Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Όλοι την Κυριακή 1η Μάη στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

«Τιμού­με την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά με νέους αγώ­νες», τονί­ζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζι­κή συμ­με­το­χή την Κυρια­κή 1η Μάη στις απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθή­να καλεί στην απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα.

Σε ανα­κοί­νω­σή του για την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά 2022 τονίζει:

“…Κάποτε, αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε…”

Ελπίδα η πάλη των λαών!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη,
στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.

Εργα­ζό­με­νες, εργα­ζό­με­νοι, νέες, νέοι,

Τιμού­με τους αγώ­νες της εργα­τι­κής τάξης, τις αιμα­τη­ρές θυσί­ες χιλιά­δων εργα­τών στον δρό­μο της απε­λευ­θέ­ρω­σης από τα δεσμά της εκμε­τάλ­λευ­σης! Κρα­τά­με γερά το νήμα που δια­περ­νά και συν­δέ­ει την Πρω­το­μα­γιά του Σικά­γο το 1886, της Θεσ­σα­λο­νί­κης το 1936, της Και­σα­ρια­νής το 1944 και κάθε Πρω­το­μα­γιά έως σήμε­ρα, μέρα-σύμ­βο­λο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμε­ρα στη σκιά ενός ακό­μα ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία που ματώ­νει τους λαούς πάνω στους αιμα­το­βαμ­μέ­νους δρό­μους των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κερ­δών, στη λυσ­σα­σμέ­νη επί­θε­ση των κυβερ­νή­σε­ων απέ­να­ντι στη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων και στο δικαί­ω­μα να οργα­νώ­νο­νται στα Συν­δι­κά­τα και να αγω­νί­ζο­νται, να απερ­γούν, τα μηνύ­μα­τα της Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς απο­τε­λούν φωτει­νό φάρο για τους εργά­τες όλου του κόσμου, κάνουν επί­και­ρο το σύν­θη­μα ότι “Ελπί­δα είναι η πάλη των λαών”.

Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας
από τον πόλεμο των ληστών -
Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο

Οι ιμπε­ρια­λι­στές σκορ­πούν τη δυστυ­χία και δολο­φο­νούν για μια ακό­μη φορά τους λαούς για τα κέρ­δη τους. Η δολο­φο­νι­κή εισβο­λή της Ρωσί­ας στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία. Όσες και όποιες προ­φά­σεις και αν κάθε φορά βρί­σκουν, γνω­ρί­ζου­με πως η αλή­θεια που οδη­γεί σε νέες πολε­μι­κές επεμ­βά­σεις είναι ο έλεγ­χος των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και των δρό­μων μετα­φο­ράς τους, ο αδυ­σώ­πη­τος αντα­γω­νι­σμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος απο­τε­λεί τη διέ­ξο­δο των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Είναι η συνέ­χι­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής με ακό­μα πιο άγρια μέσα που βυθί­ζει τους λαούς στη δυστυ­χία, στη φτώ­χεια και την προ­σφυ­γιά. Οι αρνη­τι­κές συνέ­πειες του πολέ­μου είναι ήδη μεγά­λες τόσο για τον ουκρα­νι­κό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύ­τε­ρης περιο­χής. Πέρα από το μακε­λειό σε ανθρώ­πι­νες ζωές, δυνα­μώ­νουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο οι ροές των προ­σφύ­γων και ξερι­ζω­μέ­νων από τον τόπο τους.

Η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και οι προη­γού­με­νες έχουν εμπλέ­ξει την Ελλά­δα στον πόλε­μο. Έχουν μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε ΝΑΤΟι­κό ορμη­τή­ριο με ανα­βάθ­μι­ση και επέ­κτα­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων. Με τη συστη­μα­τι­κή εκφόρ­τω­ση στρα­τιω­τι­κών οχη­μά­των και τη μετα­φο­ρά πολε­μι­κού εξο­πλι­σμού εμπλέ­κε­ται ο λαός μας ακό­μη πιο βαθιά στο νέο μακε­λειό για λογα­ρια­σμό του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου που διεκ­δι­κεί συμ­με­το­χή στη μοι­ρα­σιά της λεί­ας και των αγο­ρών του πετρε­λαί­ου και της Ενέργειας.

Οι εργα­ζό­με­νοι της χώρας μας δεν έχουν κανέ­να συμ­φέ­ρον να δια­λέ­ξουν στρα­τό­πε­δο ληστών για τα συμ­φέ­ρο­ντα των πετρε­λαιά­δων, των βιο­μη­χά­νων και των εφο­πλι­στών, των τρα­πε­ζι­τών, των βιο­μη­χά­νων όπλων. Εδώ και τώρα πρέ­πει να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για:

Καμιά συμ­με­το­χή στον πόλε­μο με οποιο­δή­πο­τε πρό­σχη­μα και με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο, με πολε­μι­κό υλι­κό, με στρα­τιω­τι­κά μέσα, με εκστρα­τευ­τι­κό σώμα.

Να μη χρη­σι­μο­ποι­η­θεί το ελλη­νι­κό έδα­φος για τα σχέ­δια των μακελάρηδων.

Να κλεί­σουν τώρα όλες οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις στη χώρα.

Δεν δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες
για τα κέρδη
των εκμεταλλευτών μας!

Ο λαός μας πλή­ρω­σε και συνε­χί­ζει να πλη­ρώ­νει μεγά­λο τίμη­μα, με μειώ­σεις μισθών, συντά­ξε­ων, εισο­δή­μα­τος, με σκλη­ρή φορο­λο­γία, με ευθύ­νη όλων των κυβερ­νή­σε­ων, για να ανα­κάμ­ψουν τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Δεν πρέ­πει να πλη­ρώ­σει με νέες περι­πέ­τειες τα κέρ­δη τους.

Οι αυξή­σεις-ψίχου­λα που νομο­θε­τεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, συνε­χί­ζο­ντας να ακυ­ρώ­νει τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, δεν λύνουν το μεγά­λο πρό­βλη­μα των αυξή­σε­ων στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, στα καύ­σι­μα, στο ρεύ­μα, στο νερό και των χαμη­λών μισθών στην Ελλά­δα. Πάνω από 400.000 εργα­ζό­με­νοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελα­στι­κές μορ­φές εργα­σί­ας θερί­ζουν. Την ίδια στιγ­μή οι απώ­λειες της αγο­ρα­στι­κής δύνα­μης των εργα­ζο­μέ­νων είναι πάνω από 13% την τελευ­ταία χρο­νιά, ενώ ο πλη­θω­ρι­σμός ξεπέ­ρα­σε το 8%.Τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμ­με­το­χή της στις ΝΑΤΟι­κές δαπά­νες, τη στιγ­μή που ο λαός στε­νά­ζει να πλη­ρώ­σει τη ΔΕΗ, το φυσι­κό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση.

Η κυβέρ­νη­ση δυνα­μώ­νει την κρα­τι­κή κατα­στο­λή βγά­ζο­ντας παρά­νο­μη τη μία απερ­γία μετά την άλλη για να κάμ­ψει τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές αντι­δρά­σεις και να περά­σει σιω­πη­τή­ριο στους αγώ­νες και την ίδια στιγ­μή δίνει δώρα στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, νέες ευκαι­ρί­ες για αμύ­θη­τα κέρδη.

Με κρι­τή­ριο τα κέρ­δη, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση τσα­κί­ζει στους χώρους δου­λειάς, με ατέ­λειω­τα ωρά­ρια, με δου­λειά-λάστι­χο, με τις “ευλο­γί­ες” των νόμων όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Με τον κατώ­τα­το μισθό καθη­λω­μέ­νο κάτω από τα όρια της φτώ­χειας και με ανύ­παρ­κτες Κλα­δι­κές Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις κανείς εργα­ζό­με­νος δεν ξέρει από πού να πια­στεί, τι να πλη­ρώ­σει, ποια ανά­γκη να πρωτοκαλύψει.

Εργαζόμενη‑ε,

Μην έχεις καμιά εμπι­στο­σύ­νη σε αυτούς που σου λένε “κάνε υπο­μο­νή” μέχρι να ξανάρ­θει η ανά­πτυ­ξη. Σε όσους θυσιά­ζουν τη ζωή τη δική σου και των παι­διών σου για “εθνι­κούς στό­χους” όπως έγι­νε με τα μνη­μό­νια. Μην ακούς τα παρα­κα­λε­τά των εργα­το­πα­τέ­ρων σε ΓΣΕΕ — ΑΔΕΔΥ για κοι­νω­νι­κούς διαλόγους.

Όλα έχουν τον ίδιο παρο­νο­μα­στή: Να ξεπλυ­θεί η πολι­τι­κή που θέλει τον εργά­τη να πλη­ρώ­νει διπλά και τρί­δι­πλα τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου. Ανερ­γία, απλη­ρω­σιά, φορο­λη­στεία και ακρί­βεια μάς περι­μέ­νουν και την επό­με­νη μέρα.


PDF Logo

ΠΑΜΕ Εργατική Πρωτομαγιά 2022


Είναι ανά­γκη να δυνα­μώ­σει ο διεκ­δι­κη­τι­κός αγώ­νας για:

Επα­να­φο­ρά της συλ­λο­γι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης της ΕΓΣΣΕ ως αφε­τη­ρία για την αύξη­ση του κατώ­τε­ρου μισθού, διεκ­δι­κώ­ντας 825 ευρώ κατώ­τε­ρο μει­κτό μισθό.

Αυξή­σεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

Κατάρ­γη­ση όλων των φόρων στο ρεύ­μα και στο φυσι­κό αέριο, στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης.

Γεν­ναία μεί­ω­ση τιμών και πλα­φόν στα βασι­κά είδη, στην Ενέρ­γεια, στα καύσιμα.

Δια­γρα­φή χρε­ών, κανέ­να εργα­τι­κό — λαϊ­κό σπί­τι χωρίς ρεύ­μα, νερό, τηλέ­φω­νο και τρόφιμα.

Οι δικές μας ανάγκες στο προσκήνιο!

Επι­βε­βαιώ­νε­ται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρ­χουν σωτή­ρες για τον εργα­ζό­με­νο λαό!

Για να απαλ­λα­γού­με από τους άδι­κους πολέ­μους, πρέ­πει να στα­θού­με στη σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας, με τους λαούς που αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα.

Για να ανα­σά­νου­με από την ακρί­βεια, θα πρέ­πει να πάρου­με εμείς την υπό­θε­ση στα χέρια μας, διεκ­δι­κώ­ντας Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις με αυξή­σεις και μέτρα ουσια­στι­κής ανα­κού­φι­σης, κατάρ­γη­ση φόρων και χαρατσιών.

Για να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με την εργα­τι­κή τάξη στην πρω­το­πο­ρία, σε συμ­μα­χία με τους μικρούς αγρό­τες και τους επαγ­γελ­μα­τί­ες, προ­χω­ρά­με μπρο­στά για το μέλ­λον που μας ανή­κει, για τον μεγά­λο αγώ­να της απε­λευ­θέ­ρω­σης των εργα­τών και των κατα­πιε­σμέ­νων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες. 
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο