήπως φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι του Μετρό και για τα προ­βλή­μα­τα και τις ελλεί­ψεις των λεωφορείων;

Για­τί και στα λεω­φο­ρεία — τρό­λεϊ: Είναι ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νο λόγω ελλεί­ψε­ων σε τεχνι­κούς και ανταλ­λα­κτι­κά το 50% του στό­λου. Το προ­σω­πι­κό, οδη­γοί και τεχνί­τες, μειώ­θη­κε πάνω από 40%, ενώ ο όγκος του κόσμου που μετα­κι­νεί­ται, παρα­μέ­νει ο ίδιος ή και μεγα­λύ­τε­ρος. Ενώ η ανά­γκη δρο­μο­λο­γί­ων μεγα­λώ­νει, ο στό­λος και το προ­σω­πι­κό μειώ­νο­νται, οδη­γώ­ντας και εκεί σε αύξη­ση των καθυ­στε­ρή­σε­ων και μετα­τρο­πή των επι­βα­τών σε σαρ­δέ­λες. Και μάλι­στα, μαζί με τη χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συγκοι­νω­νιών έρχε­ται και αύξη­ση του εισιτηρίου.

✔️  Για όλα αυτά δεν φταί­νε οι εργα­ζό­με­νοι που αγω­νί­ζο­νται, αλλά οι κυβερ­νή­σεις και οι πολι­τι­κές τους που θέλουν να τα παρα­δώ­σουν στο ιδιω­τι­κό κεφά­λαιο ΜΜΜ και επι­τί­θε­νται στους εργα­ζό­με­νους σε αυτά.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους στα ΜΜΜ, στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες, να ενώ­σουν την πάλη τους με τα συν­δι­κά­τα και τους λαϊ­κούς φορείς στις γει­το­νιές και να διεκδικήσουν:

  • Κρα­τι­κή επι­χο­ρή­γη­ση για την επι­σκευή και ανα­νέ­ω­ση των στό­λων σε Μετρό και λεω­φο­ρεία — τρόλεϊ.
  • Προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού με πλή­ρη δικαιώματα.
  • Μεί­ω­ση της τιμής των εισι­τή­ριων κατά 50%.
  • Διεύ­ρυν­ση του δικτύ­ου των αστι­κών συγκοι­νω­νιών και κάλυ­ψη όλης της Αττι­κής, χωρίς καθυστερήσεις.

🚩  Οργανώνουμε την αντίσταση και δυναμώνουμε τον αγώνα για συγκοινωνίες λαϊκή περιουσία, που θα λειτουργούν με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων

…»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο