Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης αφήνει το λαό απροστάτευτο στην πανδημία

«Η κυβέρ­νη­ση κρύ­βει τις ευθύ­νες της πίσω από την “ατο­μι­κή ευθύ­νη” και τον ανορ­θο­λο­γι­σμό που η ίδια καλ­λιέρ­γη­σε. Τώρα μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού από την παν­δη­μία», επι­ση­μαί­νει το ΠΑΜΕ για την πανδημία.

Τονί­ζει ότι «οι εργα­ζό­με­νοι και τα σωμα­τεία δεν μπο­ρούν να περι­μέ­νουν λύσεις από μια τέτοια χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πολι­τι­κή και από τα κόμ­μα­τα που την υπη­ρε­τούν. Πρέ­πει να δυνα­μώ­σουν την οργά­νω­ση και τον αγώ­να με επί­κε­ντρο τα μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού από την παν­δη­μία. Ό,τι έχου­με κατα­φέ­ρει εδώ και δυο χρό­νια, το έχου­με κατα­φέ­ρει με τον αγώ­να και τις διεκ­δι­κή­σεις μας, με πλα­τιά λαϊ­κή αλληλεγγύη».

Ανα­λυ­τι­κά αναφέρει:

«Σχε­δόν δύο χρό­νια από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στην Ελλά­δα η κατά­στα­ση βρί­σκε­ται στο χει­ρό­τε­ρο σημείο. Η νέα παραλ­λα­γή “Όμι­κρον” σαρώ­νει, τα κρού­σμα­τα έφτα­σαν σχε­δόν τις 20.000 σε μια ημέ­ρα, μετρά­με δεκά­δες νεκρούς και δια­σω­λη­νω­μέ­νους, πολ­λοί εκ των οποί­ων βρί­σκο­νται εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγ­μή που ο μαζι­κός εμβο­λια­σμός είναι καθηλωμένος.

Οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης είναι εγκλη­μα­τι­κές. Η πολι­τι­κή της και οι συνε­χείς επι­κλή­σεις στην ατο­μι­κή ευθύ­νη απο­δεί­χτη­καν ανε­παρ­κείς, για­τί δεν υπη­ρε­τούν την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού, αλλά την απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία και κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Οι βασι­κοί χώροι δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού, οι μεγά­λοι χώροι δου­λειάς, τα σχο­λεία και τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς έχουν μεί­νει ανο­χύ­ρω­τα με υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα τα οποία δεν αντα­πο­κρί­νο­νται σε ουσια­στι­κά μέτρα πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας. Τα επί­ση­μα στοι­χεία του ΕΟΔΥ την περί­ο­δο των Χρι­στου­γέν­νων που δεί­χνουν ότι το 76% των κρου­σμά­των είναι μέχρι 59 ετών, δηλα­δή νεα­ρό­τε­ρες και παρα­γω­γι­κές ηλι­κί­ες και ότι η πλειο­ψη­φία των κρου­σμά­των βρί­σκε­ται στην Αττι­κή, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και σε άλλα αστι­κά κέντρα το επιβεβαιώνουν.

Ο λαός μας πλη­ρώ­νει τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα-λάστι­χο που δεν προ­έ­βλε­παν ούτε την καρα­ντί­να για τους εμβο­λια­σμέ­νους, ούτε τα μαζι­κά και δωρε­άν προ­λη­πτι­κά τεστ, ούτε κάποια ουσια­στι­κή επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση. Το κόστος για την προ­μή­θεια μασκών είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρο από την αύξη­ση-ψίχου­λα στον κατώ­τε­ρο μισθό ενώ μαζί με τα τεστ σε φαρ­μα­κεία και ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων δέχε­ται ένα μεγά­λο χτύπημα.

Πλη­ρώ­νει την τρα­γι­κή κατά­στα­ση στα σχο­λεία που αντί της αραί­ω­σης του μαθη­τι­κού πλη­θυ­σμού στις σχο­λι­κές αίθου­σες, είχα­με πύκνω­ση 27 και 28 μαθη­τών, με πολ­λούς μαθη­τές να νοσούν, να δια­δί­δουν τον ιό στους συμ­μα­θη­τές και στους γονείς τους, αλλά να μην υπάρ­χει πρω­τό­κολ­λο προ­στα­σί­ας και ιχνη­λά­τη­ση με ευθύ­νη του κρά­τους. Κάπως έτσι τους τελευ­ταί­ους δύο μήνες νόση­σαν με κορο­νο­ϊό πάνω από 35.000 νέοι κάτω των 17 ετών, το 25% των συνο­λι­κών κρουσμάτων.

Πλη­ρώ­νει την τρα­γι­κή κατά­στα­ση στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, τις ελλεί­ψεις σε μέσα και προ­σω­πι­κό, τις μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις των δρο­μο­λο­γί­ων, την ελλι­πή απο­λύ­μαν­ση οχη­μά­των και βαγο­νιών και τον τερά­στιο συγ­χρω­τι­σμό τις ώρες αιχμής.

Πλη­ρώ­νει τη μεγά­λη δια­σπο­ρά στους χώρους δου­λειάς αφού ούτε η κυβέρ­νη­ση ούτε οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι παίρ­νουν ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας λόγω του ότι κοστί­ζουν. Η υπο­χρε­ω­τι­κή τηλερ­γα­σία που αφο­ρά ένα τμή­μα εργα­ζο­μέ­νων γίνε­ται με τους χει­ρό­τε­ρους όρους για τους ίδιους και τις οικο­γέ­νειές τους όμως δεν αφο­ρά την πλειο­ψη­φία που συνε­χί­ζει να εργά­ζε­ται στις μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες και στις μεγά­λες απο­θή­κες, στα αμα­ξο­στά­σια και στις συγκοι­νω­νί­ες, στα σού­περ μάρ­κετ, στα μεγά­λα ξενο­δο­χεία και στον επι­σι­τι­σμό, στα εργο­τά­ξια, στην καθα­ριό­τη­τα και άλλες τεχνι­κές υπη­ρε­σί­ες των δήμων.

Σε όλους αυτούς τους χώρους οι εργα­ζό­με­νοι είναι απρο­στά­τευ­τοι. Κανέ­νας μεγα­λο­ερ­γο­δό­της δεν γνω­ρί­ζει την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση των υπαλ­λή­λων του. Δεν γνω­ρί­ζει και δεν ενδια­φέ­ρε­ται να υπάρ­χει ουσια­στι­κή επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση και ιχνη­λά­τη­ση για να μη θιγεί η απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία και κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρή­σε­ων. Γι’ αυτό τον λόγο άλλω­στε έχουν σχε­δόν ορι­στι­κά κοπεί οι άδειες ειδι­κού σκο­πού, τα κρα­τι­κά όργα­να έλεγ­χου όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ έχουν απο­ψι­λω­θεί, οι για­τροί Εργα­σί­ας είναι μόνο στα χαρ­τιά, ο προ­λη­πτι­κός έλεγ­χος σε μεγά­λες βιο­μη­χα­νι­κές ζώνες και επι­χει­ρή­σεις, με ευθύ­νη του κρά­τους, είναι ανύπαρκτος.

Οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης απο­τυ­πώ­νο­νται στην ορια­κή λει­τουρ­γία του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και ιδιαί­τε­ρα των νοσο­κο­μεί­ων που δίνουν τη μάχη χωρίς επαρ­κές προ­σω­πι­κό, ειδι­κά υγειο­νο­μι­κό, αλλά και επαρ­κείς υπο­δο­μές, ειδι­κά σε ΜΕΘ, την ίδια στιγ­μή που η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται πει­σμα­τι­κά την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας. Οι ευθύ­νες της απο­τυ­πώ­νο­νται στην ουσια­στι­κή εγκα­τά­λει­ψη της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, της πρό­λη­ψης ιδιαί­τε­ρα με τα μαζι­κά και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ αλλά και της ουσια­στι­κής — επι­στη­μο­νι­κής ενη­μέ­ρω­σης του λαού για την ανά­γκη του μαζι­κού εμβο­λια­σμού. Δεκά­δες χιλιά­δες συνάν­θρω­ποί μας με σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας περι­μέ­νουν να εμβο­λια­στούν κατ’ οίκον ενώ άλλες μεγά­λες κοι­νω­νι­κές ομά­δες όπως Ρομά και μετα­νά­στες παρα­μέ­νουν απρο­στά­τευ­τοι χωρίς καμία κρα­τι­κή μέρι­μνα. Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση και η ιχνη­λά­τη­ση με ευθύ­νη του κρά­τους είναι μόνο λόγια.

Η κυβέρ­νη­ση κρύ­βει τις ευθύ­νες της πίσω από την “ατο­μι­κή ευθύ­νη” και τον ανορ­θο­λο­γι­σμό που η ίδια καλ­λιέρ­γη­σε. Τώρα μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού από την πανδημία

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κυ­κλώ­νει σχε­δόν καθη­με­ρι­νά τα ίδια μέτρα χωρίς κανέ­να ουσια­στι­κό απο­τέ­λε­σμα. Η χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πολι­τι­κή της, που βρί­σκει στή­ρι­ξη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό και περισ­σεύ­ουν οι επι­κλή­σεις για κοι­νή προ­σπά­θεια, δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κά την εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας αφού στο επί­κε­ντρο δεν έχει την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού, αλλά την απρό­σκο­πτη εξυ­πη­ρέ­τη­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμφερόντων.

Οι εργα­ζό­με­νοι και τα σωμα­τεία δεν μπο­ρούν να περι­μέ­νουν λύσεις από μια τέτοια χρε­ο­κο­πη­μέ­νη πολι­τι­κή και από τα κόμ­μα­τα που την υπη­ρε­τούν. Πρέ­πει να δυνα­μώ­σουν την οργά­νω­ση και τον αγώ­να με επί­κε­ντρο τα μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού από την παν­δη­μία. Ό,τι έχου­με κατα­φέ­ρει εδώ και δυο χρό­νια, το έχου­με κατα­φέ­ρει με τον αγώ­να και τις διεκ­δι­κή­σεις μας, με πλα­τιά λαϊ­κή αλληλεγγύη.

Απαιτούμε άμεσα:

1. Μαζι­κά και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να δωρε­άν τεστ για όλο τον πληθυσμό

2. Οργά­νω­ση τώρα της επι­δη­μιο­λο­γι­κής επι­τή­ρη­σης και ουσια­στι­κής ιχνι­λά­τη­σης στους χώρους εργα­σί­ας με ευθύ­νη του κράτους. 

Με έλεγ­χο των μέτρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων καθώς και με οργά­νω­ση προ­λη­πτι­κών ελέγ­χων σε μεγά­λες βιο­μη­χα­νι­κές ζώνες και επι­χει­ρή­σεις με ευθύ­νη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.

Με εξα­σφά­λι­ση αδειών ειδι­κού σκο­πού σε όσους εργα­ζό­με­νους βγαί­νουν θετι­κοί, νοσούν, σε όσους βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να και σε όσους πρέ­πει να επι­τη­ρούν μικρά παι­διά ή ηλι­κιω­μέ­νους, με το κόστος να επι­βα­ρύ­νει απο­κλει­στι­κά το κρά­τος και την εργοδοσία.

Με μέτρα για τακτι­κά και ασφα­λή δρο­μο­λό­για στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες, στα μέσα μετα­φο­ράς προ­σω­πι­κού των εται­ρειών και γενι­κά στις μετα­φο­ρές με αυστη­ρή τήρη­ση των υγειο­νο­μι­κών πρωτοκόλλων 

Με πάτα­ξη της εργο­δο­τι­κής αυθαι­ρε­σί­ας, απα­γό­ρευ­ση των ανα­στο­λών συμ­βά­σε­ων και των απο­λύ­σε­ων. Καμία περι­στο­λή δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των με πρό­σχη­μα τον κορονοϊό.

3. Ενί­σχυ­ση του προ­γράμ­μα­τος μαζι­κού εμβο­λια­σμού, ειδι­κά σε προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς και στους μετα­νά­στες εργά­τες χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Πλα­τιά και οργα­νω­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή ενη­μέ­ρω­ση του λαού με επί­κε­ντρο τους χώρους δου­λειάς, τα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια, κοι­νω­νι­κές ομά­δες “υψη­λού κινδύνου”.

4. Κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και ουσια­στι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, των νοσο­κο­μεί­ων και της Πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας Υγεί­ας, για προ­σλή­ψεις μόνι­μου υγειο­νο­μι­κού και λοι­πού προ­σω­πι­κού, για νέες ΜΕΘ, για επα­να­λει­τουρ­γία των νοσο­κο­μεί­ων που έκλει­σαν τα τελευ­ταία χρόνια

Επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας, με προ­τε­ραιό­τη­τα στις ΜΕΘ

5. Μέτρα για την έναρ­ξη των σχο­λεί­ων. Τώρα να εξα­σφα­λι­στούν κατάλ­λη­λες αίθου­σες, να αραιώ­σουν οι μαθη­τές στις τάξεις, να εξα­σφα­λι­στεί η καθα­ριό­τη­τα στα σχο­λεία, να γίνουν προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών με βάση τα πραγ­μα­τι­κά κενά και τις ανά­γκες».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο