Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-Συνδικάτα: Κάλεσμα για οργανωμένη αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους

Κάλε­σμα στα εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα να παί­ξουν πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην αντι­με­τώ­πι­ση των συνε­πειών των κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών και στην έκφρα­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης στους πλη­γέ­ντες, απευ­θύ­νει με ανα­κοί­νω­σή του το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο, ανα­δει­κνύ­ο­ντας παράλ­λη­λα τις μεγά­λες ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων για τις τερά­στιες κατα­στρο­φές που βιώ­νει η χώρα και ο λαός από τις πυρκαγιές.

Στην ανα­κοί­νω­σή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Αυτή την ώρα που οι πυρ­κα­γιές μαί­νο­νται σε όλη σχε­δόν τη χώρα, ύψι­στης σημα­σί­ας είναι να δια­τε­θούν όλες οι δυνά­μεις και τα μέσα για να δια­σφα­λι­στεί η ασφά­λεια της ζωής του λαού και το βιος του στις περιο­χές που πλήττονται.

Στη μάχη αυτή τα εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα στις περιο­χές που επλή­γη­σαν πρέ­πει να παί­ξουν πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην αντι­με­τώ­πι­ση των συνε­πειών, των μεγά­λων κατα­στρο­φών, να οργα­νώ­σουν την έκφρα­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης στους πλη­γέ­ντες και τον αγώ­να για να στη­ρι­χτούν και να απο­ζη­μιω­θούν για όλες τις κατα­στρο­φές και την απώ­λεια των κόπων μιας ζωής οι εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικογένειες.

Με την απο­φα­σι­στι­κή παρέμ­βα­ση να μην επι­τρέ­ψουν η υπο­χρέ­ω­ση του κρά­τους, για ουσια­στι­κή και εξ ολο­κλή­ρου στή­ρι­ξη των πλη­γέ­ντων να χαθεί μέσα στα απο­κα­ΐ­δια των πυρ­κα­γιών και τις ανέ­ξο­δες υπο­σχέ­σεις που δίνουν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις τις πρώ­τες στιγ­μές των κατα­στρο­φών για να κατα­λα­γιά­σουν τη δικαιο­λο­γη­μέ­νη οργή και αγα­νά­κτη­ση και να κρύ­ψουν τις τερά­στιες ευθύ­νες που έχουν δια­χρο­νι­κά για τη μη ύπαρ­ξη ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πυ­ρι­κού σχε­δί­ου με επαρ­κείς δυνά­μεις, σύγ­χρο­να τεχνι­κά μέσα και ιδιαί­τε­ρο βάρος στην πρό­λη­ψη και απο­τρο­πή τέτοιας έκτα­σης καταστροφών.

Δεν είναι ούτε μοι­ραίο ούτε ανα­πό­φευ­κτο να και­γό­μα­στε το καλο­καί­ρι με τις πυρ­κα­γιές και να πνι­γό­μα­στε με τις πρώ­τες βροχές.

Οι ευθύ­νες είναι συγκε­κρι­μέ­νες και πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θούν σε μια πολι­τι­κή που ασκεί­ται στα­θε­ρά από όλες τις κυβερ­νή­σεις που ενι­σχύ­ει την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της γης, την άναρ­χη ανά­πτυ­ξη της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης εις βάρος του περι­βάλ­λο­ντος και της ασφά­λειας της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων και των περιου­σιών τους.

Είναι μεγά­λη υπο­κρι­σία οι δηλώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού που για όλη αυτή την κατα­στρο­φή τα “ρίχνει” όλα στην κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και στα “ακραία” και­ρι­κά φαι­νό­με­να και στην “ατο­μι­κή” ευθύνη.

Λίγο και­ρό νωρί­τε­ρα οι κυβερ­νώ­ντες στις δικαιο­λο­γη­μέ­νες ανη­συ­χί­ες και παρεμ­βά­σεις εργα­ζο­μέ­νων, κατοί­κων και Συν­δι­κά­των για τον κίν­δυ­νο πυρ­κα­γιών και τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε πυρο­σβε­στι­κά μέσα, ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό και ολο­κλη­ρω­μέ­νο αντι­πυ­ρι­κό σχέ­διο δήλω­ναν με έπαρ­ση ότι “ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός είναι πανέτοιμος”.

Όμως, όπως δεν μπο­ρού­σαν να “γεν­νή­σουν” ΜΕΘ, και λεω­φο­ρεία για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, έτσι δεν μπο­ρούν να “γεν­νή­σουν” και πυρο­σβε­στι­κά. Οι προ­τε­ραιό­τη­τες του αστι­κού κρά­τους καθο­ρί­ζο­νται από το πρό­γραμ­μα πώς θα μοι­ρα­στούν τα πακέ­τα στους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες για την “πρά­σι­νη ανάπτυξη”.

Πώς θα γίνουν ” μπίζ­νες” στα βου­νά και τα δάση για να κονο­μή­σουν οι λίγοι.

Οι ανά­γκες των πολ­λών, η ασφά­λεια της ζωής τους, των κόπων μιας ζωής θυσιά­ζο­νται σε αυτόν το σκοπό.

Η οργή είναι μεγά­λη. Το κύριο είναι η ανθρώ­πι­νη ζωή.

Σε καμιά περί­πτω­ση δεν πρέ­πει να χαθεί από το επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης και του αγώ­να η επό­με­νη μέρα της ζωής των πλη­γέ­ντων, των εργαζομένων.

  • Χωρίς καμιά καθυ­στέ­ρη­ση να παρ­θούν άμε­σα μέτρα, να δια­τε­θούν όλα τα μέσα και να αξιο­ποι­η­θούν όλες οι δυνα­τό­τη­τες στη μάχη για την κατά­σβε­ση των πυρκαγιών.
  • Να παρ­θούν μέτρα για την απο­φυ­γή νέων πυρ­κα­γιών σε δασι­κές περιο­χές με προ­σλή­ψεις του ανα­γκαί­ου προ­σω­πι­κού για την επι­τή­ρη­ση των δασι­κών εκτά­σε­ων εξο­πλι­σμέ­να με όλα τα ανα­γκαία μέσα για άμε­ση επέμ­βα­ση και αντι­με­τώ­πι­ση των πυρκαγιών.
  • Να κλεί­σουν όλα τα εργο­στά­σια και οι χώροι δου­λειάς στις περιο­χές των πυρ­κα­γιών μέχρι να δια­σφα­λι­στεί η ασφά­λεια της ζωής των εργα­ζο­μέ­νων από τις πυρ­κα­γιές και τους υπαρ­κτούς κιν­δύ­νους άμε­σων αναζωπυρώσεων.
  • Να δια­σφα­λι­στεί η κατα­βο­λή των μερο­κά­μα­των των εργα­ζο­μέ­νων στις επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν με ευθύ­νη του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας. Να μην υπάρ­ξει καμία άλλη συνέ­πεια για τους εργα­ζό­με­νους με απο­λύ­σεις, δια­θε­σι­μό­τη­τα, μειώ­σεις μισθών που σε τέτοιες περι­πτώ­σεις, όπως δεί­χνει η εμπει­ρία, η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία αξιο­ποιεί για να προ­ω­θεί τέτοιου είδους σχεδιασμούς.
  • Να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις σε εργα­ζό­με­νους που η δου­λειά και το εισό­δη­μά τους είναι σε άμε­ση εξάρ­τη­ση με το δάσος, όπως ρητι­νο­συλ­λέ­κτες και τώρα μένουν ξεκρέ­μα­στοι χωρίς κανέ­να εισό­δη­μα στις περιο­χές των κατα­στρο­φι­κών πυρκαγιών.
  • Η εξα­σφά­λι­ση κατοι­κί­ας, των πρώ­των άμε­σων ανα­γκών, η απο­κα­τά­στα­ση των υπο­δο­μών, η ταχύ­τε­ρη δυνα­τή επι­στρο­φή στα χωριά τους και στα σπί­τια τους των πλη­γέ­ντων, η άμε­ση έναρ­ξη των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων, η οικο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη όλων των οικο­γε­νειών, των αγρο­τών και επαγ­γελ­μα­τιών, όσων έχα­σαν τις δου­λειές τους, απαι­τούν άμε­σες προ­σλή­ψεις σε δήμους και περι­φέ­ρειες, εξει­δι­κευ­μέ­να συνεργεία.

Καμία αυτα­πά­τη, καμία εμπι­στο­σύ­νη στην κυβέρ­νη­ση. Οι πυρό­πλη­κτοι πρέ­πει να βρουν το κου­ρά­γιο να στα­θούν στα πόδια τους, να συγκρο­τή­σουν επι­τρο­πές, τα Σωμα­τεία, οι Σύλ­λο­γοι Αγρο­τών και Επαγ­γελ­μα­τιών να μπουν μπρο­στά, να διεκ­δι­κή­σουν όσα έχα­σαν, μόνο με τον αγώ­να τους και την αλλη­λεγ­γύη από όλο τον λαό θα υπάρ­ξουν προ­ϋ­πο­θέ­σεις να παρα­μεί­νουν στον τόπο τους, στα χωριά τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τον λαό να εκφρά­σει έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη του στους πυρο­πα­θείς των μεγά­λων κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών. Τα Σωμα­τεία σε κάθε περιο­χή να συλ­λέ­ξουν την αλλη­λεγ­γύη και σε συνεν­νό­η­ση με τα Σωμα­τεία της Εύβοιας και των άλλων πλη­γέ­ντων περιο­χών να φτά­σει στους πυρόπληκτους».

Κάλεσμα από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)

Να μπουν μπρο­στά, μαζί με τα σωμα­τεία για τη βοή­θεια και οργα­νω­μέ­νη αλλη­λεγ­γύη στους πλη­γέ­ντες, καλεί τους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους το Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών (ΜΑΣ) για τις πυρ­κα­γιές. Προ­χω­ρά σε συλ­λο­γή ειδών πρώ­της ανά­γκης όπως νερά, κρά­κερς, μπά­ρες δημη­τρια­κών, κρουα­σάν, μπι­σκό­τα, ρύζι, μακα­ρό­νια, κον­σέρ­βες, είδη προ­σω­πι­κής υγιει­νής, χαρτικά».

Συγκε­κρι­μέ­να, η ΕΓ του ΜΑΣ, αναφέρει:

«Σε δεκά­δες περιο­χές της χώρας ακό­μα και μέσα στην Αττι­κή η μάχη που δίνουν κάτοι­κοι, μονά­δες της πυρο­σβε­στι­κής και εθε­λο­ντές με τις φλό­γες συνε­χί­ζε­ται για να σωθούν ανθρώ­πι­νες ζωές, σπί­τια και περιουσίες!!

Στη μάχη αυτή οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι στις περιο­χές που επλή­γη­σαν ή μαί­νο­νται ακό­μα οι πυρ­κα­γιές πρέ­πει στο πλάι των σωμα­τεί­ων, να βοη­θή­σουν­με την οργα­νω­μέ­νη έκφρα­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης στους πλη­γέ­ντες! Να μπουν μπρο­στά για να δυνα­μώ­σει ο αγώ­να για να στη­ρι­χτούν και να απο­ζη­μιω­θούν για όλες τις κατα­στρο­φές και την απώ­λεια των κόπων μιας ζωής οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, να στη­ρι­χτούν με κάθε τρό­πο δεκά­δες συμ­φοι­τη­τές μας σε όλη τη χώρα που μένουν ξαφ­νι­κά χωρίς σπίτι!!

Ταυ­τό­χρο­να έστω και την ύστα­τη ώρα η κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες της! Αντί να δίνει εκα­τομ­μύ­ρια για την πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία, τα λεφτά αυτά να δια­τε­θούν­για την οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση και τη στή­ρι­ξη των πυρό­πλη­κτων φοι­τη­τών και των οικο­γε­νειών τους!

Καλού­με όλους τους φοι­τη­τές, τους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους να αντα­πο­κρι­θούν στα καλέ­σμα­τα των σωμα­τεί­ων σε κάθε περιο­χή! Αυτή τη στιγ­μή είναι επεί­γου­σα η ανά­γκη για: Νερά, κρά­κερς, μπά­ρες δημη­τρια­κών, κρουα­σάν, μπι­σκό­τα, ρύζι, μακα­ρό­νια, κον­σέρ­βες, είδη προ­σω­πι­κής υγιει­νής, χαρτικά».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο