Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Διεθνές κάλεσμα για κοινές δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες

✔️   Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών στις 18 Δεκέμβρη

Διε­θνή πρω­το­βου­λία για την οργά­νω­ση αγω­νι­στι­κών δρά­σε­ων αλλη­λεγ­γύ­ης προς τους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες ανα­λαμ­βά­νει το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο με αφορ­μή την Παγκό­σμια Μέρα Μετα­να­στών στις 18 Δεκέμ­βρη.

Απευ­θυ­νό­με­νο στα συν­δι­κά­τα της Ευρώ­πης, της Μεσο­γεί­ου και της Μέσης Ανα­το­λής, το ΠΑΜΕ προ­τεί­νει τη διορ­γά­νω­ση Διε­θνούς Βδο­μά­δας Αλλη­λεγ­γύ­ης των Συν­δι­κά­των σε Πρό­σφυ­γες και Μετα­νά­στες στις 18 — 24 Δεκέμ­βρη και κορύ­φω­ση στις 21/1/2020 με δρά­σεις σε κάθε χώρα.

Σε σχε­τι­κή επι­στο­λή που απέ­στει­λε προς τα συν­δι­κά­τα της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, το ΠΑΜΕ επι­ση­μαί­νει μετα­ξύ άλλων: Γνω­ρί­ζου­με ότι σε όλη την Ευρώ­πη, και όχι μόνο, οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες απο­τε­λούν στό­χο ακρο­δε­ξιών, ρατσι­στι­κών, φασι­στι­κών και αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων. Ταυ­τό­χρο­να, οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες γίνο­νται μέσο εκμε­τάλ­λευ­σης, ακό­μη και από τις ίδιες τις κυβερ­νή­σεις και οργα­νι­σμούς που προ­κα­λούν την προ­σφυ­γιά, αλλά και από διά­φο­ρες ομά­δες, ΜΚΟ κ.ά.

Θεω­ρού­με πολύ σημα­ντι­κό να πολ­λα­πλα­σια­στούν οι κοι­νές πρω­το­βου­λί­ες των συν­δι­κά­των της Ευρώ­πης, κόντρα στο ρατσι­σμό, κόντρα στην ξενο­φο­βία. Να απλώ­σου­με το χέρι στους βασα­νι­σμέ­νους ανθρώ­πους, στις γυναί­κες και τα μικρά παι­διά που διώ­χνο­νται από τις χώρες τους. Να δυνα­μώ­σει η ταξι­κή αλληλεγγύη».

Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά

Σε αυτό το πλαί­σιο, το ΠΑΜΕ καλεί σε στή­ρι­ξη του Καλέ­σμα­τος Αλλη­λεγ­γύ­ης σε Πρό­σφυ­γες και Μετα­νά­στες και οργά­νω­ση σχε­τι­κών πρω­το­βου­λιών σε κάθε χώρα.

Κάτω από το σύν­θη­μα «Αγω­νι­ζό­μα­στε για έναν κόσμο χωρίς φτώ­χεια, πολέ­μους, προ­σφυ­γιά», το Κάλε­σμα Αλλη­λεγ­γύ­ης ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων:

«Οι εργα­ζό­με­νοι σε όλο τον κόσμο γινό­μα­στε μάρ­τυ­ρες της εξά­πλω­σης των πολε­μι­κών εστιών και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων σε όλο και περισ­σό­τε­ρες περιο­χές. Οι λαοί των Βαλ­κα­νί­ων και της Μεσο­γεί­ου πλη­ρώ­νουν τις συνέ­πειες της αλλα­γής συνό­ρων, του δια­με­λι­σμού κρα­τών και της συνε­χούς καλ­λιέρ­γειας του εθνι­κι­στι­κού μίσους από ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στο πλαί­σιο των καπι­τα­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, των συμ­φε­ρό­ντων των αστι­κών τάξεων (…)

Οι επεμ­βά­σεις και πόλε­μοι, η κατα­λή­στευ­ση του πλού­του ολό­κλη­ρων χωρών από τα μονο­πώ­λια και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς έχουν προ­κα­λέ­σει εκα­τομ­μύ­ρια προ­σφύ­γων και μετα­να­στών. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες, στον αγώ­να για την επι­βί­ω­ση, διωγ­μέ­νοι από τις πατρί­δες και τα σπί­τια τους, οδη­γού­νται στην Τουρ­κία, στην Ελλά­δα, στην Ιτα­λία, στην Ισπα­νία κ.α., προ­σπα­θώ­ντας να βρουν κατα­φύ­γιο ή να επα­νε­νω­θούν με τις οικο­γέ­νειές τους.

Η βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή της ΕΕ απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες, οι κανο­νι­σμοί του Δου­βλί­νου και η Συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας έχουν μετα­τρέ­ψει μια σει­ρά χώρες σε τερά­στιες φυλα­κές προ­σφύ­γων και μετα­να­στών. Σε διά­φο­ρες περιο­χές όπως στα νησιά της Ελλά­δας οι πρό­σφυ­γες κλεί­νο­νται σε σύγ­χρο­να “στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης”, χωρίς υπο­τυ­πώ­δεις συν­θή­κες υγιει­νής, χωρίς να καλύ­πτο­νται ούτε οι στοι­χειώ­δεις ανά­γκες σε στέ­γα­ση. Πιο οξυ­μέ­νο είναι το πρό­βλη­μα για τα χιλιά­δες ασυ­νό­δευ­τα παιδιά.

Απέ­να­ντι σε αυτήν την κατά­στα­ση είναι ανά­γκη τα συν­δι­κά­τα, παράλ­λη­λα με τον αγώ­να για το μισθό, την Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, τη δωρε­άν Υγεία και Παι­δεία, να εντά­ξουν τον αγώ­να ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στών. Να δυνα­μώ­σουν τον αγώ­να τους ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να δυνα­μώ­σουν τους αγώ­νες τους ενά­ντια στις αντερ­γα­τι­κές κυβερ­νή­σεις σε κάθε χώρα, ενά­ντια στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Δεν έχου­με τίπο­τα να χωρί­σου­με με την εργα­τι­κή τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντί­θε­τα, μας ενώ­νει το κοι­νό συμ­φέ­ρον της πάλης για μία ζωή χωρίς πλού­το και φτώ­χεια, χωρίς αφε­ντι­κά, αυτή είναι η ζωή που μας ανή­κει. Ο αγώ­νας μας θα γίνε­ται απο­τε­λε­σμα­τι­κός στο βαθ­μό που συν­δέ­ει την υπε­ρά­σπι­ση συνό­ρων και κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, την πάλη για να ζήσουν ειρη­νι­κά οι λαοί με την πάλη για την ανα­τρο­πή του βάρ­βα­ρου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, που απο­δε­δειγ­μέ­να γεν­νά­ει και θρέ­φει τη φτώ­χεια, την ανερ­γία, τους πολέ­μους και την προσφυγιά.

Παλεύ­ου­με ενά­ντια στους άδι­κους πολέ­μους, για την εξά­λει­ψη των αιτιών που τους προ­κα­λούν. Αλλη­λεγ­γύη το όπλο των λαών.

Οι πρό­σφυ­γες χρειά­ζο­νται την αλλη­λεγ­γύη μας. Τα σωμα­τεία χρειά­ζε­ται να στα­θούν στο πλευ­ρό των προ­σφύ­γων. Οι ρατσι­στι­κές κραυ­γές δεν πρέ­πει να βρί­σκουν έδα­φος. Δεν πρέ­πει να συμ­βι­βα­στού­με με τις εικό­νες της βαρ­βα­ρό­τη­τας, των εγκλω­βι­σμέ­νων, με τις εικό­νες των πνιγ­μέ­νων που δεν κατα­φέρ­νουν να φτά­σουν στη στε­ριά. Εχου­με χρέ­ος να παλέ­ψου­με ενά­ντια στην αιτία που γεν­νά τη φτώ­χεια, τους πολέ­μους, την προ­σφυ­γιά.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε κάθε χώρα για να στηρίξουμε άμεσα, με πρακτικά μέσα, τους πρόσφυγες που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Στο πλαί­σιο του Καλέ­σμα­τος Αλλη­λεγ­γύ­ης προ­τεί­νο­νται οι εξής πρωτοβουλίες:

  • Διορ­γά­νω­ση Διε­θνούς Βδο­μά­δας Αλλη­λεγ­γύ­ης των Συν­δι­κά­των σε Πρό­σφυ­γες και Μετα­νά­στες στις 18 — 24 Δεκέμ­βρη, με αφορ­μή την Παγκό­σμια Μέρα Μετα­να­στών στις 18/12, με επι­σκέ­ψεις των συν­δι­κά­των σε χώρους προ­σφύ­γων — μετα­να­στών, προ­σφο­ρά υλι­κής βοή­θειας, τρο­φί­μων, φαρ­μά­κων κ.λπ. στους μετα­νά­στες, δώρα στα μικρά παι­διά κ.ά.
  • Αγω­νι­στι­κές δρά­σεις σε κάθε χώρα στις 21 Γενά­ρη, ως κορύ­φω­ση μιας πλα­τιάς καμπά­νιας ενη­μέ­ρω­σης — συζή­τη­σης με τους εργα­ζό­με­νους σε κάθε χώρα με το κοι­νό κάλε­σμα των συνδικάτων.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο